Drömmar om framtiden

Fotograf: Madeléne Zachrisson
 

Jag vet inte hur många gånger mina drömmar har blivit grusade på grund av mina sjukdomar. Allt ifrån den där klassresan, roliga nöjen, fritidsaktiviteter till yrkesval och bilda familj. Så är det säkert för alla någon gång. Ingen kan ju räkna med att allting kommer att bli som de har tänkt sig och som de har planerat och drömt om. Ofta händer oväntade saker som man varken kan påverka eller förändra, bara hur man förhåller sig till det. Men för mig känns det som om det där hände så tidigt i livet och att det sker hela tiden, och det kanske märks mer tydligt nu än tidigare. Drömmar som krossas innan jag knappt vågat drömma dem. Sjukdomarna bromsar upp och gör vägen mycket längre och krokigare än vad jag hade tänkt. Ibland är det jättesvårt att hitta alternativ som ger näst intill samma goda känsla. 

Jag har fått höra att jag trots svåra motgångar har en förmåga att göra det bästa utifrån mina egna förutsättningar. Jag vågar se framåt trots att det som händer nu håller mig tillbaka. Jag vet att det är egenskaper att vara stolt över och som kommer ta mig längre fram i livet än vilka välfungerande ben som helst. Det där har ni redan hört. Jag vill och önskar bara att jag själv ska våga hoppas på mina egna möjligheter, för de finns ju. Om man letar. Det kan bara vara svårt att hitta dessa när den ursprungliga planen inte fungerar längre. Man får börja planera om, drömma på nytt. Det är jätteviktigt att våga fortsätta drömma. Det är då man känner sig levande. Även om man riskera att bli besviken igen. Men mer besviken kanske man blir om man inte vågar chansa, det kan ju bli bra? Man vill ju inte gå runt i livet och fundera "tänk om det hade lyckats" och känna att livet föralltid står på paus och aldrig riktigt börjar.

Jag vet att många tycker att jag anpassat mitt liv rätt bra utefter mina förutsättningar. Men mycket är ju bara i passiv form tycker jag. Det här är ingenting jag själv gör. Allting gjordes med mig, görs med mig. Jag kan inte föreställa mig hur livet blir för mig i framtiden eller hur jag ska anpassa det. Allt jag vill göra kräver att jag är frisk och mår bra. Men det är jag inte. Kommer aldrig bli. Jag har inte en aning om hur jag ska anpassa mig för att kunna leva så mycket som jag vill. 

Jag har många drömmar om framtiden. Eller rättare sagt hade. För dessa drömmar krävde att jag var frisk. Vilket jag inte är och kommer aldrig bli. Och i samma stund jag insåg det var det som om en bit av mig dog. Det liv jag kunde haft. Alla drömmar, allt roligt, det bara försvann och kvar fanns... ingenting. Bara sjukdomshelvetet!

• Kategori: KampenTaggar: Drömmar, Ehlers-Danlos Syndrom, Madeléne Zachrisson, Psoriasisartrit, Reumatism, anpassa, barnreumatism, fotograf, framtiden, framtidsdrömmar, förutsättning, sjukdomar, tankar; • Kommentarer (5)

Kommentarer:

1 Susanna Maria J:

Fin bild :)

Svar: Tack, nu blir nog fotografen glad ;)
Camilla Blomberg

2 Lise-Lott:

Blir så nyfiken på dina drömmar - hur såg/ser de ut?

Svar: Oj vilken mastig fråga. Men en väldigt bra fråga! Mina drömmar... få se... jag har tidigare drömt om att få spela i ett idrottslag, bära lagtröja och åka på träningsläger. Just den där teamkänslan! Jag drömmer om att få springa och träna och verkligen kunna ge järnet. Jag drömmer om att få delta på en idrottslektion på högstadiet igen, jag missade så många.
Jag drömde också om att kunna plugga vad som helst utan att behöva tänka på vad mina fysiska begränsningar är. Kunna gå på vilken skola som helst. Drömmer om att ha lika mycket värde som en frisk person. Jag drömmer om att utbilda mig till kanske läkare och bota andra. Eller något annat som har med hälsa att göra, kanske idrottslärare. En slags förebild.
Jag drömmer också om att få uppleva tonårstiden fullt ut. Få åka på alla de klassresor och studiebesök jag tidigare missat. Festa och stanna uppe halva nätterna, inte på grund av smärta utan för att jag haft roligt.
Jag drömde om att resa och backpacka i Australien, eller bara ta en långtur på cykel och tälta lite här och var. Uppleva saker. Inte behöva tänka på att jag måste till sjukhuset dagen efter eller om jag kommer kunna gå nästa morgon.
Min allra högsta önskan är att i framtiden skaffa familj och barn. Men med min försvagade bindväv är det självmordslängtan enligt läkaren. Det behöver inte bli så, men vågar man testa?
Ååh det finns så mycket jag drömmer om nu när jag tänker efter. Mycket som jag saknar. Som jag längtar till men som aldrig kommer hända. Det finns säkert bra alternativ. Som när jag drömde om att delta i ett spinglopp och min kompis sprang med mig i rullstolen för att jag skulle få vara med. Det var fantastiskt. Men det slår inte känslan av att få må bra…
Tack Lise-Lott för din tänkvärda fråga. Nu ska jag drömma mig vidare. Drömma om vad jag ska drömma om nu. Jag tror det är nyttigt att tänka på vad jag vill göra nu. Så tack för att du ställde din fråga. :)
Kram!
Camilla Blomberg

3 Lise-Lott:

Hmmm... tror mig förstå din frustration någorlunda. Att inte få släppa ut allt det där LIVET som bubblar och lever inombords... Tänker att det måste vara svårare att tvingas tygla och omforma "längtor" och drömmar (fast - drömmarna ska man nog akta sig för att tygla!) när man är ung som du, än när man är 50 som jag. Numera är det där "bubblandet" mer som ett stilla flöde. Det är något skönt med det kan jag tycka...och det är ju OK att känna så när man är 50. När man är ung så ska livet bubbla! Så, ja, jag förstår att det krävs en hel del arbete. Men du verkar ha de där inre musklerna som är så himla bra att ha när man fått ett liv som kräver det "lilla" extra. Stort tack för ditt fina svar:)

4 Freja:

Åh vad jag känner igen mig . Åh vad jag förstår vad du menar. Åh vad vi tänker lika! Läser Lise-Lotts kommentar också och förstår att det är skitjobbigt att vara sjuk när man är 50 men på något sätt känns det så otroligt fel att vara det när man är ung. Man vill ju bara må bra och fundera på vilken av alla killar man är kär i som man ska dansa med ikväll istället för vilken av alla mediciner man hatar som man ska ta för att uthärda att ligga i sängen ikväll. Och under dagen. Och typ jämnt. Fan.

Önskar jag hade någon som förstod att göra alla drömmar med. Är man två som vill festa men inte kan så är det ju lättare att försöka. Och det blir inte ett misslyckande om det inte går särskilt länge. Eller alls. Kanske är svårt att göra samma sak med barn dock ;P Ibland känns det mission impossible att vara sjuk. Det är typ inte tänkt att det ska funka.

Svar: Hej Freja! Tack så mycket för din kommentar och att jag får ta del av dina tankar! Det är nog som min läkare sa att det kommer kännas okej att må och ha det så här när jag är 50, men inte när jag är 20. Så jag får väl känna att livet är på paus i ungefär 30 år då... Livet är så himla orättvist! Det är milt sagt bara skräp!
Det var en fin önskan. Ofta är det ju så att allt känns lite lättare om man är två och kan dela det med någon annan. Det önskar jag också!
Kram!
Camilla Blomberg

5 Lise-Lott:

Hur är det med dig Camilla? Jag saknar dina blogginlägg. Kram Lise-Lott!

Svar: Hej Lise-Lott! Det var kul att du fråga. Eller ja, det kändes fint och bra att någon bryr sig. <3
Vad menar du med saknar mina blogginlägg? Något speciellt eller har du bara missat mina senaste uppdateringar. Skrev senast nu i morse faktiskt. Är du på startsidan?

http://krigszonen.blogg.se/

Kramkram!!
Camilla Blomberg

Kommentera här: