Vart känns dina känslor?

En övning vi fick under målarkvällen i Stockholm var att måla vårt egna svar på frågan ”Vet du vart dina känslor känns?”. Det finns ju så många känslor som känns på olika sätt och på olika ställen i kroppen, när man tänker/känner efter. Vissa känslor kan istället kännas väldigt lika varandra och kännas på samma ställe i kroppen och kan förvirra en vad man egentligen känner. Att måla sina känslor är därför ett bra sätt att förstå sig själv och sina känslor bättre.
 
Det finns flera sätt att göra den här övningen på. Som jag förstod det kan man exempelvis måla de känslor man har just nu, eller vid en specifik situation eller bara vart alla möjliga olika känslor känns. Jag ritade en kropp som jag sedan fyllde från topp till tå med alla de färger (och glitter!) jag hade framför mig som fick representera en massa olika känslor. Exempelvis vart känns glädjen i kroppen för mig? Är det bubblande skratt i magen? Känns glädjen på fler ställen? Är färgen viktig? Vart känns rädsla? Oro? Kärlek? Ensamhet? Det finns inget rätt eller fel. Det handlar om vart känslorna känns för bara en själv! Jag tänkte först skriva ned alla känslor jag fyllt min kropp med. Men för vems skull målar jag? Jag vet om det och det är huvudsaken. 
 
Genom den här övningen är tanken att själv bli mer medveten om de känslor man känner. Inte så svårt att förstå att man kan få ont i kroppen ibland av alla känslor, eller hur? Och kanske lär man sig också att särskilja vissa känslor (ex. är det vanligt att bli arg när man egentligen känner sorg och rädsla) eftersom man nu vet bättre vart och hur det känns i den egna kroppen? Jag vill tro att den här övningen var superjätteviktig för mig som länge levt med att det inte varit tillåtet att visa känslor. Kanske är det just därför min tecknade kropp känns mer naken med alla känslor, än utan dem? För jag har blottlagt det hemliga. 
 
 

Kommentera här: