Om andra bara vågat se

En del dagar känns allt extra tungt. Igår var en sådan dag. Jag gick igenom en hel regnbåge av känslor och upplevelser som man brukar säga. Jag vill skriva en massa. Jag behöver få göra det. Men jag vet inte vad jag ska skriva, hur jag ska börja eller vad jag vill få ur mig. Det känns bara tungt. Det brukar släppa efter en stund om jag bara börjar skriva något ord. Att sätta ord på ”alltet” brukar hjälpa. Men jag inte vad jag vill berätta eller om jag ens kan berätta. Jag vet att det finns de som helst inte vill att jag skriver om det och självklart påverkar det mig, fast jag försöker att slå bort den känslan. Det handlar om mig - och det är på tiden! 
 
Jag börjar med att bara berätta vad jag känner nu. Och jag känner mig arg! Jag är arg för allt jag behövt kämpa och genomlida. Just det här att jag fått kämpa onödigt mycket. Att det aldrig borde varit så här tufft, men att det blev så ändå. Att andra bestämde att det var meningen alltihop! Men jag hade aldrig behövt kämpa så här hårt om jag bara vetat att det var fel. Eller jag ändrar mig. Om andra bara vågat se att det var fel. 
 
Jag känner mig besviken också. Besviken på de som skulle funnits där - beskyddat mig - men som inte gjorde det. Jag känner mig övergiven av de som inte gjorde något. Alla jag berättade och visade för, trodde kanske precis som jag: att det var för sjukt för att vara sant.
 
Jag är tillbaka i väntrummet på sjukhuset när jag var bara ett barn. Alla andra barn i väntrummet hade en vuxen med sig. Alla andra utom jag. För alla andra är det okej. Utom för mig. För alla andra är det okej att bli rädd. Utom för mig. För alla andra är viktigare än mig. Känslan blev så. Men hur kunde det bli så här? Hur kunde JAG tro att det skulle vara så? Vad var det för skillnad på de barnen och mig? Jag minns en sköterska som sa att det brukar hjälpa att ha någon med sig när hon kom för att hämta mig. Jag fick låna ett gosedjur.
 
Det är nu jag ställer frågan: Varför var det en orimlig begäran för mig att ha någon nära vid ex. ett ingrepp på sjukhuset? Jag förstår fortfarande inte varför andra fick ha någon nära, men inte jag. Och varför skulle jag härda ut utan smärtstillande bara för att ingen orkade vänta? Hur kan man bestämma att ett litet barn ska ha ont för sin egen bekvämlighet, när det går att lindra? Varför var jag tvungen att klara av saker på egen hand som andra inte behövde klara av? Jag förstår fortfarande inte varför. Hur kunde jag bli inmatad med en massa nonsens om att deras behov var viktigare än mina? Hur kunde jag vara så dum att gå på allt? Varför blir jag idag så avundsjuk på de andra, nu vuxna, i väntrummet som sitter två och två? Så arg att jag hånler åt tanken på att de måste vara vuxenbebisar och att deras händer säkert är alldeles kallsvettiga av nervositet! En känslomässig överlevnadsstrategi, sägs det. Fullt naturlig reaktion på en onormal situation. Fuck normaliceringsprocessen. Hur kunde det bli det så här? Varför? 
 
Alltså jag kan alla resonemang och ursäkter utantill, det som jag fick höra. Men vad var den verkliga anledningen?
 
• Kategori: KampenTaggar: EDS, Ensamhetskänslor, Reumatism, barndom, rädsla, sjukhuset; • Kommentarer (5)

Kommentarer:

1 Anonym:

Du har all anledning i världen - och all rätt - att vara rasande och besviken. Släpp ut de känslorna, skriv det DU behöver, bry dig inte om vad de andra tycker. De har haft sin chans flera gånger om. Precis som du säger är det dig det gäller nu.
Rädsla och oförmåga skulle jag tippa på som anledningar, men det är ju min tolkning av vad jag har läst mig till i dina texter. Dock är det inga ursäkter utan endast förklaringar.
Du var ett barn, Camilla så du kan inte klandra dig själv att du gick på deras snack och att det blev till din sanning. Barn fungerar så.
Du vet redan allt det jag skriver, men jag vill så gärna stötta och jag tror inte att det skadar att höra det en gång till från en som har varit med om något avlägset liknande och därför kan förstå en del av dina känslor. Styrkekramar Eva

Svar: Tack Eva. Det känns skönt, men samtidigt lite känsloladdat, att läsa det du skriver. Det är rakt och ärligt och jag tycker om det. Ibland är det lättare läsa någon annan skriva det man själv egentligen vet. Som att få det bekräftat. Det känns skönt. Kramar i massor!
Camilla Blomberg

2 Moa:

Vad tufft. Har du själv någon tanke kring vad som kan vara den "verkliga anledningen"?

Svar: Jag tänker att det finns en mängd förklaringar. Det är nog sällan en enda. Men oavsett kan jag inte komma på en enda som ursäktar allt det här. Ibland tänker jag igenom det tusen gånger och försöker ändå hitta en. Andra gånger vill jag inte hitta en. Kram på dej Moa!
Camilla Blomberg

3 Andreas:

Det är oftast så att folk inte ser vad som händer rakt framför näsan på dom.Det där att man som barn inget har att säga till om är så typiskt, för då "sjåpar man sig" bara, och det ignoreras.


Svar: Så kan det nog absolut vara Andreas. Ibland tror jag dock att många visst ser, men väljer att blunda. Jag minns ex. några lärare som gick förbi mig och frågade hur läget var. Efter att jag hade försökt vara ärligt gick de bara sin väg. Nästa dag tog de den andra vägen för att slippa mig. Det ger snabbt intryck av att fortsätta hålla tyst.
Camilla Blomberg

4 Tisa:

Det gör ont att läsa, och då går det inte att föreställa hur ont det gör i dig. KRAM! <3

Svar: Åh Tisa jag vill bara ge dig en stor varm kram!!
Camilla Blomberg

5 Linnéa Lundgren:

Åh mitt hjärta går sönder av att läsa om ett litet barn som blir behandlat så... jag vill gärna läsa mer om din uppväxt o bakgrund, om du orkar skriva såklart. Och så vill jag skicka dig en sååå stor kram, vad stark du är!!

Svar: Hej Linnéa! Tack för en så fin kommentar. Jag blir glad av att läsa att du vill höra mig berätta mer. Det betyder mycket för mig ska du veta. Jag kommer helt klart skriva mer om det här. Det är förstås känsloladdat och ibland svårt. Jag har under så lång tid (ibland fortfarande) blivit nertystad och det sitter lätt kvar. Men jag försöker! Jag vet inte om du läst några av de tidigare inläggen, men jag kan länka (kopiera och klistra in i webbläsaren) några jag kom att tänka på här om du vill läsa mer:
http://krigszonen.blogg.se/2015/july/minns-ni-den-tysta-flickan-2.html

http://krigszonen.blogg.se/2015/october/jag-ar-stor-men-jag-ar-liten-ocksa.html

http://krigszonen.blogg.se/2015/november/trost-och-trygghet.html

http://krigszonen.blogg.se/2016/january/sjalv-men-inte-ensam.html

KRAMAR I MASSOR!
Camilla Blomberg

Kommentera här: