Till alla trygga vuxna i profession

Att bara sitta och måla idag på målarkursen lämnade plats för att reflektera över flera olika saker. 
 
Jag har idoliserat några av er som jobba på de skolor jag gått på genom åren. Samtidigt är jag djupt besviken. Rent av sårad. Även om jag har förnuftet att förstå det ni gjorde, så har jag jättesvårt att känna det var rätt. Jag behöver inte att ni förklarar mer för mig. Jag vet redan. Det är känslan jag vill dela med mig av nu.
 
Ni gav mig något som sedan togs ifrån mig. När ni tog emot mig i klassrummet, där jag vande mig vid en miljö med några pålitliga vuxenkontakter, så bytte ni ut mitt tidigare liv. När jag exempelvis hade opererats och kände mig ensam, då var det du som fanns där för mig. Det var du som frågade hur jag mådde. När jag hade ont bäddade du ner mig i vilorummet och bara satt bredvid en stund tills det kändes bättre. När jag prata om det tuffa som varit på sjukhuset stannade du kvar flera timmar och lyssnade på mig, fast du redan slutat för dagen. När jag satt i korridoren och väntade på bussen brukade du stanna och vänta en liten stund tillsammans med mig. När jag kände mig arg och frustrerad, stod du pall och vågade ge mig en kram. När jag hade ont i benen kunde du skjutsa mig hem från skolan. Men det du inte förstod var att jag redan var hemma. Jag har fler exempel, men jag tror ni fattar andemeningen. 
 
Ni var inte tvungen att göra något av allt det där, men ni ville. Jag tyckte om er så innerligt för det! När läsåret sen tog slut… Det kändes inte rätt! Det var jättejättesvårt för mig. Ni lämnade mig så enkelt. Ni tog med er allt när ni gav er av: glädjen, vänligheten, tryggheten. ALLT. Vad hade ni för rätt att ge mig allt det fina, när ni sen bara tog ifrån mig alltihop igen?
 
Det gjorde ont i mig att ni var så snäll. För ni visste hela tiden att ni bara är i profession och när läsåret tar slut, då försvinner ni för att det är så det fungerar. Jag kände en så stor längtan och saknad efter det jag nu visste att jag förlorat. För jag kände att all er kärleksfulla vänlighet gav mig hopp och en önskan om att det alltid skulle få kännas så här fint. Att jag inte skulle behöva vara ensam. Jag menar, har ni sett några andra trygga vuxna personer som varit delaktiga i mitt liv, så som ni var?? Jag hade aldrig tidigare mött någon som var så snäll och jag ville aldrig någonsin förlora er. Ni tog för en stund den plats som andra borde fyllt. Och det var det som var meningen, eller hur? Ni ville ge mig det jag så förtvilat längtar efter. Det var så enkelt att göra mig glad, som ni sa. För en termin eller två. 
 
Jag ville ha mer nu när jag visste hur det borde kännas och vara. Mitt liv var så tomt innan ni kom. Men nu känner jag mig lurad. Jag försökte göra ALLT för att få vara mer med er. För att få stanna i den värld ni visat mig. Men vad gjorde ni då? Ni lämnade mig. Det såra mig. Ni var aldrig elak. Men det var så hemskt att se er försvinna. Det kändes hemskt därför att ni var beredd att lämna mig. Själv var jag beredd att ställa in alla planer och vänta i flera timmar varje fredag eftermiddag bara för att höra er säga ”vi ses på måndag”. Så viktig var ni för mig. Det såra mig att ni kunde lämna mig, medan jag kände att jag behövde er för att överleva. Jag ville fortsätta låtsas att skolan var ett riktigt hem, och ni min familj. Men jag kände mig lurad eftersom ni visste hela tiden att ni skulle ge er av. Jag visste att det var så det "normalt" fungera. Men eftersom mycket av det ni gjorde var saker utöver vad som ingick i era normala arbetsuppgifter, tänkte jag att kanske, kanske kunde ni tänja på gränserna lite till… bara för mig. Igen. En gång till. En stund till. Men ni försvann så enkelt. Ni hade så stor makt. 
 
”Jag var din lärare. När skolan slutade i juni hade jag inte längre nått arbete. Det är så det fungerar.” 
 
Okej. Ni var anställd på en skola. Ni var lärare. Men vilka ämnen undervisa du mig i? Var det verkligen idrott? Musik? Matte? Medicin? Eller var det kanske trygghet? Kärleksfull vänlighet? Förtroende? Självkänsla? Trygghet? Var ärliga nu. Var det verkligen bara mentorskap? Eller valde vi varandra? 
 
Tänkte ni någonsin på vad som skulle hända med mig när er "lektion" tog slut? 
 

Kommentarer:

1 Anonym:

Har du funderat på att börja någon typ av terapi? Det känns det som att du bär på väldigt många jobbiga känslor.. :( Jag får också uppfattningen att du känner att dina föräldrar knte funnits där för dig i den utsträckning som du hade behövt. Är det något som du kan prata med dem om? Vet de om dina känslor?

Svar: Jag har gått i terapi förut (fast blev väl i princip utkastad för man tyckte inte jag hade något där att göra) och jag önskar gå någon form av terapi nu. Men jag får inte!! Jag har försökt och försökt länge, men de hittar alltid någon anledning till att jag inte får. Spelar ingen roll att jag visat texter på bloggen. Då är jag bara "duktig" som kan sätta ord på svåra känslor och behöver därmed inget stöd... Hur jag än gör så blir det inte bra. Men jag fortsätter försöka.

Ett konkret exempel var när jag stod inför min kanske 9:e operation som jag inte ville gå igenom ensam. Men jag fick inte ens stöd då, för att jag borde vara van. Det kändes som en käftsmäll eftersom jag kände mig urusel som tyckte det var jobbigt när jag "borde" vara van. Men jag är inte, och borde inte, vara van. Jag har bara mycket erfarenhet. Men det spelade ingen roll. Jag var tvungen klara det själv och samtalen avslutade bara några dagar innan. Jag fick inte gå kvar. Så var det bara.
Camilla Blomberg

2 Mimmi:

Du är en kämpe!! <3 har själv EDS. Vet hur jobbigt det är ...

Svar: Tack Mimmi! Ibland får man vara tuffare än det som är tufft! ;)
Camilla Blomberg

3 Hanna:

Hej! Ville bara meddela att du är med på denna lista: http://blogg.se/article/2017/april/bloggare-som-delar-med-sig-av-sin-kamp.html
Den kommer att publiceras på startsidan den 3 maj och du får jättegärna uppmärksamma den på din blogg om du vill.

4 Emma:

Kan tyvärr relatera till det du skriver. Man förstår att det är så, men man förstår ändå inte. Det är så svårt det där när man själv har så starka känslor/behov men den andra personen ger blandade signaler om att man ibland är välkommen och ibland inte.

Såg ditt svar ovan - kan du inte be någon annan skriva remiss eller själv skriva er remiss om att du vill ha en samtalskontakt? Försök stå på dig till du hittar någon som tar dig på allvar! Jag förstår inte att de inte kan se att du behöver någon att prata med. Tyvärr är det svårt ibland när man verkar fungerande utåt (har själv samma problem) men det innebär inte att du inte kan må dåligt och behöva stöd ändå. Ge inte upp Camilla, du har rätt till att prata med någon, ligg på, tjata och kräv det! Styrkekram ❤️

Svar: Hej Emma! Tack för otroligt fin och omtänksam kommentar!! Det uppskattades och gjorde min dag! Texten jag skrev handlar om att andra, utom den person jag saknar, blir sårade av att jag saknar "någon annan" och inte de själva.. det blir lite "men jag finns ju kvar i alla fall" och visst är det kanske så, men jag saknar personen i alla fall och DET sårar.

Jag har försökt med allt tror jag. Mina idéer har tagit slut. Men jag har ett litet hopp kvar. Pyttelitet. De har också redan sagt nej. Men jag försöker igen ändå. Det måste funka. Finns inget annat kvar.

Stort tack för att du skrev så fint till mig och stora KRAMAR i massor!
Camilla Blomberg

5 Anonym:

Vad tråkigt att höra att du inte får den hjälp som du behöver för att må bra. Har du funderat på att gå till någon privat psykolog? Mycket dyrare visserligen, men det kanske kan vara värt det? Då styr du ju själv hur länge du ska gå i terapin, och kan välja psykolog utefter bla vilken typ av terapi som du tror passar just dig. Vad tänker du kring det?
Var det KBT som du gick i förut? Har du provat ex. psykodynamisk terapi?
Ta hand om dig!

Svar: Hejsan! Hos vissa privata kan man få gå "gratis" om man får remiss via en läkare. Det vill säga om läkaren går med på det... Jag ringde och hörde mig för om det där och jag bokade möte - men jag skulle ändå få max 10-12 ggr. Jag tänker att det är någon i profession som borde kunna säga att "den här terapin tror vi på i just ditt fall". Känns svårt veta sånt själv. Jag har gått KBT två gånger. Det var vad jag fick. Men jag håller med de jag FÖRSÖKT prata med efteråt: det är inte alls vad jag behöver. Jag kan redan allt det där. Psykodynamisk terapi har jag inte provat och vet helt ärligt inte alls vad det innebär. Men så länge ingen vill "ta sig an mig" så spelar det kanske ingen roll. Jag väntar och ser på mitt sista hopp just nu.
Sköt om dig väl! Kram :)
Camilla Blomberg

Kommentera här: