Jag måste berätta, och du måste lyssna

Jag är fortfarande inte helt frisk ifrån förkylningen. Det kändes som jag fick en ny omgång i lördags. Så jag har mest försökt återhämta mig och kurera i helgen. Det går sådär. Jag har mycket näsblod.
 
Jag försökte berätta om hur jag kände angående försämringen i kroppen och de rädslor som kommer av det på sjukhuset tidigare i veckan. Inte i förstahand behandlingarna i sig, utan snarare ensamheten runt det. Jag fick då höra av en sjuksköterska att jag inte borde prata om det. Eller som h*n uttryckte det ”var du verkligen tvungen säga det där?”. När jag berätta om hur jag skulle vilja att det var, fick jag höra att jag dagdrömde alldeles för mycket. Det var just sättet det sas på som kändes så fel. Jag stod på mig och ifrågasatte och sa att JA, jag måste berätta och du måste lyssna. Men ändå, jag blev sårad och besviken. 

Egentligen vet jag inte varför jag tog åt mig och brydde mig när jag vet att andra istället sagt att det är viktigt att jag berättar – att jag är viktig. Jag har med andra kunnat prata i flera timmar om att det är okej att berätta, att jag över huvud taget får berätta. Det tog faktiskt flera år innan jag vågade berätta för någon om ens något. Men jag kände mig alltid så kärleksladdad när de hade bett mig berätta mer och lyssnat på mig. Och när de själva inte kunde lyssna, bad de mig istället skriva och jag fick på det sättet ändå möjlighet att fortsätta berätta. Det blev livsviktigt att få berätta. Jag vill inte låta en människa förstöra det och ta det ifrån mig. Det kan få förödande konsekvenser. Det är nog därför jag blir så arg. 
 
Det jag vill ha sagt är att jag vägrar gå tillbaka i tystnad. Jag ska fortsätta berätta. Jag ska fan skrika nästa gång! 
 
• Kategori: KampenTaggar: berätta, lyssna, sjukdomar, sjuksköterska, vägra vara tyst; • Kommentarer (3)

Kommentarer:

1 Jennifer:

Krya på dig!

Svar: Tack Jennifer! :)
Camilla Blomberg

2 Anonym:

Stå på dig. Du har rätt att uttrycka vad du vill, sålänge du inte skadar någon annan. Vad den sjuksköterskan sa verkar helt sjukt. Ibland finns det helt enkelt för många "fel" personer på fel plats och tyvärr kan dessa göra mycket skada med sina okänsliga och okunniga kommentarer.
Kramar
Eva

Svar: Jadu Eva, det kändes faktiskt lite konstigt efter det där besöket. Men jag försöker tänka på de fina ord jag fått höra av de andra. Det som ger superkrafter. :) Kramar
Camilla Blomberg

3 Sara:

Du är grym Camilla som vågar berätta! Där har du kommit längre än väldigt många, och det borde hyllas istället för tystas. Förstår att känslan efteråt måste blivit lite "obekväm". Det är ju jobbigt redan från början att ens gå in genom dörrarna till sjukhus känner jag..

Lite som när jag fick höra av en överläkare/smärtläkare att "-Nästa gång vi ses, när du har en tid inbokad så får vi se till att det är av verklig orsak - och inte bara för skojs skull"
Det kändes som ett slag i ansiktet.. Då hade jag väntat tills jag inte längre stod ut med all värk och bara grät mig genom nätterna.

Det finns underliga människor överallt, det gäller att våga fortsätta ifrågasätta, ställa krav och vara "besvärande". Men det kräver sin människa det också.

Stor kram på dig!

Svar: Tack Sara! Det känns skönt att ändå läsa det du skriver. Som en slags bekräftelse.
Det som den läkaren sa till dig låter milt sagt förj*vligt. Det är superjätteviktigt med förståelse, speciellt i ett sådant läge, och så får man höra det där.. Inte okej.

Men så är det. Man får skaffa sig lite skinn på näsan!

Jättekramar i massor! :)
Camilla Blomberg

Kommentera här: