Överlevnadskit vid käkledsoperation

Som flera av er redan vet genomgick jag en dubbelsidig käkledsoperation för mindre än en månad sedan. Käkkirurgen spolade ut inflammationen som uppstått pga. min reumatiska sjukdom och rensade bort sammanväxningar som bildats pga. min artrosfibros. Det här är ett ingrepp jag gjort sex gånger nu (första gången när jag var 17 år) och det här är något jag, i allra bästa fall, kommer få göra regelbundet varje år i resten av mitt liv. Jag har för två månader sedan påbörjat en slags cellgiftsbehandling (metotrexat) som förhoppningsvis kommer ge mig längre än 12 månader innan nästa operation. Men det är bara ett experiment och ingen vet om det kommer fungera. Just nu kan jag gapa max ca 30 mm (normalt är 50 mm). Jag kan inte minnas senast jag kunde gapa så "stort" som 30 mm! Mitt "normalläge" har varit runt 20 mm.  
 
Jag har här listat "10 måsten" vid en käkledsoperation. Dels för min egen skull, och dels för andra som ska genomgå en käkledsoperation. 
 
1. Flytande kost
Superjätteviktgt! Soppa! Banan! Sök på spännande gröt-recept! All mat som kan mosas! Blanda gärna varma och kalla rätter för känsla av variation. Provsmaka gärna olika näringsdrycker och hitta din "favorit" innan operation så vet du vad som fungerar. 
 
2. Isförband
Kyla kan lindra smärta och svullnad. Hitta gärna en mjuk variant som ligger mjukt mot käkleden. Du vill inte ha hårda isbitar tryckandes mot såret. Jag föredrar isförbanden med mjukare "pärlor". De kan både värma och kylas! 

3. En extra kudde
Käklederna bör vara i högläge efter en operation. Min käkkirurg rekommendera att sova sittandes… Det är jättebra om en har massa kuddar i olika storlekar som för att bygga en egen kungatron att sova gott på. Gärna extra mjuka kuddar då käklederna/sidan av ansiktet ömmar lätt mot en hårdare/fastare kudde.
 
4. Munvatten
Efter en käkledsoperation kan i alla fall inte jag öppna munnen mer än några millimeter. Det kan kännas skönt och fräscht att kunna skölja med munvatten när en vanlig tandborste inte får plats. 

5. Tandborste för barn
När det går bra att öppna munnen någon centimeter kan en barntandborste för de allra minsta munnarna vara lagom. Tänk dock på att de kan vara lite korta i skaftet. Jag har fått min barntandborste från sjukhuset och den har ett normallångt skaft, så det finns. Jag har flera i olika färger och den har en krokodil på sig. De säger att det är en påminnelse om att jag ska öva på att gapa. ;)

6. Flytande smärtstillande
Jag tycker förstås det är lättare med tabletter för att slippa att hela munnen fyllas med äcklig vätska. Men ibland, när det verkligen inte går att öppna munnen tillräckligt för att ens peta in tabletterna med ett sugrör, då är det bra att det finns flytande smärtstillande som alternativ! 

7. Pipmugg
Jag brukar få svårt att använda ansiktsmusklerna första dagarna efter operationen. Att bara använda sugrör kan vara svårt att greppa med läpparna. Samtidigt kan det vara svårt att stänga munnen och svälja ordentligt (en rör käklederna när en sväljer också). En pip-mugg kan därför vara lagom bra för att få i sig vätska. Det finns snygga neutrala sportmuggar för barn. Jag har en minitermos som alla på jobbet är avundsjuk på. Det är egentligen en dricksflaska för bäbisar.

8. Små bestick
Har du svårt att öppna munnen mycket så kan en liten sked vara bra att ha. Gärna en sked som är ganska platt. Ibland har jag använt matkniven som alternativ. Då kan jag bara doppa den i den mosade maten och äta som om det vore en superplatt sked. Det är kanske inte mycket som fastnar på matkniven men det är i alla fall något jag kan gapa över. 

9. Godsaker
Jag tycker att det behövdes en egen punkt för godsaker! När du kämpat i dig soppa och gröt hela dagarna, för det tar tid och du får nog bara i dig lite i taget, kan det snabbt kännas tråkigt. Då kommer du behöva få i dig lite godsaker efteråt. Choklad smälter bra och är bra övning för att få igång musklerna i munnen igen. Glass också! Allt som du KAN få i dig är BRA att få i dig.

10. Hjälpmedel för att öva på gapa 
Sen behöver du förstås lära dig gapa riktigt stort igen! En "jätteklädnypa" (på bilden den blåa eller den i trä) hjälper till med det. Den tänjer och stretchar upp munnen. Eller också kan du använda den andra blå apparaten som tänjer lite på samma sätt som jätteklädnypan, fast med den apparaten kan du mäta och ställa in exakt hur många millimeter den ska tänja åt gången. Se till att vara bra smärtlindrad under "träningen". 

• Kategori: KampenTaggar: Ehlers-Danlos Syndrom, Käkkirurg, Reumatism, Smärta, operation; • Kommentarer (0)

Kommentera här: