Mötet med käkkirurgen

Jag hade på riktigt ont i magen halvtimmen innan besöket hos käkkirurgen. Jag försökte räkna fiskarna i akvariet för att hålla tankarna sysselsatt med annat. Det gick okej.
 
Kirurgen frågade hur det känns i käklederna nu. Jag talade ärligt om att sommaren gått bra, men att under den senaste månaden har det känts sämre. Jag talade också om att jag i förra veckan vaknade upp en morgon med en kraftig inflammation i handleden (så mycket att jag inte ens kunde hålla i gaffeln med höger hand). Det är viktigt för käkkirurgen att se om det är något ”på gång” i övriga kroppen också. 
 
Käkkirurgen kunde konstatera att jag har en inflammation i vänster käkled. Jag kan gapa max 22 mm. Det är nästan hälften från normalt.
 
Jag kunde känna att samtalet om protes hängde i luften. Därför sa jag tillslut i ett enda andetag ”Läkaren har pratat om protes som nästa alternativ och att du och jag skulle prata om det för att jag ska vänja mig vid tanken”.
Kirurgen svarade lugnt ”Det var precis det jag fiskade efter...”
”Jag är rädd och känner inte alls att jag är där ännu. Jag vill hellre försöka med kortisonsprutor och sånt in i det längsta” sa jag lika snabbt som innan. Jag ville vara tydlig med kirurgen vart jag stod i frågan. Jag vet ju att både läkaren och kirurgen tidigare varit inne på att de inte känns försvarbart med allt för många "små ingrepp". 
”Det är en helt normal reaktion att bli rädd. Men du och jag tycker lika. Jag ser också helst att vi gör alla små ingrepp först” sa kirurgen.
Det var en lättnad att jag och kirurgen tänkte lika. I allra bästa fall kanske alla små ingrepp kan lyckas hålla inflammationen stången i flera år så att jag aldrig behöver protes. Det var vad kirurgen försökte få mig våga hoppas på i alla fall. Det vore ju fantastiskt. Men det är ju med priset att jag får göra ”små ingrepp” flera gånger… 
 
Om min nuvarande inflammation (=det som förstör skelettet) i käkleden inte går över snart eller blir värre, då vill kirurgen göra en liten operation (käkledsspolning). Men kirurgen var tydlig med att det är jag som får bestämma när jag vill göra operationen. Det är trots allt smärtsamt om än det räknas till kategorin "små ingrepp". Fördelen jag har nu är att om jag hör av mig för att jag känner mig redo, då kan jag få narkostid redan inom några veckor. På det sättet slipper jag gå och gruva mig i 3 månader (som annars varit den normala väntetiden) efter att jag talat om att jag är beredd.  

Sååå, det är lite dubbla känslor just nu. Jag slipper den stora operationen med protes. Men jag behöver förmodligen göra en "liten" operation för att spola bort inflammationen istället. Den typ av operation kan jag behöva göra många gåger under resten av mitt liv. Bara för att undvika protes så långt det är möjligt. 
 
”Vi finns här, det är bara att höra av dig” avslutade kirurgen mötet. Det kändes fint. För jag känner verkligen att det är sant. Men när jag lämnade undersökningsrummet blev jag ändå lilla camilla. Det här väcker så mycket minnen, tankar och känslor som sitter jättedjupt i mig. Lilla c ropar efter en modersfigur. Men jag kan inte få det. Det är smärtsammast av allt. 
 
• Kategori: KampenTaggar: Gävle Sjukhus, Käkkirurg, Reumatism, Smärta, artrosfibros, inflammation, operation; • Kommentarer (4)

Kommentarer:

1 Anonym:

Hej Camilla!

Har följt din blogg nu och tycker att du är så stark som kämpar på! Riktigt beundransvärt. Vad skulle det innebära att få en protes, då du är rädd? Jag menar verkligen ingenting illa, utan har noll kunskap kring vad det är och vad det innebär för den som får en protes. Är det ingreppet som oroar dig eller är det några komplikationer som man får i samband med protesen?

Ha det bäst och sluta aldrig blogga! :)

Svar: Hej!
Supertack för dina fina ord! Det gör mig så himla glad!
Det finns mycket jag tänker på, men jag ska göra mitt bästa att svara dig. Jag är rädd för flera saker. Smärtan. Jag vet precis hur ont de "små" ingreppen gör och det känns bara för hemskt. Sen har vi återhämtningen. Jag vet precis hur tuff väg tillbaka det är efter en öppen operation och vid protesbyte kan jag tänka mig den tiden är betydligt längre och tuffare. Sen har vi förstås komplikationerna. Att tappa känsel/förlamad i nerver i ansiktet känns inte bra. Sen det faktum att det är ett stort ingrepp som kan trigga igång min artrosfibros (att mjukdelarna växer samman mellan "plåten"). En protes skulle bara laga själva skadan på skelettet men inte sjukdomsprocessen. Sen har vi det här att en protes håller bara i kanske 10 år och efter det måste man göra en ny... Jag vill inte ens tänka på hur många byten jag kan behöva göra. Om det ens är möjligt?? Men att "spola" käklederna varje år känns inte heller helt optimalt. Men det känns mindre sämst.

Jättetack igen! :D
Camilla Blomberg

2 Anonym:

Oj, jag förstår. Jag har själv ett ingrepp som jag måste göra men skjuter på hela tiden pga rädsla och det ingreppet är en droppe i havet om man jämför med det du går igenom, så jag har full förståelse för att du vill skjuta/undvika ett sådant ingrepp själv.

Jag har följt dig i några år till och från (är dålig på att läsa bloggar, ingenting personligt!) då vi gått på samma skola, och jag tror jag talar för många andra läsare här att vi uppskattar verkligen att du delar med dig av detta och det är så sjukt starkt av dig att jobba/plugga och upprätthålla en vardag under dessa omständigheter, när man själv skulle fallera.

Du förtjänar verkligen inte det här men det är hur du hanterar det som gör dig så speciell (på ett otroligt bra sätt), det får du aldrig glömma!

Svar: Hej igen,
Ett ingrepp är alltid ett ingrepp, oavsett hur stort eller litet det är. Det ÄR tufft. Så jag kan bara föreställa mig det du går igenom nu med rädslan.

Oj, vad kul att du hängt med och kikat in ibland. :) Nu blev jag ju jättenyfiken vem du är. Men du får fortsatt vara anonym, om du vill. Jag blir i alla fall väldigt glad och rörd av det fina du tillskriver mig. Det ger så mycket styrka till att fortsätta kämpa. Jag menar det verkligen. Tack!!
Camilla Blomberg

3 Anonym:

Hej! Jo absolut, så är det ju verkligen. Men det är bara att kämpa på om man vill må bra igen..

Kristoffer Harjula heter jag! Tror vi gick på bussen vid samma hållplats i högstadiet/gymnasiet för många herrans år sedan :D

Ingen anledning att vara anonym, jag fyllde bara inte i något vid första kommentaren. :)

Inte så att vi känner varandra, men jag tror att jag snubblade över bloggen på Facebook för länge sedan och har följt dig genom din Krigszonen-sida på Facebook sen dess!

Tack själv för att du delar med dig av din resa! :)

Svar: Jahaa, nu minns jag dig Kristoffer! Jag tror att du kommenterade bloggen på FB första gången för några år sedan och att jag då kände igen dig som ”en från Järbo”. Haha, kul att ”se” dig igen i alla fall! 😊
Camilla Blomberg

4 Mikaela :

Hej!
Jag ramlade in på din blogg av en ren slump och såg att våra bett ser typ likadana ut. Hamnade på ett inlägg från nov -16 där du hade en bild.
Jag har ingen sjukdom eller någon förklaring till varför mitt bett är snett. Jag vet inte ens vart jag vill komma med den här kommentaren, jag kände bara att jag ville skriva till dig! Ska fortsätta läsa lite inlägg i din blogg nu =)

Svar: Hej Mikaela,
Låter jobbigt med snett bett!

Jag gissar att det är inlägget om när min käkled fastnade i ett snett läge. Det berodde på att jag haft mycket inflammation (i mitt fall pga reumatism) i lederna och det har skadat själva ledhuvudet och slutligen gjort leden sned. Det är bättre nu. Jag kan le med ett rakt bett. Men jag har fortfarande problem med inflammation och svårigheter att gapa.

Det är helt okej att du frågar och jag finns här om du vill återkomma med fler funderingar eller bara säga hej. 😀

Kram!
Camilla Blomberg

Kommentera här: