Att få ett "kanske cancer"-besked

Jag har fått ”kanske cancer”-beskedet flera gånger. Det är svårt att säga hur många gånger. Ofta har misstankarna lugnat ner sig för att sedan blossa upp igen. Det är svårt att särskilja på om det var en gång eller fyra… Det har liksom mer eller mindre följt med mig sedan jag var 8 år fram till idag. 

Det här gör något med en förstås. Att pendla mellan hopp, frustration och förtvivlan på samma gång. Alla prover, tester och ingrepp med de svävande och osäkra beskeden – det är psykisk tortyr. Chocken och rädslan att det ska vara något så allvarligt att jag kan dö, samtidigt som man önskar så innerligt att det ska vara något som faktiskt går att bota! Känslan går inte att skriva ner ens till en bråkdel. 

Senaste gången jag fick höra läkarnas bekymrade röster säga ”vi misstänker att det kan vara något malignt i knä” var för bara 2 år sedan. Jag var 18 år. Det var självklart väldigt tufft. Dels det osäkra beskedet om jag hade något malignt och dels den operation som väntade om jag någonsin skulle kunna gå igen. Jag visste varken ut eller in vad som var värst. Vad hade jag att hoppas på om ens något?  

Jag vet att jag skrev om den här misstanken EN gång på bloggen, och då när läkarna bekräftat att det inte var något malignt. Jag skrev inget om när jag VAR I DET. Hur jag sååå många kväller höll på att lösas upp i atomer av vanmakt. Hur jag höll om mina egna armar för att hindra mig själv att slå. Hur jag kände mig så jävla ensam att jag fick svårt att andas. Hur fruktansvärt gärna jag ville stå i någons famn och slippa känna mig så vuxen med allt ansvar. Det var så det kändes! Jag skrev och berätta mycket för Krigscoachen, men inte allt. Jag berätta inget för kompisarna. Absolut inte för familjen. Jag antar att jag ville ha säkra besked innan jag sa något till någon.

Jag trodde kanske inte själv på vad läkarna sa. Inbilla mig att jag hört fel. När man fått ”kanske cancer”-besked en så där 3-4ggr innan, så blir man lite likgiltig tillslut. Det fullt verkliga blir så overkligt. Det slutar inte vara skrämmande att höra. Men man blir som bedövad av orden att det inte berör en lika starkt längre. Eller kanske berör det en ännu starkare på ett sätt. Är det sant DEN HÄR gången?? Jag bara stängde av. Jag hörde inte fortsättningen av det läkaren sa. Jag var redan långt borta. Jag låtsades inte bry mig fast jag brydde mig hur jävla mycket som helst. Jag var bara så otroligt less på den där ovissheten att det fick vara vad fan som helst, bara jag fick ett svar! 

Jag fick sen äntligen mitt svar att det INTE var något malignt. Ni ser själva från min journal här nedanför vad som står, sista meningen. 



Dessa månaderna som jag väntade och väntade var självklart ångestfyllda. En av de mest ångestfyllda stunder jag upplevt i mitt liv. Så många tankar och känslor, men ingen att prata med om det på riktigt. Jag gick omkring mitt i natten för att dödsångesten var så stark att jag inte ville sova. Jag ville bara skrika och gråta. ”Jag kommer dö”, tänkte jag. Men det fanns ingen anledning att gråta eftersom det inte fanns något hopp om att få leva. Skulle jag överleva skulle jag förmodligen aldrig mer kunna gå. Det skulle vara ungefär samma sak som att dö, kände jag.

Ingen visste vad jag brottades med. Inte hela sanningen i alla fall. Jag tror inte ens min egen familj hade en aning om vad jag gick igenom. Jag berätta om oddsen inför operatoin och om mina nattliga promenader. Men ingen fråga hur jag egentligen mådde, så jag berätta inte. Självklart att man känner sig ensam då! 

Det känns ofattbart att jag faktiskt stod HELT själv i de här osäkra beskeden. Det var inte bara en känsla. Det var så. Jag hade bara nissarna. Det var inte så "bara". Det var ändå allt jag hade. Det var förstås upp till mig att berätta mer för de personer som fanns utanför de vita väggarna. Men jag kände att jag inte kunde. Jag har nog blivit allt för van vid att ingen finns där att man tar för givet att man ska klara av det själv. Det är för mig lika naturligt att INTE berätta som det är för andra ATT berätta. Alla gånger tidigare fanns ju ingen där, så varför skulle någon göra det nu? Jag hade tröttnat på att försöka göra mig hörd. Jag ville se om någon försökte höra mig. 

Men jag klara mig själv. 
 
• Kategori: KampenTaggar: Borrelia, Ehlers-Danlos Syndrom, Knä, Reumatism, besked, cancer, malignt, operation; • Kommentarer (3)

Kommentarer:

1 Nilla:

Jag kan inte ens föreställa mig hur hemskt det måste kännas att behöva oroa sig för cancer när man är så ung. Kram <3

Svar: Det är verkligen inte lätt. Men man fixar det på något sätt. Jag tänker på dig Nilla. <3 Jättekram till dig!
Camilla Blomberg

2 Christina:

Fruktansvärt... All styrka till dig. Man ska vara så glad om det värsta man drabbas av är förkylningar.

Svar: Tack Christina, jag tar in styrkan och blir starkare! Jo så är det väl, men en förkylning kan vara rätt jobbig den också... :)
Camilla Blomberg

3 Lena:

Sötaste lilla vännen, det har gått ett tag sedan jag kommenterade. Det innebär inte att jag har glömt dig utan jag läser din blogg varje dag. Att jag inte hört av mig beror nog på att jag inte har samma styrka som du, har haft jätteont och varit trött och inte orkat att skriva. Tänker på dig som är så mycket yngre, lever ett tufft liv med smärtor och plugg men ändå orkar skriva nästan varje dag. Jag beundrar din styrka samtidigt som den konfunderar mig. Varifrån hämtar du kraften? Hur fungerar din familj? Även om du var ett barn som tappert bar allt inom dig, så är det väl föräldrarnas uppgift att läsa av sina barn och finnas vid deras sida dygnet runt när livet är jobbigt. Jag tror att du skrivit tidigare, att dina föräldrar inte läser din blogg. Är det de själva som sagt detta och beror det på att de känner sorg och skam för allt de lämnat dig ensam i? Du får ursäkta alla frågor och du behöver absolut inte besvara dem om du inte vill men det är så mina funderingar går.
Till en helt annan sak. Din utställning av din pärlkonst. Så helt fantastisk, jag var helt stum av beundran. Du är så väldigt duktig. Vilket öga du har för färgnyanser och mjuka övergångar. Du är en konstnär. Dessutom måste du ha ett helt otroligt tålamod. Vilken begåvning du är. Bilden på dig och dina vänner hade kunnat vara ett fotografi eller en målning. Att någon kan göra så fantastiska bilder av pärlor hade jag ingen aning om. Jag och barnen har blandat pärlor och gjort färgglada kastrullunderlägg och det var ungefär detta jag trodde att man kunde använda pärlorna till. Jag kan förstå om du har många beställningar, så här efter utställningen. Vill gärna ställa mig på kö för att få beställa av dig, när du har tid, möjlighet och ork. En mer personlig present kan man inte tänka sig. Jag vill gärna beställa två stycken konstverk i A4format, ifrån fotografier. Förstår att det kan bli dyrbart, för det måste ta många, många timmar av arbete + materialet förstås. Det skulle vara värt det, för en sådan present skulle bli så uppskattad. I år, nästa år eller året därpå, står gärna på väntelistan.
Avslutningsvis, lilla, starka, fina tjej. Vi är många som är i din arme nu och älskar dig på avstånd. Kram Lena

Svar: Hej Lena! Först och främst vill jag säga jättetack för din långa och otroligt fina kommentar! Det uppskattas verkligen. Det är skönt att få lite respons på det man skrivit och berättat om.
För det andra är det helt okej att du frågar och jag ska göra mitt bästa för att svara på de frågor jag kan här på bloggen.
För det tredje tänkte jag att jag helt enkelt tar och mejlar dig (jag ser att du fyllt i mejladressen) så kan vi göra en deal med pärlor om du vill. :)
Kramkram
!
Camilla Blomberg

Kommentera här: