5 tips att få pengarna att räcka längre för dig som studerar med sjukdom

Får jag fråga hur du haft råd att studera så länge? Csn har ju inte räckt till alla dina examer :) Några tips att ge oss andra sjuka?
 
Svar: Som reglerna ser ut nu kan en få studiemedel från CSN i 6 år på högskolenivå. Kriminologiutbildningen (kandidatexamen i utredningskriminologi) var 3 år. Socionomutbildningen (kandidatexamen i socialt arbete + socionomexamen) var 3,5 år. Men eftersom jag först studerat kriminologi kunde jag tillgodoräkna mig kurser som motsvarade 1 år på socionomprogrammet. CSN räckte till mina tre examina.
 
Det som fungerar för mig, kanske inte alls går att applicera för dig. Men det jag kan göra är att berätta hur jag gjort. Att ha en eller flera sjukdomar innebär ofta att en har kostnader som inte ”alla andra” studenter har. Det kan exempelvis vara mediciner och läkarbesök. Det kanske inte heller går att dryga ut kassan genom att ta ”vilket extrajobb som helst” vid sidan om studierna, som många andra kan. För att tänka ekonomismart har jag gjort så här: 
 
  1. Titta efter möjligheten att söka stipendium för studier. Jag har mottagit stipendium nästan varje termin. 

  2. Sök pengar ur fonder som vill stötta personer som lever med olika sjukdomarJag har fått medel att köpa en dator eftersom det kan underlätta om en har smärta i händer och fingrar.
     
  3. Digital kurslitteratur underlättar både för ekonomin och kroppen. Litteraturen är gratis om du får ett konto från din skola, men det kräver att du har intyg på sjukdom/diagnos. Jag slipper släpa med mig tunga kursböcker (vilket tar på onödiga krafter) till skolan eller sjukhusets väntrum, och jag kan läsa och/eller lyssna direkt i vilken skärm jag än använder. 

  4. Du kan få studentrabatt vid flera olika köpEx. apotek, böcker, kläder osv. Gäller också ofta på buss- och tågresor. 

  5. Undersök vilka flexibla arbetsmöjligheter som finns. Min högskola har ex. en ”studentpool” där olika typer av jobb skickas ut då och då, och om det är något jobb som jag tror att jag orkar med, kan jag välja att hoppa på. Ofta är det uppdrag för bara någon timme eller en dag. Beroende på mitt mående kan jag alltså välja ”svårighetsgrad” själv. Det finns 0 krav att jag måste ta ett uppdrag. Hälsan och studierna kommer först. Under pandemin har jag arbetat ihop med programlärare (jag fråga om jag kunde hjälpa till) och fick i projekt att skriva två programhandböcker hemifrån. Jag har valt när jag gör mina timmar. Kanske 1 timme en lördag, 4 timmar en tisdag. 

Vi kan väl alla stötta varandra! Vad har du för erfarenheter och tips att dela med dig av? Fyll på listan genom att lämna en kommentar här nedanför. :)
 
• Kategori: Kampen, Studier; • Taggar: Högskolan i Gävle, ekonomi, kriminologi, lista, pengar, socionom, spara, student, studera med funktionsnedsättning, tips; • Kommentarer (1)

Kommentarer:

1 Anonym:

Fina tips och fina bilder på dig när du tog din examen. Kram från Annika i Boden

Svar: Jag blir så glad för dina fina ord, Annika. Tack igen och igen! Kram
Camilla Blomberg

Kommentera här: