Det borde vara självklart

Jag berättade att det som kändes mest jobbigt var alla de gånger jag hoppade över smärtstillande för att undersökningen eller ingreppet på sjukhuset skulle gå snabbare. Det känns tufft att jag tvingades genomgå så mycket som jag egentligen inte alls skulle behövt göra. Det skulle många gånger aldrig behövt göra så ont som det faktiskt gjorde. Men jag gjorde det för att det var vad andra bad mig göra. Trots att ingen annan behövde. Jag blev tillsagd att tuffa till mig för att underlätta för de andra. Jag lät det göra ont bara för att det skulle ta hälften så lång tid och de andra skulle bli glada. Jag ville inte vara jobbig och få de andra att tappa tålamodet och bli arga. 

Jag fick berättat för mig att de som tycker om någon skulle tänkt tvärtom. De skulle uppmuntrat till att använda all smärtlindring som finns och låta det ta dubbelt så lång tid, bara för att slippa se den de tycker om ha ont. De skulle aldrig be någon härda ut så mycket smärta om det faktiskt finns hjälp att få. De skulle väntat tålmodigt bara det inte behöver göra ont för den de tycker om. Oavsett hur gammal man är. Men speciellt om man är barn. Det borde vara självklart i alla fall. Ändå kom det som en nyhet för mig. Jag satt helt stum. Det här är självklart och ändå har jag inte insett det förrän nu. Hur har jag inte kunnat förstå det tidigare?? Men det är inte konstigt. Det här blev ju mitt normala under en så lång tid. Jag visste inte om något annat. Det gör mig så förbannad att tänka på allt det jag tvingades gå igenom som egentligen inte skulle behövt vara så tufft. Men det känns samtidigt lite skönt att jag är vuxen nu och kan bestämma själv. 
 
 
• Kategori: KampenTaggar: Ensamhetskänslor, Smärta, barndom, barnreumatism; • Kommentarer (4)

Kommentarer:

1 Eva:

Denna texten är tuff att läsa. Så jobbigt det har varit för dig. Jag funderar först över vem är de andra är, men jag tror mig kunna ana. Du har så rätt, så skulle det verkligen inte vara, Camilla.
Jag har själv sent i livet fått insikter liknande dina och jag kan bara bekräfta din känsla. Har man bara gjort en viss typ av erfarenheter så blir det det normala. Man kan inte sakna något som man inte vet om. Kanske kan man ha en liten gnagande aning om att något inte är som det ska, men eftersom man inte vet vad, så bidrar det bara till att man känner sig än mer osäker och vill vara ännu mer till lags. Så var det i alla fall för mig.
Det var inte ditt fel och du var inte fel. Precis som du skriver var det de andra som inte stöttade tillräckligt, vilket ju borde ha varit självklart. Det är bra att du är arg, tycker jag. Släpp fram den känslan.
Hoppas du får en trevlig helg. (ändå)
Kram
Eva

Svar: Det är också en tuff insikt. Men samtidigt kändes det lite lättare efter att ha pratat om det. Dubbla känslor som vanligt. Det känns bra att läsa det du skriver till mig, Eva. Jag vill bara att du ska veta det. Det betyder mycket för mig. Tack.
Jättekram!
Camilla Blomberg

2 countrypride.blogg.se:

Åh som jag känner för dig, Camilla! Det ska inte behöva vara så, men dessvärre är det så för somliga. Har liknande erfarenheter som dina. "Att smärtan går över av sig självt om ett tag, bara du tänker på annat" eller "Alla har ont ibland, så du får stå ut"

Det är sorgligt att det ska behöva vara så och att det en hör tillräckligt ofta till sist blir ens sanning. En börjar tro på att det faktiskt är så det ska vara och kännas.

All styrka till dig! Stor bamsekram <3

Svar: Det gör ont i mig att läsa det du skriver om vad du fått höra. Jag fick kommentarer likt "andra behöver smärtstillande för de har det värre, men inte du" eller "jag vill åka hem nu, kan du inte hoppa över smärtstillande?"
Tack för att du skrev. Det betydde verkligen mycket för mig. Det fick det att kännas lite bättre. Kramar i massor!
Camilla Blomberg

3 vanja:

Jag blir både arg och ledsen när jag läser det här inlägget.
Nej, ingen ska behöva stå ut med smärta - speciellt inte barn! Bara för att andra ska vara glada, ha det lättare bla bla.
Skönt att du kan bestämma själv nu, stå på dig!
Skickar massor med styrkekramar <3

Svar: Jag börjar förstå, eller ta till mig, det nu jag med. Det skulle inte varit så här. Tack Vanja och kramar i massor!
Camilla Blomberg

4 Veronica:

Det här inlägget gör mig så upprörd och det är så ledsamt att du fått uppleva detta! Du är modig som berättar om något så sårbart. Tror det är vanligt bland oss smärtsjuka, smärta är så normalt för oss och vi vill aldrig vara till besvär (fast egentligen borde vi inte tänka så!). Vi kan inte hjälpa att vi är sjuka och vi borde få och ta emot all hjälp vi kan få.

Många kramar till dig! Fortsätt kämpa :)
/Veronica

Svar: Du har helt rätt. Som barn tror jag det är extra svårt att veta hur det borde vara. Det blir ju ens normala. Men nu vet jag ju och som jag skrev så har jag en chans nu att få det jag inte fick då. Det är ingen orimlig önskan.
Tack för dina ord Veronica. Det betydde mycket för mig. Stora kramar i massor!
Camilla Blomberg

Kommentera här: