Handterapi, käkkirurg och mjukglass

Igår fick jag träffa den nya arbetsterapeuten (min förra har också gått i pension). Eftersom jag haft flera inflammationer under kort tid tyckte reumatologen att jag kunde behöva lite extra stöd. Men det blev ju bra tajmat att bli undersökt nu när jag nydligen skadat handen.
 
Det är tydligt att jag är överrörlig på höger handled och fingrar. Rörligheten i vänster hand är istället begränsad. Men det är inte så konstigt med tanke på tidigare inflammationer och nu skadan som fortfarande håller på att läka ut. Röntgen har också bekräftat att det finns förändringar (förkalkning och nedbrytning). Jag fick ett träningsprogram där jag ska träna ”rörelse utan rörelse”. Ungefär lika tråkigt som det låter. Men det är enkelt.
 
Jag fick också mäta styrkan i mina händer i Grippit-apparaten under 10 sekunder. I höger hand kommer jag upp i ett medelvärde runt 190 N i styrka. Det är bättre än när jag gick på gymnasiet. Men jag tror det normala ligger runt 400 N… I vänster hand låg mitt medelvärde runt 60 N! Det är väldigt lite. Jag fick en ljusblå silikonlera att ”krama/leka” med för att träna upp handstyrkan. Satisfying! 
 
Jag fick också två nya handledsstöd. En kortare modell än vad jag haft tidigare för en lite mer frihetskänsla. Tanken är att de ska fungera avlastande och förebyggande. Det känns faktiskt ganska bra för min vänsterhand. Jag tycker dock ofta jag blir stel av att ha stöden för länge. Men arbetsterapeuten mena på att det kanske inte gör så mycket om handen växer ihop jag blir stel. För oftast gör handen mindre ont då... Ungeför som en "naturlig" steloperation. Jag vet inte om jag vill det. Jag är i alla fall högerhänt, men ändå. 
 
Efter handterapin räffade jag min käkkirurg (och hejade på en av sköterskorna). Det var inte planerat. Men jag fick visa upp ingångshålen och ja, det läker som det ska. Svullnaden börjar gå ner. Det går sakta, men det beror troligtvis på det låga näringsintaget. Det här ”brukar” lägga sig inom en vecka. Men ingreppet blev lite mer komplicerat den här gången pga. sammanväxningar och skador. Jag har uppföljning hos en käk- kirurg/läkare nästa vecka. Innan jag gick blev jag överöst med ”kämpa på” och ”ta hand om dig”. Det var fint att höra och gav extra krafter.
 
Det känns som den här sommaren inte riktigt blev som jag hoppats på. Och då tänker jag inte bara på handleden och käklederna… Men jag gjorde det bästa av situationen och köpte en välfötjänt mjukglass jag åtminstone kunde njuta av efteråt. 
 
• Kategori: KampenTaggar: Handled, Käkkirurg, Reumatism, Smärta, handledsstöd, handterapi, inflammation, käkled, kämpa, ortos; • Kommentarer (1)

Kommentarer:

1 Anonym:

Vad skönt att höra att du får bra hjälp Camilla. Hoppas andra halvan av sommaren blir riktigt bra och att glassen gjorde gott. 🙂

Svar: Det får vi verkligen hoppas att det vänder nu och blir bara bättre. Skulle önska lite sommarfeeling för att orka och klara av höstens utmaningar. Dels i skolan och dels operation som nu väntar. Behöver fylla på med kraft. :)
Camilla Blomberg

Kommentera här: