Uppdrag: hålla mig vaken hela natten

Jag försöker göra den här nattvakan inför EEG-undersökningen till en rolig grej. Jag har exempelvis lagt till flera olika filmer på Netflix inför mitt filmmaraton. Pizzan är redan i ugnen och popcornen poppade! Gosegrisen ligger under värmefilten. Det låter nästan lyxigt och mysigt att behöva vara nattvaken inför sjukhusbesöket. Fast jag får ju inte ha det för varm och skönt. För då somnar jag och det är inte tillåtet just nu…
 
Jag fick ett jättebra tips av en kollega på jobbet för att hålla mig vaken: spela tv-spel eller liknande! Eftersom spel ofta kräver att man är ”på sin vakt” och hela tiden aktiv för att inte förlora och dö, så tror jag faktiskt att det kan vara ett jättebra sätt att hålla sig själv vaken på. Bättre än att läsa en bok eller titta på film åtminstone. Det blir så passivt.
 
Jag vet inte varför jag får det att låta som att hålla sig vaken är det ”tuffaste” med allt det här. Egentligen är det kanske den enklaste biten? Men genom att fokusera på det jag KAN påverka så förhindrar jag paniktankarna över det jag INTE kan påverka. Att lista upp sakerna som går att påverka kan också hjälpa en känna mindre vanmakt.
 
Exempel på saker jag INTE kan kontrollera:
Vad undersökningen kommer visa eller inte visa. Om jag får ett framkallat krampanfall eller inte.
 
Exempel på saker jag KAN kontrollera:
Smaken på min pizza. Vilka filmer jag vill se. Spel jag vill spela. Om gosegrisen ska få följa med. 
 
• Kategori: KampenTaggar: EEG, epilepsi, nattvaken, trötthet; • Kommentarer (3)

Bäst på att vara trött

Jag kan nästan säga att jag blött näsblod mer eller mindre hela januari. Inte varje dag. Men flera gånger i veckan. Men det har varit en extra påfrestande tid också så det kanske inte är så konstigt. Exempelvis långa arbetsdagar och nu i helgen jobba jag natt. Men det är väl bara till min fördel att bli så här extremt trött inför undersökningen i veckan. Det är åtminstone vad jag försöker intala mig själv när jag tvingats hoppa upp och ner för att hålla mig vaken idag. Jag borde kanske "passa på" att sova i natt när jag faktiskt får sova. Imorgon kommer jag ju inte få gå och lägga mig… Men ska jag bli bäst på att vara trött inför undersökningen så kanske det är lika bra att jag håller ut ett litet tag till innan jag somnar. Ska jag bli trött så kan jag väl se till att bli TRÖTT och inte "bara" halvtrött, tänker jag. 
 
Det är nästan fascinerande hur jag försöker se varje undersökning eller behandling på sjukhuset som ett uppdrag och hur jag ska kunna prestera på bästa sätt. Men det är så min strategi ser ut. Alltid gjort. Det blir lättare att hantera ensamheten då. Spela tuff och du blir tuff. 
 
• Kategori: KampenTaggar: EEG, Extremt trött, epilepsi, näsblod, tufft; • Kommentarer (0)

Hardcore DJ

Wait for it... wait for it....
 
Jag har under veckan fått sms-bekräftelsen från klinisk neurofysiologi Gävle sjukhus (GSFYS). Jättesnart har jag i uppdrag att hålla mig vaken minst halva natten inför besöket. Ikväll kommer jag få "öva" på att hålla mig vaken. Det är så jag väljer att se på det i alla fall. Ju tröttare jag är inför undersökningen, desto "bättre" borde det ju vara. 

De här förberedelserna är bara för att jag ska göra en form av elektroencefalografi-undersökning (EEG-sömn). Det är hjärnans elektriska aktivitet som ska avläsas medan jag sover. Det är orsaken till mina tidigare "ryckningar" läkarna vill ta reda på. Det kommer bli en massa elektroder på huvudet, sova en stund och sedan lite blinkande lampor. För att "trigga" igång kramper eller liknande (se videon) gissar jag... Hur det här känns spelar ingen roll. Det ska ändå göras.