Syre, vatten, mat och bli lyssnad till

Idag har jag haft min andra dag på hemmaplan i Sandviken. Jag går på en kurs/utbildning via jobbet. Mycket är repetition för mig men diplomet kändes som en skön bekräftelse på allt jag faktiskt kan nu efter ett halvår på socialtjänsten. Men jag fortsätter lära mig nya saker också! Varje dag. Inte bara sådant som kan vara bra att veta i min yrkesroll när jag möter människor, utan det här fick mig även reflektera över saker på en mer personlig nivå. Sådana lektioner tycker jag allra bäst om. När man börjar reflektera över saker och det följer med en hem.
 
Vi prata exempelvis om att det är viktigt att bli lyssnad till. Inget nytt kanske. Men HUR viktigt är det? Vi fick prova utmana oss själva i en jobbig situation. Jag fick i uppdrag att berätta något (en händelse eller vad som helst) i 2 minuter för en okänd person i rummet. Den personen hade (utan att jag visste om det) fått i uppdrag att lyssna aktivt på mig i 1 minut. Efter den minuten skulle personen uppträda ointresserad av det jag berätta. Efter 1 ½ minut skulle personen sluta lyssna helt (ex. ta upp telefonen). Personen satt tyst och tittade bort.
 
Det här kändes ju jätteobekvämt medan jag berätta min livs historia. Ännu mer konstigt kändes det när jag berättat klart. Jag kände mig så tråkig och som att jag var oviktig. Det gav flashbacks till situationer i mitt liv där jag försökt göra mig hörd (där jag försökt berätta något som varit viktigt för mig), men där människor ignorerat mig. Det här gör något med en när någon inte lyssnar på en. Det ger så många känslor men som är svåra att sätta ord på. Den här övningen var psykiskt jobbig för mig!
 
Kursledaren avslöjade experimentet efter en stund och jag fick chans att dela upplevelsen med de andra i gruppen. Det lättade stämningen att få berätta om känslorna och skratta åt det. Just att få dela känslan med en annan människa. Det var jätteviktigt att få göra det. Vi bearbetar nämligen de känslor som uppstår i olika situationer genom att dela det med en annan människa. Vi behöver alltså få bearbeta de känslor som uppstår i en situation, och inte situationen i sig. Det hjälper oss att må bra. Det här sitter i våra gener att vi behöver bli lyssnade till.
 
Det är precis SÅ HÄR viktigt det är att bli lyssnad till och få dela känslor med en annan människa. Det spelar ingen roll om det är någon vi känner eller om det är en för oss okänd person. Vi behöver syre, vatten, mat och en annan människa som lyssnar för att överleva. Så är det.  
 
• Kategori: KampenTaggar: hjärnan, jobb, kurs, lyssna, tankar, utbildning; • Kommentarer (2)

Kommentarer:

1 Anonym:

Såååå sant, Camilla!

Svar: Jajamän! 🌸
Camilla Blomberg

2 Jennifer Queen:

Låter som en spännande kurs :)

Svar: Lärorikt och kul var det :D
Camilla Blomberg

Kommentera här: