Som vanligt, ändå så annorlunda

Ser ni rädslan i mina ögon trots leendet på mina läppar? Jag ser det förstås på mig själv. Jag minns tillbaka. Det var inte ens en timme kvar till operation när bilden togs. Jag var ändå ganska lugn just då. Det fanns inte tid eller utrymme för att göra några större förberedelser. Men så fort jag hamna på operationsbordet började saker gå snett nästan på en gång. Resten vet ni om ni läst operationsberättelsen. Det var faktiskt första och enda gången som jag berätta om allt det som hände mig den dagen. Det är det fortfarande. 

Egentligen finns det så mycket mer att berätta. Det var en stor grej jag gick igenom. Kanske är det inte bara ingreppet i sig, utan alla ingrepp före och de som kommer att komma, som får det att kännas så? Allt runtom. Kanske allra mest det runtom? 

Jag kan berätta om den senaste operationen med en slags distans. Jag lägger inte någon känsla i det. Jag kan berätta om hur allt gick till och så vidare. Men att prata om det på riktigt är svårare. Om hur det kändes. Vet du varför? För att jag känner att jag inte kan ta den versionen med någon. För att det handlar om att jag önskade att någon skulle finnas där på riktigt just då, men ingen var där. Det känns svårt att förklara något för någon utan att låta som att jag är självömkande (just då i stunden var jag nog det) och klandrar någon för det. Det spelar ingen roll att det fanns fullt giltiga skäl att INTE KUNNA finnas där – jag VILLE ändå ha någon där. Just då hade min panikindränkta hjärna slutat vara rationell och allt jag ville, var att inte vara ensam. Inte bara någon. Det handlar om vem. Jag låg där ensam och kände att jag inte hade någon anledning att vakna. Försök förstå att just där och då kändes det så. Och alla dagar jag satt själv i lägenheten den första tiden. Det var så mycket som var viktigare än mig. Kanske hade det varit annorlunda om alla visste vad som hade hänt mig efter operation. Men hur skulle någon få reda på det om jag inte berätta? Och hur skulle jag kunna berätta för någon som inte finns där? Det kändes som jag åkte i en never-ending-panik-karusell. 

Det blir lite av den där känslan - som är så svår att beskriva! - att allt är som vanligt och ändå så annorlunda. Känslan är frustrerande och på samma gång lite trygg att det är så. Sen inser man att det är en själv som förändrats. Att genomgå en operation är inte samma sak som att åka till Ica och handla mjölk och sen åka hem igen. Många verkar tro att det är så det funkar. Livet fortsätter som vanligt. På sätt och vis gör det det. Men något har hänt på vägen. Något som förändrar en i grunden. Man glömmer bort hur man var innan de stack nålar i en, förde in slangar och klädde av en naken. Det är en märklig känsla. Det är svårt när ingen tycks förstå det. Ännu svårare när de låtsas att inget hänt, fast "allt" har hänt. 

Jag stannar där för idag. Det har nu gått drygt 2 veckor efter käkledsoperationen. Jag klarar mig utan Alvedon, fast jag känner ibland att jag egentligen skulle behöva. Men tanken på att dricka äcklig medicin eller peta in ett piller har varit för motbjudande.

Jag kan gapa 15mm (normalt 40mm) och om jag pressar upp käkarna med hjälp av händerna klarar jag 20mm. Jag kan bita ihop helt (tidigare blev det snett) om jag anstränger mig. Så jag kan tugga lite försiktigt om jag delar maten i mycket små bitar. I alla fall om måltiden består av överkokta makaroner eller banan hackade i småbitar. Det mesta får jag i mig bara jag kan skölja ner det med något drickbart. Fast efteråt får jag ont. Ondare, ska jag säga. Redan i viloläge gör käkarna ont! Till och med ondare än innan operation. 

• Kategori: KampenTaggar: Ehlers-Danlos Syndrom, Ensamhetskänslor, Reumatism, Smärta, käkled, operation, rädsla, ångest; • Kommentarer (1)

Kommentarer:

1 Eva :

I går kväll satt jag och försökte komma på något att skriva, det blev för svårt. Jag har lite svårt att förstå vad du menar.
Några reflektioner: det är väl ok om du är lite självömkande. Med tanke på allt du har gått igenom kanske du t o m behöver vara det. Tänk inte på hur omgivningen reagerar utan på det du behöver.
Om nu alla vill låtsas som om dina operationer och dina sjukdomar "inte är något" så är det kanske för att, som du själv har sagt, man är rädd för att påminna dig om något som kan vara jobbigt för dig ... eller för dom själva?? Jag vet ju inte. Men jag tycker att det är konstigt, ja till och med nästan kränkande.
Självklart gör alla smärtsamma/svåra upplevelser något med dig (oss alla, tror jag). Du kanske behöver bli bättre på att berätta så dom förstår. Jag tycker jag har lärt mig en del av att läsa din blogg hur jag kan vara mot någon i liknande situationer, det kanske dom också behöver.
Så sa den "kloka Eva" (hm). Men jag vet hur jag själv blir ibland. Jag vill berätta om det jobbiga, men får liksom inte något riktigt tillfälle... ingen frågar kanske ..och då vill inte jag komma med mitt, det verkar så fjuttigt när andra pratar om helt andra saker. Och så försvann det tillfället. Är det så du menar?
Jag tycker inte heller att din sinnesstämning efter operationen är konstig. Dels pga det svåra du genomlever och dels pga att du saknar någon.
Tröstekramar
Eva

Svar: Jag läser dina reflektioner Eva. Det är fint att få ta del av dem. Känner det är svårt att svara på alla frågor här, fast jag skulle vilja och kunna prata länge om det. Men på din sista fråga där kan jag ta nu. Jag är rädd att bara vräka ur mig utan "tillåtelse". Alltså vill någon ska fråga så att jag "får" berätta. Det bevisar att någon bryr sig. Sen är jag ofta rädd att skrämma iväg (för att det är så stort och inte fjuttigt) så jag förminskar sjukdomarna. Rädd att de som ett par gånger hänt tidigare, att de liksom frågar "och varför kom du hit och berätta det här?" och sen bara går. Som om det inte var viktigt. JAG inte var viktig. Att jag ska vara tyst för de verkar tro att det finns inte om man låter bli att prata om det. Det ska liksom aldrig nämnas.
Jättekram!
Camilla Blomberg

Kommentera här: