Har ni känt ett blodkärl brista?

Har ni någon gång känt hur ett blodkärl plötsligt brister, helt utan anledning, i näsan?
 
I morse vaknade jag av att jag kände hur ett blodkärl i näsan gick sönder. Det är jättesvårt att beskriva känslan. Men det kittlas lite och kan nästan kännas som precis innan en ska nysa, fast bara i en näsborre. Men det är inte i hela näsborren, utan i en pytteliten punkt. Det spänner och sedan, med ett litet knäpp (ljudlöst), lättar trycket. Det blir blött och varmt i näsborren. Blodet rinner. Jag får skynda mig nypa åt näsan för att det inte ska rinna ner på sängkläderna. Håller jag för en näsborre, rinner det ut genom den andra. Håller jag för båda, rinner det ner i halsen.
 
Det är inte trevligt att börja morgon med att stå framåtlutad över handfatet innan ögonen är riktigt vakna. Jag förstår inte varför det blir så här. Men det är inte konstigt att mitt blodvärde fortsätter sjunka. Jag kan vara extra känslig för näsblod om jag sovit dåligt. Men natten innan sov jag 12 timmar + 3 timmar middag. Det borde inte hända.
 
Jag är less på det. Men samtidigt fascinerad över att jag kan känna när blodkärlet bokstavligt talat brister! Det är ju jättebra att jag vaknar och hinner agera. Men frågan är varför det ens brister när jag bara så fridfullt ligger och sover?
 
• Kategori: KampenTaggar: Reumatism, blodbrist, näsblod, trött; • Kommentarer (3)

Kommentarer:

1 narcoffer:

Läskigt. Min dotter har försökt beskriva känslan för mig, men det är svårt att förstå för mig, som aldrig blöder näsblod. För min dotter är det en biverkning från en medicin som gör det. Blodiga örngott blir en vardag till slut.

Svar: Känner hon också när det brister? Eller menar du att hon försöker förklara hur det känns att blöda näsblodet i sig? Jag brukade blöda mycket av Ipren och andra NSAID-preparat. Blodets förmåga att levra sig gav upp då. När jag sluta återhämta sig blodet. Men nu vet jag inte varför näsblodet kommer. Alltid haft det. Ända sedan jag var liten.
Läkaren tänkte ett tag diagnosticera mig med vonWillebrands (en form av blödarsjuka) men sen för att slippa fler diagnoser blev det ”blödningsbenägen” bara. Man får vara extra försiktig.
Jag har förstört så mycket kläder och sängkläder genom åren. Såå svårt få bort ibland. Åker aldrig utan papper med mig, just in case. Apotekets vadd hjälper 30 sek istället för 30 minuter. Ibland är det otroligt hindrande att leva med. Men jag har bra perioder ibland också. 😊
Kan skriva kilometerlångt om det här. Kramkram!
Camilla Blomberg

2 Haddock:

Min dotter blöder mycket. Det såg ut som ett slakthus i snön utanför porten. Det var dottern som hade blött näsblod - igen. Läk rekommenderade olja i näsan och B-vitaminer...

Svar: Jag har också fått prova olja som nässpray och det hjälpte lite. Det fick det att läka ihop snabbare. För det blir ju lätt att har man blött en gång så kommer det gärna mer snart igen.
Camilla Blomberg

3 Tisa:

Coolt att kunna känna när det brister, det har jag aldrig hört förut!

Förövrigt försöker jag komma ikapp med din blogg. Jag har knappt bloggat eller läst bloggar på ett bra tag. Men ja, som sagt jag tar igen det nu :)

Svar: Ja det är en märklig känsla!

Helt lugnt Tisa. Fint att se att du ändå är tillbaka och lämnar några rader ibland. Jag vet ju att du hängt med länge här på bloggen nu 😀❤️

Kramar!
Camilla Blomberg

Kommentera här: