Tillsammans slår vi ett slag för Krigszonen!

Alldeles innan käkledsoperationen fick jag den glädjande nyheten att min blogg är en av de sju utnämnda finalisterna till årets bloggpris i kategori "ÅRETS BUDSKAP/INSPIRATÖR". Jag tycker det är jättekul att se att det jag skriver om gör verklig skillnad i människors liv och att det här lyfts fram i rampljuset! Det finns så många viktiga ämnen att fortsätta uppmärksamma om en osynlig sjukdom som bl.a. reumatism. Det behöver fortsätta spridas mer kunskap för en ökad förståelse av omgivningen. Det finns också så mycket ”tips och trixs” vi i liknanden situation kan dela med oss till varandra. Det ger en slags trygghet mitt i all sjukdomskaos att kunna stötta varandra till ett bättre liv. Olika möten med andra i liknande situation är livsviktigt för att få känna att en inte är ensam. Det är sådant jag skriver och jobbar på varje dag. För att jag vet och har sett hur mycket det hjälpt mig och många andra.
 
Min blogg är egentligen som en pingisboll i universum i jämförelse med de ”stora bloggarna”. Men jag känner att jag har lyckats göra ett avtryck och det är egentligen den verkliga vinsten. Om jag kan göra skillnad och förändra något hos en endaste människa - då har jag vunnit. Eller nej, VI har vunnit. Tillsammans slår vi ett slag för KRIGSZONEN!
 
HÄR röstar niNi har fram till tisdag den 5 december på er! Glöm inte att GILLA det här inlägget också! Tack min lilla armé! 
 
• Kategori: KampenTaggar: Arthrofibrosis, Ehlers-Danlos Syndrom, Reumatism, blogg, min lilla armé, osynlig sjukdom; • Kommentarer (2)

Stygnen är borta!

Jag fick själv ta bort plåstren eftersom käkkrirugen inte ville göra mig mer illa än vad han hade gjort under själva operationen. Han sa att det gjorde ont i honom att se mig ha ont. Om så bara ta bort två små plåster. Det känns faktiskt lite fint att en kirurg säger så. Stygnen (2 st dubbelstygn på varje sida) fick han förstås plocka bort men det kändes inte så mycket. Det sved lite bara. Sköterskan använde något medel efteråt för att få bort klisret och plåstrade om mig på nytt.  
 
Ingångshålen läker fint och jag kan redan, en vecka efter operation, gapa 25 mm! Under själva operationen kunde kirurgen, medan jag låg nersövd, bända upp munnen till hela 50 mm! Han berättade att de hade spolat bort inflammationen och tagit bort stelnad bindvävsmassa (artrosfibros). Precis det som varit i mitt knä tidigare. Kirurgen sa att det såg mer hoppfullt ut denna omgång av käkledsoperationen i alla fall. Det var inte lika illa som man först trott. Kanske börjar dubbelmedicinen fungera!? Jag är fortfarande svullen i käklederna och kan inte bita ihop ordenligt för att få i mig annat än soppa och gröt. Men det går åt rätt håll.   
 
Jag klarar mig på bara alvedon var 4:e timme nu. Men det är viktigt att jag fortsätter med smärtstillande för att kunna gapträna. Det är bättre ta mer smärtstillande och kunna träna än att låta bli medicin och inte kunna träna, för då kommer käklederna växa fast igen. 
 

Utlåtande av ryggskydd

Sponsrat innehåll.
 
Jag har fått förmånen att prova ryggskyddet "LÄTT STABILISERANDE RYGGSKYDD" (direktlänk).
 
Jag var lite orolig i början att skyddet skulle kännas för stort. Enligt Rehabotekets storlekstabell passar den minsta storleken (S) för den med en midja om 71 – 81 cm. Min midja är ungefär 60+ cm och jag borde kanske haft storlek XS, om det funnits. MEN ryggskyddet satt som ett smäck i storlek S! Ryggskyddet har ett brett kardborrband som gör att det enkelt går att justera storleken några centimeter.
 
Jag tyckte ryggskyddet kändes väldigt elastisk och trots en stor middag i magen kändes inte skyddet för tajt/spänt. Kardborrbands-spännet fäste bra och åkte inte upp av sig själv oavsett gymnastiska övningar eller om jag försökte spänna ut magen allt jag kunna. Dock fransar kardborren upp sig lite och blir lite "luddig". Kanterna av tyget är också lite vassa. Men det går bra om man har en T-shirt eller annan tunn tröja emellan, vilket också rekommenderas på Rehabotekets hemsida.
 
Det kändes lägligt att prova skyddet nu när jag varit sängliggande/stillasittande en vecka i samband med käkledsoperationen. Jag känner att jag fått ont i ländryggen av att vara passiv. Det här ryggskyddet har hjälpt mig att ge stöd åt ryggen och smärtan har direkt känts lite bättre när jag satt på mig den! Den gick bra att ha en tjocktröja över ryggskyddet utan att det syntes att jag hade skyddet på mig. Dock upplevde jag att ryggskyddet åkte upp efter bara några minuters användning och korvade sig i tyget. När den gled upp så satt skyddet mer likt en "kortsett" (se bild ovan) och inte stödjande på "problemområdet" som är i ländryggen (nedre delen av ryggen)... 
 
Ni hittar fler skydd på Rehabotekets hemsida: https://www.rehaboteket.se/