Till dig som hatar min kropp

Fotograf: Lina Westman - Nöjesmix
 

"Fan Camilla, du är pinsam att vara ute med!"
"Ojoj ska du verkligen visa benen? Du kan inte ha klänning."
Ӏrret blev verkligen inte snyggt!"
"Nej vad dom förstört dig flicka!!!!"

Jag orkade inte försvara mig själv. Det är inte värt det. För du kommer ändå aldrig förstå. Du vill inte. Istället blev jag tyst. Gick därifrån. Men vad tror ni det här gör med mig? Jag blev faktiskt sårad. Jag är för defekt för att umgås med. Det är i alla fall den känslan jag får. 

Jag har skrikit och hatat mig själv – min kropp – för att den är så elak. Jag har slagit mina knän blåa för att jag hatat dem så mycket. Arg för att min kropp skulle hindra mig från att umgås med dig. Jag var tvungen att anpassa och dolde en del av mig för att jag skulle bli accepterad. Hela tiden har jag känt mig tvungen att kompensera för dina fel. 

Jag har alltid försökt se mina ärr som segerbevis. Något att vara stolt över. De står ju för något jag övervunnit. Tänkte att om jag visade att jag tyckte att dem var okej, då skulle du också se det. Men du fick mig att känna, genom att säga så där, att jag inte duger att umgås med. Jag trodde bara aldrig att du kunde hata min kropp så mycket att jag ska tvingas dölja mig.

Men sen tänkte jag om! Min kropp hindras inte alls från att umgås med dig. Det som hindras för att vi ska umgås är din sjuka syn på min kropp. Min kropp är fantastisk! Jag tänker inte gömma mig. Jag tänker inte anpassa mig för dig. Vill du inte umgås med mig om jag vill visa benen i sommar. Det är ditt val! Jag väljer alltid klänningen framför dig. För vet du vad? Jag har inte fina ben trots ärret. Jag har fina ben därför att ärret sitter där det sitter och bär på en historia som talar om att jag överlevt en hård jävla kamp. 

Mina ben blir bara finare för varje operation. Jag tycker det är synd om du inte kan se det och inte vill umgås med mig. Men det är inte min förlust. Den är bara din

• Kategori: KampenTaggar: Ehlers-Danlos Syndrom, Reumatism, benen, kroppen, ärret; • Kommentarer (56)

Kommentarer:

1 Malin:

Byt vänner. Du är fantastisk! <3

2 Kicki:

Så bra skrivet <3 strunt i henne/honom dennes förlust. Jag älskar att se ärr på människor för jag blir intresserad av historierna bakom. Har många ggr velat fråga men låtit bli, ser väl ut som en galning :)
Har du tömmt ditt knä på vätska ngn gång?
Jag ska göra det på onsdag (knät är som en handboll i modell större) och jag är så rädd för smärtan att jag nästan överväger att hellre hoppa omkring på ett ben.

Kramar och stå på dig

3 byt vänner gumman dom fattar inte hur värdefull du är kramar i massor<3:

Byt vänner gumman dom fattar inte hur värdefull du är kramar i massor <3

4 Bea:

<3

5 Anonym:

Heja dig

6 Malin:

Men herregud, jag är chockad! Det är tur att du är klok Camilla! <3 Fattar inte ens hur man kan uttrycka sig så om någon annans kropp. Du är vacker precis som du är! <3 Ta hand om dig!!

7 Hanna:

Vem är "du" i din text?
Sen..om nu någon säger så, så är det väl ändå ingen kompis. Herregud, det är ett litet ärr på ditt knä. Med tanke på hur många människor som genomgått operationer av olika slag så är det ju otroligt att någon reagerar så. Det är liksom inget unikt att ha ett ärr direkt.

8 Anonym:

Undrar så vem som sagt detta till dig. Helt sjukt! 😰😧 Många kramar Camilla! Du är fantastiskt vacker💕

9 Lisa:

Så kloka ord! Jag ser precis som du operationsärr som stridsärr, något att vara stolt över (även om jag visserligen bara har ett, så är det alltid nåt)
Det är helt sjukt att någon kan säga så, för ärr är inte alls något fult, tvärtom! Var stolt över dina ärr, du är så otroligt vacker och grymt bra!!❤️

10 Lisa:

Så kloka ord! Jag ser precis som du operationsärr som stridsärr, något att vara stolt över (även om jag visserligen bara har ett, så är det alltid nåt)
Det är helt sjukt att någon kan säga så, för ärr är inte alls något fult, tvärtom! Var stolt över dina ärr, du är så otroligt vacker och grymt bra!!❤️

11 Sanna :

Det enda jag någonsin tänkt om dig är hur vacker du är både på insidan och utsidan. En kropp att döda för och dessutom mer spännande med alla är. En historia att dela med sig av. Förstår att vänners ord sårar, det gör de alltid. Men ja, deras förlust, inte din!

12 Bunny Therése:

Byt vänner! Ditt ben är supersnyggt och slår vad om att det andra likaså! :)

13 Rebeca:

Hej Camilla. För det första så vet jag att ord kan såra! Jättemycket! Tyvärr är det så att om man redan mår dåligt så kan minsta lilla ord göra oerhört ont. Det har jag jättemycket erfarenhet av. Min sambo säger att jag inte ska ta åt mig av vad folk säger, men det är inte alltid så lätt. Oftast så hänger de mest negativa kommentarerna kvar, liksom etsar fast sig i en omedvetet. Man vill inte bli påmind om det som är dåligt. Jag önskar att folk kunde förstå detta. Istället för att komma med negativa kommentarer önskar jag att man kunde få lite peppning istället. Jag har ofta fått höra "ja men om du mår så dåligt så kanske du ska sluta på ditt jobb". Istället hade jag gärna velat ha en peppning som "ja men du är skitstark! Jag vet att du fixar detta och bara är inne i en dålig period nu". Sluta tyck synd om mig och ge mig lite motivation istället, känner jag många gånger. För det sista man vill är att någon ska tycka synd om en. Jag har lovat mig själv att försöka ta åt mig av det positiva och inte det negativa, även om det är svårt. Det är nog något jag kommer att få kämpa länge med.

Jag tror att de som har sagt dessa kommentarer är avundsjuka på dina snygga, smala ben. Vem vill liksom inte ha långa ben? Klart att du ska gå i klänning och visa upp dem, du är ju jättesnygg!

Kramar / Rebeca

14 Nilla:

Bra skrivet Camilla. De som inte kan umgås med dig för att du råkar ha ärr på knät är inga riktiga vänner. De står ju precis som du skriver för att du besegrat något. Du är både stark och snygg. Kram <3

15 Catta Stroph:

Det är bara avundsjuka!!! En liten "defekt" eller skönhetsfläck på ett par annars snygga ben. Det ÄR avundsjuka.
Jag har sjukt HEMSKA ben. Enorma åderbråck. Jag bryr mig inte (jo, ibland vill jag inte visa dom), folk tittar lite men INGEN har sagt nåt. För dom ÄR verkligen fula. Men jag vet att jag är ok snygg i övrigt. Den enda som nämnt nåt är min läkare: "så här ska inte en ung människa behöva se ut! Jag skickar remiss till kirurgen!".
Så de ÄR verkligen inte snygga.
Men OM mina ben varit snygga men med ett ärr på eller nåt annat hade folk säkert klagat.
Kram o styrka! ❤️

16 Tatsu:

Fortsätt att bära dina ärr med stolthet! Det gör jag. De är lika mycket en del av oss som en tatuering och förtjänar på samma sätt att visas upp. De berättar en historia och är vackra! De som säger någonting annat borde skämmas över sig själva! Inte över oss!

17 ɑ n n i k ɑ:

Så snyggt :D Du har väldigt snygga ben!

18 Elin:

Du är ju så fantastisk! Och tänker helt rätt.
Du ligger nu på Blogg.se:s startsida och även i Blogg:s Facebook-grupp. <3

19 Veronica Möller:

Om andra tycker du inte duger för den du är så sluta träffa dom. Jag tycker det är modigt av dig att du visar upp det för du har ingenting att gömma. Jag tycker du ska fortsätta använda just det du vill. För du är fin som du är! :-)

20 Veronica Möller:

Om andra tycker du inte duger för den du är så sluta träffa dom. Jag tycker det är modigt av dig att du visar upp det för du har ingenting att gömma. Jag tycker du ska fortsätta använda just det du vill. För du är fin som du är! :-)

21 Veronica Möller:

Om andra tycker du inte duger för den du är så sluta träffa dom. Jag tycker det är modigt av dig att du visar upp det för du har ingenting att gömma. Jag tycker du ska fortsätta använda just det du vill. För du är fin som du är! :-)

22 Madde:

Pinsamt av dom som säger något sådant att ens öppna munnen. Vet inte vad du råkat ut för, men dina ärr säger berättar något du varit med om. Var stolt över dom. Själv har jag ett stort skitfult ärr på magen efter ett katastrofsnitt. Fick erbjudande om att fixa till det men tackade nej till det. Ärret finns där tack vare en kompetent läkare som räddade livet på mitt barn. Jag är stolt över det trots att det är fult och att alla muskler är avskurna så magen är en stor degklump. Jag hade nog nitat till någon som kommenterat det, men hittills har ingen sagt något, och flera jag visat har inte ens "sett" det fast det syns :-)
Så stå på dig och bär det med stolthet!!!!

23 Madde:

kanske ska tillägga: kommentera på ett negativt sätt. Frågar någon vad jag gjort berättar jag gärna :-)

24 Mikaela Konradsson <3:

Jag tycker att du är precis lika fin med ärret som du skulle vart utan ärret <3 Ärret visar bara vilken kämpe du är :) kram <3

25 Dixi Wonderland:

Mina armar är fulla med över 300 ärr, som jag själv orsakat när jag varit yngre på grund av ångest men hade någon sagt så till mig så hade jag bett dom fara och flyga. Jag såg inte ens ditt ärr förrän jag läste texten och du har verkligen INGENTING att skämmas för. Herregud det är bara ett ärr, kan inte förstå hur folk kan vara så sjukt utseendefixerade. Sorgligt! Stå på dig and be strong!

26 Julia:

You go girl!! Byt vänner och rocka benen

27 Sofia:

Så himla bra skrivet, när jag såg din bild i detta inlägg var min första tanke : Shit vilken snygg outfit.
Sen när jag läste inlägget tänkte jag vilket ärr pratar hon om? Jag personligen såg inte det först, men jag tycker synd om dig o det du går igenom med dina vänner.
Håller med många av dom andra kommentarerna om att du verkligen ska byta vänner!

28 Caroline:

Du är värd lika mycket som andra. Jag plågas av att visa min kropp-har psoriasis. Har en jätte stöttande sambo. Äntligen har jag kommit ett steg längre. Att känna mig fin avklädd i hans närvaro. Utåt sett med okända personer, kämpar jag fortfarande men jag skapade min blogg med syftet att få skriva av mig och det har hjälpt otroligt mycket. Stå på dig - vi är alla fina oavsett hur vi ser ut! c
29 Neha - Foton, Sömnad, Tips & Trix:

Tycker folk är så hemska som bryr sig om ett litet ärr eller någon annan kropslig defekt. När jag var yngre fick jag höra att jag inte borde ha tajta byxor, bara för att det syntes mer att jag hade proteser då. Det var ju skämmigt för mina "kompisar"

30 Hanna:

Vad bra skrivet!

31 Katja Hänninen:

Helt rätt. Sträck på dig. Du står stadigare än flertalet kvinnor. Du är vacker, precis som du är.

32 Anonym:

Vacker är ordet. Vad gör ett ärr? Det kan väl ses som en annan form av tatuering. Stå på dig

33 Maria Pettersson:

You go girl! Ingen kan säga till dig att du inte är fin! Likadant som mammor som lägger ut bilder på sina kejsarsnitt-ärr! Jag hyllar de allihop. Ärr är något som visar att vi har blivit starkare än det vi var förut. Våran kropp är fantastiskt som läker sig själv. Även om du bara har ett ärr från ett skrapsår du fick när du var 5 och lärde dig cykla eller ärr från operation eller olyckor så visa upp de! Vi är vackra oavsett.

34 Catarina Isaksson:

Ärr ett vackert tecken på livserfarenhet! Stå på dig!

35 Tuva :

Your body - your choice! ♥

36 Sofie :

Har också gjort en operation på mitt högra knä å de satte agraffer = ett mega fult ärr! Trodde de skulle vara några få stygn, men nej de va 31 fula agraffer. Stort å fult ärr mitt på knäet. Syns tydligt. Å på sommaren så bränner jag mig lätt på själva ärret så de syns tydligare. I början undrade mina vänner hur ja mådde då de såg ju hemskt ut. Jag själv mådde dåligt för de kändes som alla tittade å tyckte ja va ful för mitt ärr som jag fick pga en operation jag var tvungen å göra. Nu kan ja tycka ärret e fult när man själv ska va fin i klänning tsm men kan inte bli av med de å om ng frågar så berättar jag. Tittar man så frågar jag om de vill veta ngt. Känner igen dina känslor. Men var stark! Ett ärr är inte den du är.

37 ingenreumatiker.blogg.se:

Du är min hjälpte, förebild och idol! Av en ren slump såg jag ditt inlägg på blogg.se förstasida. Va som om du talade till mig och stod upp för mig. Jag är nämligen själv barnreumatiker sen jag vara 2 år. Jobbar fortfarande med mig själv varje dag för att acceptera min sjukdom och våga visa dom defekter min sjukdom gett mig genom livet, utan att skämmas. För mig är det min fot som jag skäms så oerhört mycket för och hatar själv av behöva se den. Försöker att lära mig att älska och tycka mina egna defekter är vackra precis som jag gör hos andra människor. Fasiken varför ska det vara så svårt?! Att vara lika "snäll" och förlåtande mot själv som man är mot andra. I ditt fall har dock andra inte varit så snäll mot dig. Blir chockad av att höra hur det kan finnas sådana människor som den du skriver om. Men blir också oerhört glad och upplyft av att du är så stark och vågar stå upp för dig själv. Du är så vacker, klok och stark! Fortsätt skriva! Du gör skillnad!

38 Thegra:

WORD

39 Johanna :

Men åh du duger fint som du är. Varför bekymrar sig andra, skit i andra och sköt dig själv....

40 Andrea:

Det är sånna som du som får mig att bli starkare. Jag har lärt mig en sak; så länge du accepterar dig själv kommer andra också att göra det. Fortsätt stå upp för dig själv och skit i alla som kommit med sånna dumma kommentarer för de är inte värda att ens bry sig om. Vill bara säga att du är grym!

41 Tuss:

Hur kan man ens uttrycka sig så? Vara så otroligt ytlig? Pinsamt, det är så jag får en känsla av att man hör uttrycket och skäms för hur personen i fråga ens kan med att öppna munnen.
Ingen förståelse alls för dig och din syn och bearbetning av de ärr du bär. Även om det må ligga mycket smärta bakom ärr, så bär de också på en historia och är en del av ett liv. Fortsätt visa, göm inte!

42 Malin None:

Bra skrivet!!!
Vad är det för jäkla folk du fått dessa kommentarer från? Släng dem på tippen!

Du är snygg, stark och modig som delger din sjukdom. Du får aldrig tro annat.

Stor styrkekram till dej fina du!
/ Malin
malinedlund.blogg.se

43 Ida Hansson:

Tycker du är superdupervacker. ❤️

44 Rebecca:

skadade just benet och fick ett lagom litet ärr under knäet. Fick för en stund panik över att det skulle bli fult och att jag inte skulle vilja visa benen. Men nej. Jag visar stolt upp ärret och berättar vad jag vart med om. Jag tycker om det. Ärr är historier. ^^*

45 SoP:

Jag såg inte ens ärret,jag såg skorna först :-)

46 Andreas:

Bra sagt. Inge fel på det där ärret. Ganska fränt egentligen. Gratis tatuering av sorts kunde man nog säga, som dessutom har betydelse. Lycka till i fortsättningen. Glad sommar :-)

47 Sabina Karlsson:

Du är ju jättevacker kvinna! :D <3

48 Emma Hå:

Jag tycker du är sjukt badass och har verkligen ingenting att skämmas för! Jag är själv genomskinligt blek och har en förmåga att alltid få blåmärken och skrapsår på benen, och även eksem som jag kliar sönder. Folk blir alltid helt förskräckta när jag visar benen men jag har liksom slutat bry mig. Hur fan skall de bli bruna om jag täcker över dem liksom? När de utbrister "VAD har du GJORT med beeeeneeen?!" brukar jag svara "vad menar du?" och så måste de pinsamt förklara vilket av märkena de menar och då brukar jag säga "oj, det där hade jag inte ens märkt, vad observant du är på mina ben" hehe.

49 Erica Hermansson :

Byt vänner.
Jag har ett jätteärr vid fotleden, det är helfult när huden vuxit fast på musklerna.
Har haft lite ångest för att ha kjol, klänning.
Men mina barn har sagt att sluta skäms, gör det du vill, ha på dig vad du vill.
Kram Erica och gör det som känns rätt för Dig

50 Syrran:

Dina ben är skitsnygga Camilla!!! Jag ett stort ärr på mitt knä för att jag snubblat på Ica-trappen i Järbo... Inte lika spännande historia som dig :) men va fan, syns att man lever ett liv!

51 Tess:

Bra skrivet! En äkta vän säger inte sådana korkade saker, så den personen är inte värd dig.

52 Isabella :

Sorgligt att folk kan va så elaka :/
Bra att du står på dig nu :)

53 Isabella :

Sorgligt att folk kan va så elaka :/
Bra att du står på dig nu :)

54 Julia Müller-Sandvik:

Jag skulle inte ha någon tolerans kvar för sådana kommentarer helt ärligt. Jag skulle byta ut vännerna direkt, inte orka ta striden. Ungefär som alla på facebook som delar rasistiska åsikter. Jag tar inte striden, jag tar bort vännen.

Din kropp är perfekt. För den är din.

55 Anonym:

Ärret blir ju nästan som en tatuering med sin mening o betydelse! Jättefint tycker jag! Jag tycker att du ska sålla bort den där människan från ditt liv. Välj de som ger dig energi istället! <3

56 Bambi:

Tror jag läste inlägget samt tittade på bilden ungefär 1000 gånger men jag kan fortfarande inte ta in det. Jag ser ärret klart och tydligt - men vad är fult med det? Ja det är en defekt osv. Men jag ser inte det fula. Jag ser inte vad man skulle behöva skämmas över.

Du är otroligt vacker och du har assnygga ben. Du är vacker för att du är du liksom och ärret är vackert för att det är som en milstolpe. Något att vara stolt över.

Kommentera här: