Bentillväxt i käklederna

Käkkirurgen har visat mig en film från datatomografin jag gjorde i Falun. Filmen visade skiva för skiva hur mina käkleder ser ut. Det var den mest spännande visning jag sett på länge, eller hur jag nu ska beskriva den. Jag blev kallsvettig och fick ont i magen. Men jag tycker om att kirurgen tog sig tid att göra filmen och visa den för mig idag så att jag kan förstå. Nu vill jag visa delar av den för er i min lilla armé.  

Inflammationerna orsakade av reumatismen har smält ner käklederna på båda sidor. Kroppen har sedan bildat sjuk bentillväxt. Mina käkleder håller på att växa ihop och bli orörliga. Mitt enda alternativ är käkledsprotes på båda sidor. Jag har skrivit under samtyckesblanketten från USA på fem olika ställen för TMJ reconstruction prosthesis.

Det finns lösa benbitar i käklederna (en större bit ligger i vänster käkled, se bild A och B). Det finns också ben som byggts på vid de skadade områdena (se bild C och D över höger käkled). En stor benbit har börjat växa djupt in (sticker fram som en "tunga" från leden). Benbiten kan vara för svår att ta bort. Viktiga strukturer finns runtom. Det behöver inte bli ett problem att lämna benbiten kvar. Men risken finns att benbiten fortsätter växa sig större. Planen är att bygga en barriär av fett (som tas från min mage) mellan protesen och benet. Fettet kommer med tiden omvandlas till en slags ärrvävnad (av rätt sort) som kan fungera som skydd. Ganska fascinerande, eller hur?

Röd markering ovanför visar lös benbit i vänster käkled.

Grön markeringen ovanför visar hur höger käkled borde vara formad. Röd markering visar bentillväxt.
 
• Kategori: Kampen, Operationer; • Taggar: EDS, Ehlers-Danlos Syndrom, Reumatism, Röntgen, Smärta, inflammation, käkledsoperation, käkledsprotes, protes, tmj; • Kommentarer (3)