Tar andetag för att stanna kvar

Jag lämnar med darrande hand över avskedskortet med mina färgglada fingeravtryck på som ska föreställa en blomma. Du läser hela kortet. Jag tittar inte rakt på dig, men ser i ögonvrån hur du ler. Du läser upp de sista orden högt för dig själv.
 
”…Jag efterlämnar avtrycken på kortet som är en del av mig. På sätt och vis får jag vara kvar hos dig.”
 
Jag håller andan. Stålsätter mig. Axlarna är uppe vid öronen. Jag håller om händerna så hårt att knogarna vitnar. Du säger att du tycker kortet är fint. Det viktiga för mig är att min kärleksfulla vänlighet når fram.
 
Den iskalla klumpen i magen löses upp till varma tårar. Det går inte att hålla tillbaka. Men det är en stillsam gråt. Tårarna rinner ner för hakan av sig själv. Det river upp minnen om andra separationer. Det är så nära nu. Slutet. 
 
Vi pratar en stund om det. Jag kommer få ringa, sms:a och mejla om jag behöver det. Om än vi inte kommer ses mer, så är du inte helt borta. Du säger att du också vill skriva några ord på ett kort som jag ska få och som jag kan bära med mig i livet. Det känns lättare nu. Jag ler till och med.
 
Men jag vet att det ont-i-magen-jobbiga avslutet stundar. ”Nu gör vi det”, säger du. Men det går inte bara göra det, kliva ut genom lägenhetsdörren och porten som om det vore det enskilt jobbiga, och sen är det bra. För det är ingen isolerad händelse. Det händer inte bara en gång. Utan om och om igen. Jag förlorar dig varje gång jag inte ser dig på stan i samma jacka som du har, varje gång jag kommer ha en ny operation och du inte vet om det och varje gång jag behöver din kram. Jag förlorar dig varje gång. Det är ju nu det svåra egentligen börjar. Jag är inte din dotter. 
 
När jag inser det tänds paniken i mina ögon. Hela kroppen skakar av smärta. Hjärtat slår hårt och snabbt. Det river i hjärttrakten. Andetagen fastnar. Det syns inte utanpå. Men inuti känner jag att något brister. Jag är rädd. Inte för att dö, utan för att leva. 
 
Sorgen i bröstkorgen är på bristningsgränsen. Tillslut exploderar det ut till ett svampmoln av snor och tårar. Du kommer fram och kramar om mig. Jag håller om dig med ena armen. Med den andra försöker jag kväva gråten och skriken. Med tröjärmen stoppar jag näsblodet som lösts upp. Jag kan inte andas. Jag vill inte klara det här. Inte igen. Inte längre. Det går verkligen inte. 
 
Du står stilla kvar och håller om mig. Länge.
 
Bara situationen i sig gör mig om möjligt än mer förtvivlad. Eller kanske rörd. För det är första gången någonsin i mitt liv som det här händer – att någon håller om mig i det allra tuffaste. Jag tycker om dig så innerligt för det. Jag tar andetag för att stanna kvar. Försöker minnas alla glada ”hej, kom in” när du öppnat dörren till mig, de gånger du sagt att jag är klok som en 50-åring fast jag bara är 25 år eller de gånger du sagt att du är avundsjuk på min fina hatt. Det är som små gåvor som påminner mig om att stanna.
 
Du fortsätter krama hela mig. Jag blir lugn av din trygghet.
 
Vid dörren får jag en sista varm kram. Jag går ut därifrån med blanka röda ögon. Öronen fyller jag med låtar om övergivenhet och om saknad. Jag tänker på hur jag blev så här. Och på hur jag aldrig kan få det jag önskar så jävla mycket. 
 
• Kategori: KampenTaggar: Kärlek, Separationsångest, kram, ledsen, vänlighet, övergiven; • Kommentarer (8)

Kommentarer:

1 annika eriksson:

Fy så ledsamt. Styrke kramar från mig.❤❤❤.

Svar: *Kramar om* ❤️
Camilla Blomberg

2 Åsa:

Blir så ledsen när jag läser om din smärta och sorg ♥ Har egna barn i din ålder och bara tanken på att någon av dom 3 skulle få uppleva det du gör river i mitt hjärta. Ingen ska behöva känna sig så ensam och övergiven i livet.
Styrkekram ♥

Svar: Det river i mitt hjärta av att det ändå ser ut så här för mig nu. Jag tar ödmjukt emot din kram via cyberspace! Tack ❤️Det måste vara tillräckligt. Det finns ingen kvar nu som ger de där kramarna jag söker efter. Skickar också en kram. En storm varm kraaam ❤️
Camilla Blomberg

3 emnitus:

fiint halsband kram

Svar: Tack så mycket. Det kommer från märket SNÖ.
Camilla Blomberg

4 Anonym:

Jag känner din smärta. Det gör ont att läsa vad du skriver. Jag menar inte att jag kan känna hela smärtan, men jag känner igen och har erfarenheter av separationer som känts som jag höll på att dö.
Därför tror jag mig kunna säga att när det värsta har bleknat, kommer du att känna dig starkare, även om saknaden kanske alltid kommer att stanna kvar.
Framför allt hjälper det inte nu. Jag finns här i cyberrymden och skickar dig varma kramar
Eva
Svar: Jag vet ju att du har rätt. Eller så ärendet för de allra flesta människor. Men ibland känns det som att det för mig inte alls blir lättare. Tvärtom. Svårare. Delvis tror jag det beror på att ingen riktigt förstår den här typen av saknad. Men det tror jag beror på att folk försöker ju förstå med förnuftet. Men det handlar om känslorna. Det går ex. inte tänka att det är så här det fungerar. Det är logiskt tänkande. Utan det är så här det känns. Spelar då ingen roll vem hon var eller gjorde. Det handlar om vem hon var för mig. Istället för att få prata minnen och dela känslor (som man ofta gör när någon dör, gör slut osv. för att bearbeta), så hamnar jag lätt i att behöva förklara och försvara mina känslor. Fast de är helt naturliga i förhållande till min bakgrund. Men istället blir jag själv i sorgen. Det i sig är en sorg. Hoppas du förstår vad jag menar. Jag blir varm inombords och tar emot dina kramar med öppna armar!! ❤️
Camilla Blomberg

5 Elisabeth:

Så ledsamt och förskräckligt att läsa att du ytterligare en gång ska behöva gå igenom en sån här separation. Jag håller min hand på ditt hjärta. Vi får vara extra rädda om det nu.
Kram från Elisabeth

Svar: Jag visste ju egentligen hela tiden att det skulle bli så här. Avslutet var ju väntat från första början. Men jag hade en övertygelse om att när den dagen kommer, då skulle jag vara redo. Jag skulle vara bättre rustad. Men allt återupplevs. Den här separationen väcker minnen och känslor från tidigare. Det blir som att jag går igenom känslorna dubbelt upp. Men jag är ju lite dum som försätter mig själv i det här läget. Som sagt, jag visste ju från början. Men för stunden, under de år jag fick, då var jag trygg. Då fick jag allt det här fina och det var värt det. Bamsekram!! ❤️
Camilla Blomberg

6 Tisa:

Stor bamsekram <3
Som jag önskar att jag kunde göra något för dig, på något sätt, så att du fick slippa denna smärta!

Svar: Fina Tisa, tack för att du är du. Kramar i massor! ❤️
Camilla Blomberg

7 Linn:


Kram kram, du kommer aldrig vara redo men en vacker dag kommer du va en tesked mer okej när en sån här sak händer. Om jag har förstått blev du ensam som barn. Såna sår är enorma. Det gör jätteont. Det är okej, det är inte kul.

Svar: Jag hoppas du har rätt Linn. Men ibland känns det som att det byggs på och kan bli värre. Som nu vet jag inte om sorgen handlar mest om den här personen eller personen som fanns innan, eller förmodligen båda. Men jag kanske lär mig hantera det bättre med tiden. Jättekram!!
Camilla Blomberg

8 Andreas:

Finner ej ord. Allt man kan göra är hoppas på en bättring av hur det är för dig. Kram 🌹

Svar: Kram till dig Andreas!
Camilla Blomberg

Kommentera här: