Käkledsprotes?

Varför opererar man inte in en käkledsprotes? Det är en återkommande fråga jag fått som jag tänkte svara på nu.
 
Det fungerar inte att operera in en käkledsprotes i just mitt fall. Mina käkleder är så trasiga (som beror på den reumatiska inflammationen som ”ätit” upp leden) att jag skulle behöva ett käkledsbyte. MEN eftersom jag har artrosfibros också skulle det vara en katastrof att försöka. Artrosfibrosen (en massa av mjukdelar) skulle lägga sig som stelnat cement kring leden och göra käkleden orörlig. Artrosfibros ”triggas” av bland annat kirurgiskt trauma en protesoperation skulle innebära. Käklederna får därför vara trasiga och göra ont så länge leden åtminstone ”fungerar” och kan röra sig. MEN saken är att utan operationer där man kontinuerligt ”rensar upp” massan så lägger sig artrosfibrosen som stelnat cement kring leden och gör den orörlig… 
 
Under den kommande operation kommer man ta bort käkledsdisken och ta bort den där knepiga massan för att göra käkleden rörligare. Men som sagt så kan varje operation riskera att göra det värre eftersom det ändå är ett trauma varje gång man stoppar kniven i mig... Men det är samtidigt min enda chans till att bli bättre. För en stund.
 
Artrosfibros är ett monster som måste bekämpas för att hålla det lugnt, men ju mer man försöker bekämpa det, desto vildare blir det. Det är ett never-ending krig.

Vi får hoppas på en permanent lösning inom en snar framtid! 

Kommentera här: