Utbildad superhjälte

 
Examensarbetet i utredningskriminologi är godkänt - med bravur - och uppsatsen har nu idag blivit publicerad på nätet!! Det känns hur bra som helst! Jag är nu utbildad superhjälte. Det finns många olika hjältar. Men jag är precis som Batman. En crime-fighter. Brottsbekämpare. Mitt nya namn går under täckmanteln Batmilla. ;) Jag kommer kanske inte springa omkring i mantel och bekämpa brottslighet på samma sätt som Batman. Men jag kommer göra det på mitt egna vis. Utefter de förutsättningar jag har. För de finns. Jag vet inte än hur jag ska göra det. Men hela mitt liv har jag lärt mig att fortsätta försöka - och det tänker jag fortsätta med. Och det är egentligen det som räknas. Det är så en äkta superhjälte gör. 
 
Hur många här har egentligen som barn drömt om att bli en superhjälte när de blir "stor"? Jag gjorde det i alla fall. Jag tänkte nog i förstahand på Superman. Men oavsett hur många träd jag hoppade ifrån, så flög jag alltid lodrätt ner i backen. Jag var i alla fall supersnabb från trädet ner till marken. Men utbildad Batman känns stort det med. Kanske större när jag tänker efter? Batman är ju en "vanlig" människa - precis som jag - utan övernaturliga superkrafter, men som ändå lyckas göra stordåd och bli en hjälte. Batman vänder det tragiska han varit med om till att hjälpa andra människor i nöd. Det tycker jag egentligen är störst av allt.
 
Jag är också en superhjälte nu. På riktigt. Min dröm slog in. Inte bara som med ett knäpp med fingrarna som jag kanske får det att låta som. Jag har inga övernaturliga superkrafter och kämpade hårt för att bli en superhjälte. Först kämpade jag för att komma in på en skola som utbildar människor till hjältar. Konkurrensen var stenhård! Jag menar, kom igen, det var en utbildning för att bli en superhjälte! Men jag tog mig in. Jag genomgick operation efter operation efter operation efter operation samtidigt som jag skrev tentor och uppsatser med minst godkänt som resultat. Naturligtvis vek även jag ner mig ett par gånger och tvivlade på mina egen förmåga. Jag är ju bara en människa. Och det är faktiskt okej! Jag vet att även superhjältar faller. Jag missade en kurs (ca 5 veckor) när jag låg inlagd på sjukhuset efter en av de stora knäoperationerna (för att jag skulle lära mig gå igen). Men det läser jag in lätt som en plätt i höst! Den sanna styrkan ligger ju inte i att aldrig falla. Utan i att ta räkning, resa sig upp igen och fortsätta slå ett slag för det en tror på. Dessutom vet ju alla att en äkta superhjälte i slutändan alltid vinner. Oavsett hur mycket stryk hjälten får och oavsett hur många gånger hjälten slås ner om och om igen. Hjälten segrar. Alltid. 
 
• Kategori: Kampen, Studier; • Taggar: Batman, Ehlers-Danlos Syndrom, Högskolan i Gävle, Reumatism, artrosfibros, brottsbekämpare, examensarbete, kriminolog, kriminologi, superhjälte, vinnare; • Kommentarer (5)

Kommentarer:

1 Anonym:

Men hur snygg? /storasyster

Svar: Supertack syrran! :D
Camilla Blomberg

2 Eva :

Stort grattis, Camilla. Det du har gjort skulle vara en bedrift även för dem som inte har dina svårigheter.
kram

Svar: Stort TACK, Eva!!! :) Kramar
Camilla Blomberg

3 Sandra:

Grattis🤗

Svar: Taaack! :D
Camilla Blomberg

4 Jenniey Love:

Grattiz. Du är så duktig och inspirerande. kramiz<3

Svar: Tusen tack Jenniey! Det var riktigt fint att få läsa. Kramar i massor!
Camilla Blomberg

5 Karin:

Hej! Vi känner inte varandra, jag ramlade bara in på din blogg när jag googlade efter din utbildning. Jag tänkte fråga hur du upplevde programmet när du gick det? Och hur har det fungerat med jobb efter examen? Tycker att utbildningen verkar jätteintressant eftersom fokuset ligger på utredning, men blir lite avskräckt när jag hör att så många hoppar av. Stort tack på förhand!!

Svar: Hej Karin!Jag upplevde programmet som otroligt spännande och jag har haft nytta av "tänket" i mitt arbete. Dock var det tråkigt att så stor del av utbildningen var på distans och det blev aldrig någon riktig "vi är en klass-känsla".
Två månader efter examen fick jag jobb på Socialtjänsten där jag jobbade mycket med utredning och tillsyn. Jag tittade mycket på den ekonomiska biten. Klurigt och jättekul!! Det var mycket kontorsarbete men också varvat med jobb "ute på fältet". Ibland tillsammans med polisen, räddningstjänst, skatteverket m.m.
Det stora avhoppet berodde på, när jag läste i alla fall, att utbildning var svårare än vad vi trodde. Under första kursen hade 80-90 % underkänt. Det tog ett tag för oss elever att förstå vad lärarna förväntades sig av oss och för lärarna att anpassa undervisningen. Vi var ju "pilotklass" som var först att läsa utbildningen. Lärarna hade höga ambitioner och trodde att de bästa MVG-eleverna (det var högt söktryck) skulle fixa många kurser som egentligen var på avancerad nivå. Att som lärare vara expert på ett ämne betyder inte automatiskt att det är enkelt att lära ut... Men efter 2-3 kurser hade de flesta, som valt att gå kvar, lyckats hänga med.
Sen var det stort avhopp för att många trodde distans betydde att man inte behövde vara i skolan alls. Vilket är fel. Ibland behövde vi vara där minst 1ggr/v och ibland behövde vi inte vara där på 2 månader! Det var inte helt optimalt för de som pendla långt.
Jag hoppas du fått svar på dina frågor. Ett tips annars är att kontakta skolan och be om att få "skugga en student" på kriminologin. Ibland har de en studentambassadör som kan visa runt. Jag tänkte att då kanske du kan få en känsla för programmet innan du bestämmer dig.
Lycka till! :)
Camilla Blomberg

Kommentera här: