Röntgen i Gävle

Tidigt på måndag morgonen var jag till röntgen i Gävle för att undersöka båda mina handleder. Eftersom reumatismen orsakat allt för många inflammationer i handlederna under flera år, kan lederna ta skada. Reumatologen vill därför se om det blivit några förändringar (nedbrytning, förkalkning och annat smått och gott).
 
Det finns flera olika väntrum på röntgen. Sist jag satt i samma väntrum (drygt ett år sedan var jag där för lungröntgen) fanns det inget annat än 20-30 tal stolar längs med rummets väggar och i mitten ett litet bord. Det fanns ingenting att sysselsätta sig med i väntan på ens tur att bli uppropad. Inga tidningar, böcker, tv eller ens tavlor. Inte heller ränder eller något på väggarna att räkna som för att försjunka sig i något. Kanske det tråkigaste väntrummet ever. Jag vet att sjukhuset i perioder kan ta bort tidningar och annat på grund av risken att smittas av olika sjukdomar. Men såå fantasilöst kan det inte behöva vara.
 
Men den här gången hade man faktiskt satt upp en tv i väntrummet! Om än det sällan visas något bra, så är det mycket mer intressant än att stirra på ingenting.
 
Jag blev inkallad före min utsatta tid. Jag fick placera handen på en bricka och en stor apparat lyste upp ett mönster (fyra rutor) över min handled. Ibland fick jag vinkla händerna för att det skulle bli mer mellanrum mellan alla ben som finns i handen. Det blir tydligare att se förändringar då.
 
Jag gissar att jag kommer få besked om någon vecka via posten, om ens det. Jag vet ju redan svaret på vänster handled (på akuten för några veckor sedan, när jag hade skadat handen, fick jag svar på att det finns förändring), så jag tror inte de lindar in beskedet i sockervadd om vad höger handled visar. De tänker säkert att jag är van. Lite så är det kanske. Men jag kan inte hjälpa att jag tänker på om handlederna kommer bli lika dåliga som knän och käkleder är? Är det vad jag har att vänta mig om det fortsätter? Jag vet inte om jag vill höra svaret.
 
• Kategori: KampenTaggar: Gävle Sjukhus, Handled, Reumatism, Röntgen, inflammation; • Kommentarer (1)

Kommentarer:

1 Christian:

Nej Camilla!! Det ska inte vara så att någon tänker att du är van! Ingen ska behöva känna att andra eller du själv tänker att du är van! Bara för att du varit där 100 gånger så blir du inte van. Du förändras, dina leder förändras och det kommer nytt. Du är och ska inte vara van🥺Jag har själv varit i sjukvårdskarusellen i ca 25 år och jag är inte van... jag töms på blod var 8:e vecka och det känns jobbigare och jobbigare varje gång... Hoppas det går bra och att svaret inte är alltför dåligt🙏🏼🙏🏼

Svar: Jag håller helt med dig Christian. Men jag tror att jag såå ofta fått höra att jag borde vara van, att jag tänker att jag måste vara det. Samtidigt när många säger att jag är van, och det inte stämmer med hur det egentligen känns, då blir det lite knasigt. Jag kan tänka mig att du börjar bli less på vampyrernas behov av blodprover!
Tack för att du delar med dig av dina reflektioner. :)
Camilla Blomberg

Kommentera här: