Kortisonsprutor i käklederna

I måndags fick jag kortisonsprutor i båda mina käkleder. Det gick sådär.

Det började med att jag fick en lugnande drink som smaka apelsinskal. Efter 20 minuter spred sig en härlig känsla i kroppen. Jag fick bedövningskräm i munnen som smaka hallon med efterföljande bedövningssprutor. Jag minns att jag låg och log av tanken på all frukt och bär jag fått i mig…

Jag blev sen nerbäddad med en filt för att inte frysa och jag fick en blå op-mössa. Lamporna i taket var släckta. Om jag inte hade varit så nervös över att jag skulle få två sprutor i käklederna, hade jag bergis sovit gott. Läkaren hade också bytt om från vita till blåa kläder. Den assisterande nissen försökte sätta in bitklossen i munnen på mig, men jag var så inflammerad i lederna att jag inte kunde gapa tillräckligt stort. Istället för att ha den på högkant kunde man föra in den liggandes. Det gick precis.

Läkaren satte nålen i först vänstra käkleden och spruta in kortisonet. Så långt gick det bra. Det gjorde förstås ont och jag behövde bli påmind om att andas. Men smärtan var uthärdlig. Jag blödde lite efteråt så de fick sätta tryck på det ömma stället. Jag grimasera nog av mer smärta över det. Men det gick som sagt ”bra”.

Sen satte nissen sprutan i högra käkleden. Direkt kände jag att något var fel. Nålen stötte emot leden istället för emellan. Jag blunda hårt med ögonen. Det knastra och knaka. Läkaren fick ”gräva runt” med nålen för att försöka hitta rätt, men det misslyckades. Under hela tiden höll jag andan och försökte bara härda ut. Men det var outhärdligt och jag försökte gorma, med bitklossen i munnen, att de banne mig fick ge upp! Tillslut drogs nålen ut. Men jag kände mig inte lugn mer än någon sekund att smärtan släppte. För jag förstod ju att det här inte var bra. Inte bra alls. Då säger nissen "vila en stund och så försöker vi igen". 

Jag blev lättad över att höra ”vila en stund” och sen panikslagen kort därefter när resten av meningen sjunkit in i min drogpåverkade hjärna "och så försöker vi igen”. Jag hann fundera över hur sjutton jag skulle kunna stålsätta mig inför något så outhärdligt igen. Kan jag slippa? Men nej, jag vet att jag måste göra det här. Läkaren tala om att det var svårt att komma in med sprutan eftersom leden är så förstörd och med sammanväxningar. Jag kunde inte göra annat än att ta några djupa andetag.

Läkaren försökte på nytt föra in nålen i käkleden. Den här gången gick det bättre. Hen lyckades spruta in kortisonet. Men det gjorde jätteont! När läkaren efter andra försöket äntligen dragit ut nålen ur käkleden säger hen ”jag fick hacka mig igenom för det var så förstört”. Tanken fick mig må illa. Blodet rann ner i örat och läkaren blev tvungna att sätta hårt tryck med fingret en stund. Det gjorde så ont att jag fortsatte blunda för att härda ut. Läkaren fortsatte prata: ”jag hoppas att kortisonet hamna på rätt ställe”. Neeeej, vill jag säga. Läkaren av alla nissar i rummet borde veta bättre än att säga så till en patient som är så glad att ingreppet äntligen är över. ”Hoppas” är en antydan till att det finns risk för att det inte blev bra. Den risken finns dock fast medicinen hamnar rätt... 

När läkaren fått stopp på blodet tejpa nissarna över de små ingångshålen. Det hade då gått precis två timmar sedan jag blev hämtad från väntrummet. Jag vet att jag blev ledsagad ut till passagerarsidan på bilen, men jag minns det inte. Man får lätt minnesluckor av apelsindrinken. Jag fick inte lämnas ensam efteråt så Krigscoachen satt "barnvakt" åt mig. Innan han åkte hem fick jag en äkta fistbump (en som i Big Hero 6)! Det kom som ett bevis på att jag klarat det här och kommer klara allt annat också. :)

• Kategori: KampenTaggar: Ehlers-Danlos Syndrom, Gävle Sjukhus, Krigscoach, Reumatism, artrosfibros, kortisonsprutor, käkled, sammanväxt; • Kommentarer (7)

Kommentarer:

1 Lisa:

Tänker på dig Camilla, du är grym!! Stora kramar!

Svar: Tack för dina stärkande ord Lisa! Blir så glad av att läsa! Jättebamsekramar <3
Camilla Blomberg

2 Malin:

Får rysningar och känner verkligen smärtan bara av att läsa.... Du är duktig Camilla, glöm aldrig de!

Svar: Jag ryser också av obehag när jag läser det jag skrivit. Det är så nära det jag precis gjort att smärtan nästan återupplevs. Usch vilken pina det var. Men nu är det över. :) För den här gången. Det var fint av dig att skriva. KRAM!
Camilla Blomberg

3 Tisa:

Fina du, du är så modig och tålamodig! Jag är djupt imponerad av dig! Inte bara för dessa sprutor utan för hela den resa du faktiskt gör. Jag håller mina tummar för att det ska hjälpa nu. Det skulle vara så fantastiskt! STOR KRAM <3

Svar: Tack fina DU vill jag skriva. Jag blir så glad och stärkt av allt det fina du skriver. Det hjälper otroligt mycket! Tack för att du är med på den här "resan". Jättebamsekram!
Camilla Blomberg

4 Anonym:

Vad duktig o modig du är! Creds!
Är krigscoachen en läkare??

Svar: Det stärker att få höra så fina ord. Nej, krigscoachen är en vän som blivit som en slags fadersfigur till mig. :)
Camilla Blomberg

5 Annorlunda:


Hej!

Jag tänkte att jag skulle låta er fråga det ni vill veta om mig eller bloggen :)

Så det är bara att fråga på. Som ni vet så behöver man inte ha en blogg för att lämna en kommentar :)Jag kommer svara på era frågor nästa måndag :)! .. Hoppas ni får en fin vecka, så hörs vi :)! ..


Förresten är det någon av er som har en facebook-sida till eran blogg? :) Vore kul och följa er där tänkte jag!

6 Ida:

Åh fy, nu vet jag ju inte vad anledningen är att du fick dessa sprutor.. jag var inne hösten 2012 med käkslåsning, också för att få kortisonsprutor - men när jag väl var där fick jag inga för ingen ville ta på sig att ge mig det. Kunde inte heller gapa, i börjar fick jag inte ens in ett finger. Fick sex stycken sprutor med tandläkarbedövning in i käkleden istället, fy fasen vad det gjorde ont. Och till typ ingen nytta alls egentligen då det gick ur kroppen 8 timmar senare och då var jag tillbaka till min vanliga smärta och inflammation. Uäh. Jag lider verkligen med dig. Det tog många månader innan jag kunde öppna munnen som vanligt igen, och trpts att det gått några år har jag fortfarande problem, men jag använder en bettskena på nätterna. Inte bra för en sångerska att inte kunna öppna munnen,.,,, KRAM!

7 Ida:

Nu såg jag din text på sidomenyn. Det låter förjävligt. Bra att du skriver om det så fler kan följa dig och din resa, det hjälper nog många. Tror allt jag får lov att titta tillbaka. (ditt inlägg dök upp på sidan i min egen blogg och med tanke på ämnet så kikade jag in) Hoppas kortisonsprutorna gav något till slut! Tänker på dig!

Svar: Hej Ida! Kul att du kika in. Usch jag läste vilken grej du var med om med dina käkleder. Vad jobbigt det måste varit!!
Nu har jag haft inflammation i mina till och från under några år. Sen har kroppen försökt laga de skador som blivit och gjort att lederna växt ihop och gjort det svårt att gapa. Jag har ibland inte heller fått upp munnen mer än ett par millimetrar. Då lever man på flytande kost. Tack för din kommentar och fina ord - det stärker! Kramar i massor!
Camilla Blomberg

Kommentera här: