Kortisoninjektion i handleden

Jag fick en akuttid på Gävle Sjukhus för en kortisoninjektion i min vänstra handled idag. Det är samma handled som förra gången. Det gjorde inte speciellt ont att få kortisonsprutan. Det var mest obehagligt. Läkaren fick ”gräva runt” en liten stund med nålen. Just när jag tänkt jämra mig, hittade nålen sin rätta plats och jag kunde andas ut. Läkaren tryckte i så mycket medicin det fick plats och avslutade med att sätta på ett plåster. Allt var klart på 10 minuter!
 
Nu gör det ont förstås. Smärtan brukar komma några timmar efteråt.  
 
Läkaren tyckte inte alls att det var bra att jag fått tillbaka inflammationen. Den borde ju inte uppstå alls nu när jag har dubbla behandlingar! Jag berättade för läkaren att min enda förhoppning med den dubbla medicineringen (Metotrexat + Simponi) är att den ska göra att operationerna blir mer sällan. Att det blir återkommande inflammationer som ”bara” kräver kortisonsprutor, har jag inte haft förhoppning om att få det försvinna. Det beror inte på att jag inte vågat hoppats. Det beror helt enkelt bara på att jag inte brytt mig. Det var värre för några år sedan. Och i jämförelse med operationerna är det en "småsak" enligt mig (observera att der beror på vilken led som ska sprutas). Men nu när jag tänker efter, så borde jag kanske bry mig om det här ändå.
 
Jag har fått 6 st. kortisoninjektioner (2 st i handleden, 2 st i båda käklederna, 1 st i fotleden, 1 st i knä) under de senaste fyra månaderna. I skrivandets stund är mitt knä lite inflammerat igen och det är eventuellt läge för en kortisoninjektion även där. Jag har avvaktat med att prata med ortopeden i rädsla för att det kommer bli min sista kortisoninjektion. För får jag den sprutan, och den effekten sen inte håller i sig, då blir det operation… Ni kanske förstår nu varför jag inte vill ringa om den där sista-chansen-sprutan? Jag är jätterädd för att det inte kommer hålla och då blir det operation. En operation som kan äventyra mina chanser att gå – igen! Men jag vet också att ha inflammation för länge kan ha en förödande effekt för mig och, och jag bara hatar det här!!!! 
 
• Kategori: KampenTaggar: EDS, Gävle Sjukhus, Handled, Reumatism, kortisoninjektion, kortisonsprutor, methotrexate, ortoped, reumatologen, simponi; • Kommentarer (3)

Kommentarer:

1 Lars Gustafsson:

Du är verkligen i krigszonen. Men du det måste finnas lösning? Jag håller 👍👍👍💖💟för dig min vän kram på dig

Svar: Jag hoppas det gör det, Lars. Inom en väldigt snar framtid. Jag hoppas verkligen det. Kram
Camilla Blomberg

2 Andreas:

Jag hoppas det inte leder till nått så illa så det påverkar din rörelsefrihet. Det var inte så länge sen som jag fick kortison sprutor men det blev inte bra. Jag ska dock inte ojja mig för mitt är ett myggbet mot ditt. Jag håller tummarna att allt löper according to plan.

Svar: Jag tycker kortisonsprutorna fungerar jättebra ibland, och andra gånger jättedåligt. Ibland håller effekten i några månader och andra gånger inte mer än två dagar... Ibland gör det jätteont efteråt, andra gånger inte så mycket. Det beror lite på vilken led det är och hur inflammerat det varit innan förstås. Jag hoppas du blir hjälpt efter din spruta som inte gav önskad effekt. Ger de dig en ny eller vet du hur planen ser ut?
Tack, och jag håller tummarna för att du ska bli bättre. :)
Camilla Blomberg

3 Andreas:

Svar: Det blir ny spruta på Torsdag denna kommande vecka. Jag är rätt nyfiken på hur och om den tar. Jag ska också börja med lite lättare sjukgymnastik för att försöka öka rörligheten en smula.

Svar: Jag hoppas det gör det underverk du behöver! 😊🙌 Sjukgymnastik är underskattat så det blir säkert en bra kombination.
Camilla Blomberg

Kommentera här: