Angående kriminologin

Jag har fått flertalet kommentarer och mejl angående min utbildning som jag läser på Högskolan i Gävle: kandidatprogram i utredningskriminologi. Därför tänkte jag skriva lite om utbildningen nu för att slippa skicka mejl till alla er som funderar på nästan samma sak.

Jag läser programmet på distans under 3år. Vi kommer ha praktik sista året på exempelvis polisen, någon myndighet eller inom kriminalvården om jag förstått rätt (det är inte ordnat än). Vi har en obligatorisk träff i veckan på skolan i Gävle då vi träffas för att gå igenom veckans uppgift och diskuterar det vi lärt oss i halvklass. Men vi har också haft föreläsningar med våra lärare eller mer kända som Jerzy Sarnecki 2-3ggr i veckan. Vi har lyssnat på en engelsk professor också (man förstår mer än vad man tror). Alla är duktiga kriminologer och/eller professorer inom ämnet. Antingen är föreläsarna fysiskt närvarande i klassrummet eller så får vi titta på dem via en telebild, eller också hemifrån på datorn i AdobeConnect. Alla sätt fungerar bra tycker jag. Jag läser på distans mycket därför att jag själv är borta mycket på sjukhuset och skulle hamna efter om jag läste "normalt". 

Första kursen som vi läser nu är en introduktionskurs till ämnet kriminologi. Vi har haft en uppsats i veckan, totalt 7 uppgifter och en stor hemtentamen den här veckan som jag skriver på nu. Jag (och nästan alla andra i klassen) blev underkänd på dem första uppgifterna. Det är jättesvårt i skolan tycker jag (vet helt ärligt inte hur 17 jag ska klara den här kursen på 15 poäng!) och ett helt nytt system än vad jag var van vid på gymnasiet (men gymnasiet för mig var ju också en katastrof). Men det blir säkert lättare sen när man "kommer in" i studierna. Jag hoppas det! ;) 

Vi som kom in på programmet har runt 19 i meritvärde (mitt ligger på över 19 poäng från gymnasiet). Jag hade alltså bra betyg. MVG i det mesta, plus att jag fick några meritpoäng eftersom jag läst omvårdnad på gymnasiet. Men ändå kom jag inte in. Jag stod som reserv länge. Jag hade gjort högskoleprovet två gånger för att öka chanserna men skrev inte så bra resultat på något av dem (hade många odds emot mig då jag var sjuk). Jag kom slutligen in på mina betyg för att många hoppat av. Men det finns flera som kommit in utan bra betyg (men skrev bra på högskoleprovet) eller ens ett slutbetyg från gymnasiet (man kan söka på reellkompetens)! Det finns alltså hopp för nästan alla skulle jag vilja säga! :)

Det var ett hårt söktryck på den här utbildningen. Det fanns platser för runt 20 st på studieorten Gävle och 20 st som läser från Södertälje. Men när kursen startade tyckte man att man skulle släppa in fler. Man ökade därför antalet platser till det dubbla. Nu är vi runt 80-90 st som läser ämnet. Det är kul att så många får chansen att läsa, men det drabbar oss elever och lärare när programmet är utformat för 40 elever. Det blir stressigt och vi får inte rättning av uppgifterna i tid vilket gör att jag har ingen aning om jag är godkänd i dem 7 uppgifterna som är en slags "förkunskap" innan hemtentan som jag skriver på nu. 

Jag tycker det är ett väldigt intressant ämne. Det handlar just nu mycket om olika teorier om varför en individ begår brott, eller om varför man INTE begår brott. Teorier om varför WW2 hände och vad som egentligen är terrorism. Tankar kring om brottsstatistiken verkligen har ökat som man hör/ser i media...  Men jag tycker det är toksvårt och tufft att hänga med när vi har nya uppgifter hela tiden och får komplettera tidigare uppgifter. Man ligger liksom hela tiden efter. Jag har dock inte samma förutsättningar som de andra i klassen eftersom jag också ska studera med heltidssjukdomar.  

Hoppas det här svaret gjorde några av er lite klokare. Annars är det bara att höra av er igen! 

• Kategori: StudierTaggar: Högskolan i Gävle, kandidat, kriminologi, utbildning; • Kommentarer (3)

Kommentarer:

1 Catrin :

Kämpa på gumman! Tänk på att din storasyster hade ca 11 i snitt, kuggade alla tentor på högskolan första terminen men tog igen allt och lyckades klara av hela första året. Man har ingen aning om vad man ger sig in på eller vad som krävs av en. Men det kommer lossna! Du är jätteduktig och det gäller verkligen att lägga i tio tusen mer växlar än i gymnasiet. Du kommer klara det, trots dina sjukdomar. Du kommer klara en uppgift och sedan ser du ljuset som gör att du får mer energi än någonsin. Att studera på högskolan i 100% samtidigt som man har en sjukdom som påverkar ens liv kan inte vara annat än tufft. Men är det någon som kommer klara det så är det du! Vet att du kan! Det kommer att lossna. Kram

Svar: Jättetack syrran för inspirerande text! Lovar att tänka på allt det där nu när det tar emot med hemtentan. Skulle kännas bra med lite flyt nu. Jag har som sagt en del odds emot mig men hoppas fixa det sen. Kram
Camilla

2 Malin:

Tack för detta! Önskar själv att kunna läsa kriminologi i framtiden. Du är en sjukt inspirerande människa och jag kommer helt klart följa din blogg och din kamp! :)

Svar: Varsågod! Har du fler funderingar eller nått så är det bara att höra av dig igen - bara roligt :) Hoppas du inom en snar framtid kommer in på utbildningen - håller tummarna för det. Det är verkligen spännande, men svårt. Tusen tack för så fina ord om mig. Det stärker! Kul att du går med i "min lilla armé" och hejar på mig.
Camilla Blomberg

3 Hanna:

Hejsan!
Är jättesugen på att söka denna utbildningen då jag länge velat bli polis, men jag bor i Halmstad och kommer inte kunna flytta till Gävle och tänkte då att distans är perfekt! Ska söka i lund också men tänkte att distans passar mig mycket bättre. Men är det alltså 1 träff i veckan? Tar flera timmar att åka från Halmstad upp dit så jag hade hoppats på nån i månaden bara :/
Kram

Svar: Hej Hanna! Kul att höra från fler intresserade av utbildningen. Låter som den här utbildningen skulle vara något för dig tänker jag när jag läser det du skriver nu till mig. Tyvärr är det många träffar. En kurs hade vi en gång i veckan. Nästa kurs ändå träffades vi bara en enda gång under en månad. Det är olika! Men det är en "studieortsbaserad distans" vilket innebär att man ska åka till Gävle för att där ta del av distansstudierna. Ex att du kollar på en "tv" i Gävle när en lärare föreläser från Sthlm. Missvisande i studieguiden man får, men så är det. Men de tillfällena är oftast inte obligatoriska och i många fall - men inte alltid - kan man streama live hemifrån eller så spelas lektionen in (kan dock ta tid innan den läggs upp). Då behöver man inte alls åka till skolan. Men alla seminarium är obligatoriska. Det är dem träffarna som varierar hur ofta. Sen har vi grupparbete som kan vara bra att kunna diskutera med varandra. Men det kan man oftast lösa på annat sätt också om man vill.
Hoppas mitt svar var till hjälp även om det inte direkt löser något för dig som vill kunna plugga hemifrån. Lycka till!
Camilla Blomberg

Kommentera här: