Provsvar

(null)
Jag har fått veta sifforna på Aldosteron-värdet på det blodprov som togs i utredningen om förträngningen i kärlen (vena cava superior syndrom). Jag får mer besked i november.
 
Jag har fått ett annat provsvar jag vill dela med dig. Direkt när jag kom hem från Uppsala efter knäoperation fick jag besked om att jag har förhöjda antikroppar mot transglutaminas. Idag träffade jag läkaren som gav besked om diagnos: Celiaki.
 
Celiaki är en kronisk autoimmun sjukdom (=kroppen angriper felaktigt sig själv). Vid celiaki bildas inflammation när en får i sig proteinet gluten och som förstör tarmluddet. Tunntarmen, där matsmältningen sker, blir alltså skadad och näringen kan inte tas upp i blodet. Det leder till bland annat blodbrist som jag har.
 
Jag ska få behandling med järn på sjukhuset. Järntabletter fungerar inte eftersom jag har vävnadsskada i tarmen som gör att jag inte kan ta upp viktiga ämnen. Jag ska också få kontakt med dietist. Jag kommer behöva äta glutenfritt resten av livet. 
 
Celiaki är en sjukdom och ska INTE blandas ihop med allergi. Allergi kan ge en allergisk reaktion/symtom. Celiaki är en sjukdom som orsakar vävnadsskada i tunntarmen om en får i sig gluten (vete, korn, råg). 
 
Jaha. Vad mer ska jag säga? Det är egentligen inte konstigt att först ha en autoimmun sjukdom och sedan drabbas av en till. Det här blir bara ännu en sjukdom som påverkar min livskvalitet. Det som suger mest just nu är att jag har varit sååå glad över att äntligen kunna äta precis vad jag vill efter käkledsprotesoperation! Men nu behöver jag anpassa mat för celiaki...

 ❤️
 

• Kategori: KampenTaggar: Reumatism, Vena cava superior syndrom, autoimmun, celiaki; • Kommentarer (1)