Vänja sig vid tanken

Fotograf: Christian Lundmark
 
Snart kommer det landa en hög med brev från sjukhuset i brevlådan. Jag väntar på tider för alla de undersökningar och tester jag ska göra. Igår hade jag, som ni redan visste, tid för att prata med käkläkaren. Jag var lite pirrig och visste inte riktigt om det gick att hoppas på något, så jag bestämde mig för att bara lyssna.

Käkläkaren gick rakt på sak. ”Det kan inte bli bättre. Du kan inte träna för att gapa större, det beror på anatomin”. Läkaren syftade på de trasiga röntgenbilderna.
”Jag pratar med kirurgen så får hen berätta om vad en käkledsprotes är och vad den gör, vill du det?”
Det är en konstig fråga det där ”om du vill”. Hur skulle jag kunna vilja det här? Men samtidigt, hur skulle jag inte kunna vilja det? Har jag ens något val?
”Jag antar att jag skulle kunna lyssna på vad kirurgen har att säga…” svarade jag osäkert.
”Bra, du kan behöva vänja dig vid tanken”. 

Sen berättade läkaren om vikten av att fortsätta försöka äta. Min metabolism kan bli förstörd, om den inte redan blivit det, av det konstanta låga intaget av näring. Det har ju varit så i flera år nu. Utan tillräckligt med näring kan inte kroppen fungera normalt. Det är möjligt, vilket jag är under utredning för, att det här kan ha sänkt tröskeln för mig att svimma. Inte att jag har lågt blodsocker för stunden och svimmar (för det hade jag inte). Utan en i grunden låg näringsnivå som gör att jag blir mer känslig för att svimma.

Käkläkaren avslutade med att säga ”Du är en fantastisk person som kämpar på. Du är tålig.”
Det var fina välmenande ord. Men jag visste inte vad jag skulle svara på det. Tack? 
Jag har aldrig haft något val.

• Kategori: KampenTaggar: Arthrofibrosis, EDS, Gävle Sjukhus, Reumatism, käkled, käkledsprotes, käkläkare, operation; • Kommentarer (4)

Kommentarer:

1 Anonym:

Då hoppas vi att protesen gör det den ska! Håller Tummarna!

Svar: Jag har inte bestämt mig för protes ännu. Kirurgen tror inte det skulle fungera så bra sist man pratade om det ”alternativet” i alla fall. Jag tänker mest att jag ska lyssna vad kirurgen har att säga och sen får jag fundera på saken.
Kram! :)
Camilla Blomberg

2 Amanda CL:

jag tänker på dig <3<3

Svar: Kramar i massor! 💕
Camilla Blomberg

3 Anonym:

Jag vet inte så mycket så att jag kan förstå vilket alternativ som är bäst för dig. Men jag hoppas och håller tummarna för att det ska bli så bra som möjligt.
Kramar
Eva

Svar: Helt ärligt är jag inte så säker på om jag vet heller. Eller läkarna. Allt är en risk verkar det som. Men det får jag bolla mer med dem om. Kramkram
Camilla Blomberg

4 Tisa:

Oh, fina Camilla! <3
Jag har läst igenom några inlägg nu. Så mycket du får bära inom dig. Det är så orättvist. Du är så stark! men kom ihåg att även den starka också får vara svag ibland.
Stor kram!

Svar: Åh tusen tack fantastiska Tisa. Det är ord som dina som stärker och gör att jag vill kriga vidare. Det är sant att jag får bära mycket inom mig, men jag är oändligt tacksam att jag har bloggen - min lilla armé - som finns där som för att lyssna. Att Du lyssnar. Det betyder mycket. Det jagar lite bort känslan av ensamhet. :)
Jag ska komma ihåg dina ord. Tack.
Många kramar!
Camilla Blomberg

Kommentera här: