Sömn-EEG

Jag måste erkänna en sak. Jag sov två timmar i natt fast jag inte ”borde” gjort det. Jag skulle ju helst vara vaken hela natten för att vara så trött som möjligt inför ”middagstuppluren” på sjukhuset idag. Jag var bara sååå trött och började må dåligt av sömnbristen. Men det var okej att jag sov liiiite. Huvudsaken var att jag skulle kunna vila – helst somna – senare. 
 
Det kändes som en liten tröst (för jag blir känslomässigt förstörd av så här lite sömn) när jag fick sova i rummet anpassat för barn istället för vuxna. Det är lite mysigare inredning där och ger en tryggare känsla. Gosegrisen var också med förstås. Det kändes lite barnsligt kul när jag fick titta på en mobil som hängde ovanför sängen i taket med olika bilder på nallar, hundar, stjärnor och regnbågar medan nissen blinka med en lampa framför ansiktet. Med andra ord ville de testa om de kunde framkalla/registrera ett epileptiskt anfall. 
 
Jag fick 23 stycken EEG-elektroder på huvudet och 2 pulselektroder på handleden. Det behövs många elektroder för att kunna registrera en så stor bild av hjärnans aktivitet som möjligt. Elektroderna satt fast med någon klistrig salva i hårbotten (samma konsistent som tandkräm) och en slags mössa för att hålla alla sladdar på plats. Det är därför som jag blev så fluffigt rufsig i håret efteråt. 
 
Det första jag fick göra var att lägga mig i sängen och andas jättesnabbt (hyperventilera) i 3 minuter. Jag hade glömt bort/förträngt hur jobbigt det var! Först blev jag varm. Det pirrade och stacks i kroppen. Som sockerdricka i armar och ben. Sen blev jag kall och frös jättemycket. Det hjälpte inte så mycket att ha långbyxor, tröja och en filt. Men efter en stund blev jag lagom varm igen och då somnade jag snabbt. Jag fick tyvärr inte höra någon godnattvisa den här gången, men det gick ju bra ändå. Jag sov i ungeför en timme. Undertiden satt nissen bredvid sängen och hade uppsikt. 
 
När registreringen var klar togs elektroderna bort och nissen tvättade bort det värsta av klistret i håret och pannan. Registreringen kommer nu skickas vidare till Uppsala och sen får jag besked.  
 
• Kategori: KampenTaggar: Sömn-EEG, Uppsala, barn, epilepsi, neurolog, svimma, utredning; • Kommentarer (1)

Kommentarer:

1 Anonym:

Skönt för dig att ha det avklarat. Hoppas ni har det lika varmt och skönt däruppe som vi har det på västkusten 😎.
Kram
Eva

Svar: Ja Eva, jag har det varmt och skönt här uppe☀️😎 Jättekram
Camilla Blomberg

Kommentera här: