Är det okej att inte vara okej?

Jag har vunnit pris för min krigarmentalitet flera gånger. Men jag är inte värsta superhjälten som är stencool inför allt det här. Jag kanske låter saklig så här på bloggen, men det ska erkännas att ibland känns det som om jag har en panikindränkt hjärna. Ibland känns det som om jag håller på spricka av all ny information jag fått på sjukhuset. Det är liksom ALLT som brottas i huvudet. Det som hänt, det som är, det man haft, det man förlorat, det man inte vet, det man vet, det man inte vill ska hända, det man inte får säga högt, det andra anser om sjukdomarna, det här att bli misstrod, det här att det är hopplöst, det som händer runtomkring utöver allt annat och så mycket mer.....!! Men att skriva ner alltihop har hjälpt mig att få ordning på tankarna och det känns inte lika övermäktigt. Det är ibland först när jag får skriva av mig som jag förstår vad jag egentligen känner. Så jag har skrivit en massa nu, frågan är om ni orkar ta del av det? Ändå känns det ibland som om orden inte räcker till för att beskriva. Men ord gör det mer verkligt också. Det gör det lättare att hantera. Jag har tidigare försökt komma på något som tydde på att jag hade missförstått det läkaren sagt, något som skulle göra allt bra igen, men jag visste att det var förgäves. Nu när det finns nedskrivet måste det vara sant.
 
Jag kan också bli ledsen. Jag är också rädd. Jag får också ångest. Vem skulle inte få panik inför det kval och farhågor jag stått och står inför? Snart ska jag opereras igen liksom. Känns som om jag räknar mina sista steg. Man vet ju inte hur det här slutar. Jag vill göra operationen nu så det blir gjort, samtidigt som jag aldrig vill lägga mig där på operationsbordet igen. Det känns inte ens som om jag återhämtat mig varken fysiskt eller mentalt sedan de tidigare matcherna. Man hinner knappt hämta andan förrän man ska stå stridsberedd igen. Jag kan bara inte fatta att jag tvingas ut i den här matchen igen! Det är för stort för att skjunka in helt. Men för att se något positivt i det hela så ska det bli så jävla skönt att få försvinna in i djup sömn för ett tag. Det blir som en framtidsmaskin. Jag somnar in och jag (förhoppningsvis) vaknar upp några timmar senare i framtiden. Allt känns som några få sekunder för mig. Jag har dödat tiden. Tid som jag annars skulle ha kämpat mig igenom. Nu bara glider det förbi... 
 
Jag får ofta höra ”oroa dig inte, det blir bättre ska du se”. Men självklart att jag oroar mig. Självklart att jag tänker på om det inte går bra, för det händer. Jag har rätt att oroa mig över mitt liv! Jag vill bara kunna vakna en morgon och inte tänka på att jag är sjuk… Inte känna smärta. Inte vara stel. Inte behöva må dåligt. Jag vill inte vara sjuk. Hela livet kommer jag vara så här sjuk, det är en väldigt lång tid att känna smärta på... Ibland önskar jag så himla hårt att jag hade haft cancer eller något istället. Då hade det åtminstone kunnat gå att bli frisk ifrån. Dessutom är det "status" och "coolt" att ha. Man blir tagen på allvar. Det blir man inte av "bara" reumatism och en sällsynt bindvävssjukdom. Det är hemskt ocoolt och fult. Men det är sådana där tankar man egentligen inte får säga högt. För folk kan ju tycka man är dum i huvudet. Men dem fattar inte. 
 
Men åter till det jag tänkte vara ärlig om. Många gånger hoppas jag att andra ska se hur förstörd jag känner mig och att de ska fråga hur jag mår, på riktigt. Att någon ska våga prata med mig om det. För jag känner att det inte bara är sjukdomarna i sig som är tuffa. Det är också det här att jag inte har någon att dela det här tuffa och jobbiga med. Någon att prata med och få respons på det jag säger. För vem skulle det vara? Även om det för sakens skull hjälper att skriva och få kommentarer här eller ett fint mejl/sms. Men ibland känns det bara så fruktansvärt ensamt. Men allt för ofta känner jag att jag inte kan be denna någon att lyssna på det jag vill säga eftersom att de blir så rädda och ledsna, men framförallt eftersom jag själv är rädd. Tänker att jag har mått dåligt så länge och ofta nu att ingen kommer orka lyssna i alla fall. Vem skulle ens ha tid att gå igenom och lyssna på allt jag vill berätta? Nej, det skulle inte hinnas med på 1 timme i veckan om ni trodde och tänkte på det. För varje vecka är det något nytt som händer. Finns inte en chans att hinna ikapp. Och varför skulle någon ta av sin tid att försöka stötta och hjälpa mig när jag ändå aldrig kommer bli bra eller bättre? Vem är denna någon som skulle vilja bara vara och hålla mig sällskap när jag mår dåligt? Hälsa på mig på sjukhuset? Krama mig när jag behöver det? Jag kan inte kräva det eller tvinga någon som inte vill eller är för rädd (lite rädd är naturligt att vara förstås) för verkligheten jag lever i. Men vem är det som behöver stödet egentligen? Ska jag behöva trösta er när jag mår dåligt, eller borde det inte vara tvärtom? Jag orkar inte vara stark för båda! Så då kan ni lika gärna låta mig vara. Jag vill inte att någon ska göra något som denne mår dåligt av. Det allra värsta är att känna sig som en börda. Man vill inte känna sig i vägen, vara jobbig, tjata (för så känns det när jag försöker be om hjälp) på andra och låta som om allt är värdelöst när det finns så mycket att vara glad och tacksam för. Istället väljer jag att hålla allt inom mig. Säkrast för att undvika smärta hos andra. Säkrast för att inte själv bli besviken. 
 
Men hur känns allt det här då egentligen? Jag ställer den frågan själv eftersom ingen annan gör det. Och jo, det här känns. Jättemycket. Jag vet inte vart jag ska börja. Jag vet inte hur många gånger jag suttit på läkarens brits med en klump i magen och först skrattat och skämtat, trots tuffa besked. Men sen när jag blir själv kommer apatin. Jag känner ingenting. Känner mig förlamad likt Katlas eld. Jag bara ligger och takstirrar. Vet inte vad jag ska göra, ta vägen eller säga. Orkar ingenting. Bryr mig inte om något. Allt känns meningslöst. Den där obehagliga känslan kletas fast över hela kroppen. Det blir tungt. Men sen kommer frustationen. En så stark vanmakt, förtvivlan och maktlöshet att det känns som om man håller på lösas upp i atomer! Jag drar och sliter i mitt hår, spänner hela kroppen tills jag blir helröd i ansiktet, slår nävarna i betongväggen, sätter på musik i hörlurarna på maxad volym så det gör ont i öronen, hämtar luft ute på balkongen och biter mig i läppen tills jag får blodsmak i munnen. Ändå slutar det allt som oftast med att jag blir ledsen och ligger på soffan i fosterställning. Ställer mig själv frågan: ska jag kämpa på SÅ HÄR i resten av mitt liv? 
 
Lite av min sociala abstinens beror nog i grunden på att jag är rädd för att vara ensam. Att vara ensam med mina egna tankar och funderingar. För att jag inte vill gå igenom det jag precis skrev ovanför. Allting blir så uppenbart och verkligt när man är själv. Det går inte att fly från sig själv. Det går inte längre låtsas att man är okej. Man är fast i sig själv. Det är då man sänker garden. Det är då jag bara önskar att någon, vem som helst, fanns där och bara är. Finns där. Men samtidigt så vill jag bara vara själv, vara ensam med mina tankar och få reflektera ifred. Det är först då jag är själv som jag kan tillåta mig själv att känna, att faktiskt våga känna det jag känner och upplever. Det är först när jag är ensam som jag kan vara så förbannad eller så ledsen som jag faktiskt känner mig. Gör någon mig mot förmodan sällskap är jag ofta den som måste uppmuntra den personen och vara stark för båda. Men det orkar jag inte! Så jag är ensam. Fast jag ibland hatar det så mycket. Men jag måste ju. För vem vågar hälsa på hos den som inte är okej? 
 
Jag tänker väldigt mycket som ni kanske märker så flitigt som jag använder tangenterna på datorn. Men jag delar inte med mig av alla mina tankar för er. Mycket håller jag för mig själv. Det blir så för jag känner att jag inte får säga vissa saker. Saker som kan göra andra ledsna. Tänker på hur ledsna en del kommer bli av bara det här jag skriver nu... Förlåt till er. Läs inte mer i så fall. Det blir inte bättre. Ofta väljer jag att försöka pressa undan dem här tankarna. För att skona er. Ibland pratar jag med Krigscoachen förstås. För honom känner jag att jag inte behöver linda in sanningen i sockervadd. Det hjälper jättemycket att ha någon som finns där och faktiskt menar det. Men hur mycket är det okej att belasta sina vänner med? Hur ofta? Är det okej att känna sig ensam fast man har vänner? Det är bara så mycket som vill ut som jag inte säger. Istället sitter jag tyst. Oftast med ett leende på läpparna. Vill inte göra någon ledsen. Ni vet ju själva att det är så! Men jag vet inte hur jag ska få ur mig det, alla känslor som brottas. Jag är också rädd för att andra ska döma mig, mina känslor, om jag berättar. Ifrågasätta hur jag kan tänka eller kan känna så där? Säga åt mig att jag inte kan eller får känna på ett speciellt sätt. För det händer. Jag vill inte behöva be om ursäkt för att jag är ledsen! Men kanske det läskigaste av allt. Rädd för att höra sanningen som man själv vet är sann men bara inte vill höra! Det gör så fruktansvärt ont i en själv.
 
Ibland orkar jag inte förklara hur jag mår, fast jag så himla gärna vill. Dels för att ingen tar sig tiden att lyssna. Jag vet inte hur många gånger jag fått höra lovord efter lovord om att "finns alltid här" och stöttar om jag behöver hjälp. Men så fort jag verkligen behövt dem, så har det för det mesta (men inte alltid) bara varit tomma lovord. Jag tror inte ens på det där längre. Jag vågar inte hoppas att det är sant. Blir allt för ofta bara besviken. Jag orkar inte heller berätta för att ingen vet eller förstår hur det känns att vara med om det jag varit med om och är med om. Det finns många som är sjuk och kan förstå och relatera till en väldigt stor del av det jag skriver. Kanske även andra som har det tufft på andra vis. Det är himla skönt att veta att man inte är ensam och kunna få bekräftelse på att det faktiskt är okej att känna. Men även om mycket är otroligt lika så är ändå min upplevelse min och varje kamp unik.
 
Ibland känns det också som om jag inte får må dåligt, för det finns alltid andra som har det värre. Jag har inte rätt att vara ledsen när jag ska vara tacksam över så mycket annat. Eller så måste jag tvunget vara den där superhjälten och förebilden ni säger att jag är. Skriver jag och berättar det här raseras förmodligen er bild av mig. Jag måste mer eller mindre alltid hålla skenet uppe. För tänk om jag skrämmer någon med mina tankar? Jag måste vara glad och visa en positiv bild för att ge andra hopp. Jag måste hålla en fasad om att allt är okej så det även ska kännas okej för er. Det är vad jag fått höra! Men verkligen, är ni så dum att tro på det? Men när det verkligen inte känns okej, vad gör man då? Fast jag får ju inte visa alla känslor... Så förlåt så hemskt mycket ännu en gång att jag är så här ärlig nu och förstör er fantasi. För det är allt vad det alltid har varit. Er fantasi. Blir ni skrämda av sanningen så kan ni ju bara kryssa ner bloggen så har ni säkert glömt det här om någon minut. Men för mig är det lika verkligt, lika närvarande. När jag diskar, går till Ica, ska sova, när jag vaknar... Jag orkar inte vara er till lags längre. Jag skriver mest för min egen skull. Det är så här jag upplever det att vara sjuk. Det är ingen lätt sak. Jag vill inte linda in det här i sockervadd som en del tycks vilja att jag gör. Jag vill visa er hur det är, hur det också kan kännas och vara. Jag vill tala om hur jag mår, på riktigt. Hur jag upplever det. Jag vill vara öppen och ärlig. Jag orkar inte alltid spela glad och stark när det faktiskt inte alltid är så. Det ser ju ut så här också. Jag vill kunna vara glad när jag är glad och ledsen när jag är ledsen. 
• Kategori: KampenTaggar: Ehlers-Danlos Syndrom, Reumatism, Smärta, bragdprestation, bättre, cancer, dröm, kämpa, ledsen, rädd, tacksam, tankar, ärlig, öppen; • Kommentarer (7)

Kommentarer:

1 Anna:

Först och främst: det är okej att må dåligt, vara ledsen, förbannad eller bara trött på allt. Man FÅR känna,och så måste det få vara.

Och jag vill även säga att jag finns här om du behöver prata, ösa ut allt eller liknande. Du kan höra av dig på mail, eller kik (eynaan) eller om du vill ha mitt nummer. Jag lyssnar gärna, för jag vet hur väl det behövs i sånna situationer vi som sjuka hamnar i. Kanske hjälper det inte, eftersom det möjligtvis är en face to face relation där du har någon att prata med som du behöver. Men om du vill, så är det bara att höra av dig. Kram! <3

Svar: Jag vet inte vad jag ska svara dig Anna. Men TACK så sjuuukt mycket för din kommentar. Jag blev verkligen jätteglad fast jag mådde urkasst. Det är fint att se att människor man inte alls känner kan visa sån medkänsla för mig. Det hjälper att veta att man inte är ensam när man är ensam, om du förstår vad jag menar. Jag vill bara tacka dig ännu en gång och massa kramar till dig! Du är helt fantastisk Anna! Glöm inte det.
Camilla Blomberg

2 hje:

💝💝💝

Svar: kramkram!
Camilla Blomberg

3 Anonym:

Hittade din blogg för ett tag sedan, läste, fastnade.

Jag har skolios (relativt allvarlig) och har tagit mig igenom ett antal sjukhusbesök de senaste två åren.
Jag har känt igen mig i så mycket av det du skriver, att vara orolig, ledsen på grund av det.
Det ger styrka att läsa att du ändå klarar detta!
Jag tror på dig♡

Svar: Hej, tack så himla mycket för din fina kommentar. Jag läste den tidigare och jag blev riktigt glad för dina fina ord, trots att jag mått urkasst. Det hjälpte verkligen. Tack så supermycket och jättekram till dig!!
Camilla Blomberg

4 Sanna:

De där tröstande orden är alltid så störande. "Det finns i alla fall de som har det ännu värre", "jag förstår hur det känns" eller "det blir bättre"! Som du skrev, allt är unikt för alla och det är så svårt för andra att förstå. Kanske någon som har samma problem som en själv kan förstå till viss del, men ändå är allt unikt. Och det är alltid någon annan som har det värst, alltid. Så man får inte klaga. Och att "det blir bättre", varje gång jag läser det i en pepp-artikel (kanske framförallt riktat till de som mår psykiskt dåligt men annars också) undrar jag hur de inte tänker på att alla kanske inte får det bättre??

Jag kan inte ens tänka mig in i din situation, det verkar så hemskt. Men jag förstår att det måste kännas ensamt, när man försöker beskriva och ingen förstår vad man menar för att de inte upplevt det själva...

Svar: Tack så jättemycket Sanna för din kommentar. Jag uppskattade det verkligen allt du skrev. Att du lade ner av din tid till mig. Det är fint att se. Kram på dig! :)
Camilla Blomberg

5 Jenny:

Jag vet att vi inte känner varandra så väl, men du är en av de ödmjukaste och starkaste människorna jag vet. Jag vet hur det är när man inser att man faktiskt står helt ensam, utan de som lovat att stå vid ens sida. Jag kommer alltid krama dig och jag kommer alltid lyssna ifall du vill prata, så även om vi fortfarande är ganska mycket främlingar för varandra så vill jag att du ska veta det.

Svar: åh jag vet inte ens vad jag ska svara på din fantastiskt fina kommentar. Tack Jenny tack! Det är himla fint att se att människor man aldrig träffat bryr sig så mycket, vill väl och vill hjälpa. Otroligt fint. Du fick det att kännas lite bättre ska du veta! Kram! :)
Camilla Blomberg

6 Freja:

Du har så himla fel. Superhjälten och förebilden du är raseras inte av att du skriver hur det verkligen är, vad du verkligen tänker -tvärtom är det då du blir det på riktigt. Enda och jag menar verkligen enda orsaken till att jag läser din blogg (och typ endast DIN blogg) är att du skriver sånt här. Jag känner mig så jävla svag och värdelös när jag läser andras bloggar, texter och artiklar om hur glada de är och hur bra de har det och hur allt funkar och hur de är så jävla lyckliga trots allt svårt som de "kommit över". Jag tycker mitt liv är skit. Inte alla delar av det, inte hela tiden men mycket tycker jag är skit. Jävligt orättvist och jävligt jobbigt. Och jag tänker erkänna det för jag mår inte det allra minsta bättre av att låtsas vara glad jämnt. Tänker jag alltså, det är inte som att det finns någon som inte sett mig "spela" gladare än jag är. Man vill ju att folk ska orka med en och tycka man är en positiv person -ofta får jag höra att jag är det också, de skulle bara veta hur mycket jag anstränger mig för att ge det intrycket!
Men när du som är så cool, stark, rolig, gör så mycket bra, kan så mycket osv. skriver att du har liknande tankar och känslor så får de mig att inse att jag kan vara bra ändå. Kan jag tycka att du är bra "trots" att du känner så här så kan jag också det. Du är en stor förebild för mig och du blir bara större ju mer jag läser.

Jag har hittat stort stöd i "the spoonie community" -främst på instagram. Det är många som har särskilda instagram-konton där de skriver om vardagen med kronisk sjukdom. Flera vet jag har eds och många reumatism. Du har rätt i att din kamp är unik men ibland är det skönt att höra andra med liknande kamper. Där finns också folk som gärna ställer upp och lyssnar.

Självklart får du gärna prata med mig också men jag känner att det kanske är någon jämnårig (jag är yngre än du) och närboende du behöver mer? Men vill du bara skriva av dig och inte få svaret "det kunde varit värre" eller "men du såg så frisk ut sist vi sågs, du överdriver nog nu" får du jättegärna höra av dig!!! 0709596647 är mitt mobilnummer :)


Det här blir en halv roman men det skrev du också om ditt inlägg och det bekymrade mig inte ett smack så jag hoppas du har överseende med det här ;) Vill bara kommentera det där med cancern också. Jag hade samtal med skolkuratorn ett tag runt tiden jag fick jia-diagnos och för mig var det en väldigt jobbig tid. Jag har varit kronisk sjuk hela mitt liv men det här var en ny diagnos och en sjukdom jag tyckte verkade fruktansvärt hemsk. Samtidigt förklaring till problemen jag haft så länge osv. Jag pratade om det senaste läkarbesöket och sa att jag röntgat händerna men att det sett bra ut. Hennes reaktion var "men vad skönt, då är det ju i alla fall inte cancer -det var väl för att se om det var någon tumör de röntgade". Givetvis var det inte därför men jag hade ingen tanke på att rätta henne om det jag blev bara alldeles ställd. Var det så självklart att cancer hade varit värre? Sen dess har jag tänkt på det ibland men givetvis aldrig sagt nåt till nån, man gör liksom inte det. För som du säger -cancer är en sjukdom som folk respekterar, det absolut värsta de flesta kan tänka sig. Men man kan ju bli frisk och de allra flesta blir det -då fattar jag inte hur det kan vara värre än kroniska sjukdomar. Fattar inte.

Du är helt fantastisk bara för att du är. Jag vet så lite om dig ändå tycker jag så mycket om dig, beundrar dig. Egentligen vill jag inte skriva att du är stark för det får jag själv höra så ofta och jag håller inte med -vi har ju inget val. Men på något sätt hade du ju ändå kunnat välja att avsluta ditt liv och det har du inte gjort. Det är starkt. Eller fegt. Gud det går ju att vända på det här hur mycket som helst! Jag ska verkligen sluta skriva nu! Du är jättebra som fortsätter leva och jag vill egentligen inte ens väcka tanken på nåt annat men du har säkert redan tänkt den och valt bort den och jag borde radera det här men vill inte för jag har inget annat sätt att avsluta

7 Freja:

Haha, det blev för långt för att publiceras -stackars dig som ska läsa!
Det enda väsentliga som inte kom med var:
Förlåt.

Svar: Hej igen Freja!
Ja, du skrev en väldigt lång men otroligt bra och fin kommentar. Jag vet inte riktigt vad jag ska svara på allt det där. Men jag är sååå glad att du skrev! Varenda mening. Varje liten bokstav. Det kändes så bra att läsa om någon annan som känner lika. Jag är glad att du vågade vara så öppen och ärlig om dig själv också. Att det finns fler där ute som tänker lite lika som mig. Och att du verkligen ”lyssnade” på det jag skrev. Att du såg igenom. Eller snarare att du inte blundade för det. Det är inte många som vågar ta till sig det. Så jättetack fina du!

Jag blir jätteglad att du säger att jag är din förebild, kanske inte trots att jag är så ärlig om de mindre bra dagarna utan kanske just på grund av att jag delar med mig av dem. Det var väldigt fint att höra.

Det jag också kan skriva är att jag inte har instagram. Men jag har hört talas om spoonie-grejen. :)

Det finns egentligen så mycket jag vill tacka dig för och skriva hur fantastisk person du verkar vara. Jag känner inte dig och ändå så lyssnar du kanske mer än vad många andra av de jag känner gör. Helt fantastiskt!

Jag vill egentligen skriva en roman tillbaka för att tacka dig så mycket för att du skrev allt det där, men det finns egentligen bara en sak att säga, och det är TACK FREJA.

Kramkram! :)
Camilla Blomberg

Kommentera här: