Uppehåll med medicin

I slutet på april fick jag problem med halsen. Jag blev svullen utanpå och mina halsmandlar var förstorade. Det gjorde att jag inte fick ta min sprutmedicin (metotrexat + simponi) eftersom det påverkar immunförsvaret.  
 
Nu, en hel månad senare, har symtomen brutit ut och jag har blivit förkyld "på riktigt". Och jag har varit det i ett par dagar. Bara för att jag har reumatism blir jag inte befriad ifrån ”simpla” förkylningar. Tvärtom slår det ofta till mycket hårdare och varar längre. Jag får oftast mer ont i lederna och ibland har det gjort inflammationerna värre och i förlängningen orsakat nya operationer. Det har jag varit med om tidigare. 
 
Än så länge känns det som att förkylningen bara sitter i halsen. I måndags var jag så hes och pep att jag bara kunde viska korta meningar. Jag försökte prata i telefon men konversationen fick övergå till mejl eftersom personen i andra änden inte kunde höra vad jag sa. Sen har vi hostan förstås. Den är jobbigast. Jag har fått träningsvärk i magen. Men jag har bara gränsfall till feber (37,8).
 
Det jag vill komma fram till är att jag tvingats avstå från medicinerna i en hel månad (snart 5 st sprutor) på grund av förkylningen. Jag är dels rädd för att förkylningen ska trigga igång något och göra lederna sämre och jag är dels rädd för hur det går med lederna nu när jag inte kan ta min medicin. Jag känner mig i ett sårbart läge. Att vara utan medicin hade varit en prövning även utan en förkylning i kroppen. Men det här måste gå bra. Klart det ska gå att bli förkyld utan att en katastrof behöver inträffa. Men hallå, ni vet att det är mitt liv det handlar om. Klart det kan bli katastrof ändå. 

Jag vill inte låta som att jorden går under. Men hör mig nu. Det känns bara så surt att jag började med alla sprutorna i hopp om att jag inte skulle behöva opereras lika ofta. Därför känns den här ofrivilliga uppehållet med medicinerna svår. Jag kan inte låta bli att tänka ”tänk om” en simpel förkylning förstör alltihop? Men sen tänker jag att nu är det så här och ingen kan säga säkert hur det blir.
 
Bara jag blir frisk kan jag börja med medicinerna igen.
 
• Kategori: KampenTaggar: Reumatism, behandling, förkyld, halsmandlar, inflammation, medicin, metotrexat, simponi, sprutor; • Kommentarer (0)