Period med näsblod

Igår var en sådan där dag då jag var trött och inte orkade så mycket alls. Inte ens baletten kändes speciellt lockade. Jag åkte förstås ändå in och tränade, plikttrogen som jag är. Ibland kan det kännas bra när jag väl kommit dit oavsett hur det känts innan. Men inte den här gången. Varje övning och tilläggspiruett till dansen kändes mest besvärligt istället för utmanande. Men jag tror det är vanligt känna så för vem som helst någon gång ibland. Oavsett om man nyss har fyllt på med cellgifter i kroppen eller inte. Men det kändes som om något var fel. 

När jag kom hem hann jag bara lägga mig på soffan innan felet visade sig vara näsblod. Igen. Det verkar vara en sådan period nu. Ibland klarar jag mig i flera månader utan näsblod (som jag haft fram till nu), sen kommer episoderna helt plötsligt då jag blöder minst en gång om dagen i flera veckor (som nu)… Igår blödde jag så mycket näsblod att hälften droppade ner i handfatet och hälften rann ner i halsen. Det gjorde att jag fick kväljningar och jag började hosta upp blodklumpar. Det är inte någon vacker syn att se sig själv i spegeln där det rinner blod ur både näsan och munnen… Men det gick över efter en halvtimme ungefär.

Det tuffa är att jag ibland mår så dåligt av näsblodet. Alltså att jag känner mig sjuk i samband med det. Jag blir så matt i kroppen och trött. När det är som allra värst med näsblod (ca 7 gånger/dag och 30 min varje gång) kan jag knappt lämna badrummet på en hel dag (det blir liksom totalt 3,5 h näsblod). Antingen står jag framåtlutad över handfatet, eller också ligger jag på golvet och återhämtar mig någon timme innan nästa omgång. Det finns inte på världskartan att det går att lämna lägenheten då. Jag kan bara hoppas att det ska vara lite enklare den här näsblodsperioden. 👊

Kommentarer:

1 Hanna:

Oj nej, näsblod är så irriterande! Har du testat nässpray baserad på olja (100% sesamolja är min)? Brukar hjälpa mina torra slemhinnor, men förstås liite jobbigare om det "aldrig slutar" blöda så länge att oljan hinner göra sitt.
Mina slemhinnor är så sköra, torra och svällda av astma och allergier, skulle egentligen behöva ha kortisonspray för att kanske minska den allergiska snuvan men det funkar inte riktigt med torra slemhinnor...

Svar: Jag har en nässpray med olja. Den kan möjligtvis hjälpa till att läka ett innan sprucket blodkärl. Men annars spricker blodkärlen lätt ändå igen och igen, ett annat bara. Räcker att jag böjer mig fram och knyter skorna eller temperaturskillnader (kallt ute, varmt inne). Jag har många ytliga blodkärl i näsan. Sånt där stopp-vadd med något ämne som ska få blodet att stanna fungerar också dåligt. Det står att man ska ha det 30 min. För mig blöder jag igenom efter 30 sek.. ”Bränna” blodkärl har jag också gjort men fungerat dåligt. Det enda jag har kvar att testa är någon gel man ska fylla upp hela näsan med. Men tycker det låter lite obehagligt. Allt lär ju rinna ner i halsen (?) och det är inte så trevligt.

Vad jobbigt för dig med torra slemhinnor och allergier. Det blir en ond cirkel som blir svår att bryta när det hjälper och förvärrar på samma gång! Attans! Går kanske inte köra två sorter samtidigt? En som återfuktar och en med kortison?

Kramar i massor!

Camilla Blomberg

Kommentera här: