Som en krater ingen eller inget någonsin kan fylla

Fotograf: Madeléne Zachrisson
 

Nu tänkte jag ge er en lång lördagsläsning! Jag tänkte erkänna en sak nu. Jag kan ibland känna mig lite avundsjuk (fast oftast är jag förstås glad för deras skull - på riktigt) på de som är så glada och har spännande drömmar och liv framför sig, där allt möjligt kan hända. De som vet vad de vill och framförallt vet att de KAN göra det. Jag känner lite missunnsamhet för att allt det där inte kan hända i mitt eget liv. För det går inte. Mina tidigare drömmar krävde att jag var frisk, vilket jag inte är och aldrig kommer bli. Jag måste nu anpassa mina drömmar efter mina begränsade möjligheter.

Att jag blev sjuk hände väldigt tidigt i mitt liv och man kanske kan tycka att man hinner anpassa sig. Det gör man också. Ibland. Delvis. Men livet pågår hela tiden och nya hinder dyker upp. Sjukdomarna kommer ju alltid finnas där och vilja förstöra. Jag är rädd att livet aldrig kan bli bra igen, att det för alltid är förstört och aldrig kommer kännas okej för mig. Det är som om jag måste vara frisk för att livet ska fungera och det ska kännas bra. Och om det är så, då kommer ju ingenting att bli bättre ens om det händer något bra någon gång. Jag vet att många kan känna meningen med livet trots svåra sjukdomar och skador. Men ändå.

Jag tänker på allt jag vill göra men aldrig kommer kunna göra. Mycket av det som för andra är "meningen med livet" och betyder allt för dem, fungerar inte för mig eller är något jag inte har i mitt liv. Jag kan också bli så arg när jag inte får dela mina drömmar med andra. Att ex. sitta i ett fullt klassrum omringade av studenter som gladeligen diskuterar kursinnehållet över lunchen och som följer sina framtidsdrömnmar. Och så kommer jag. Jag sitter där för att det är vad jag kan göra, men det är inte det jag drömmer om. För det jag helst vill, fungerar inte. Den här vanmakten är svår att beskriva! Kan jag ändå bli så där riktigt lycklig? Går det för mig? Självklart kan du bli lycklig, skulle en del svara. Men tala gärna om för mig hur det ska kunna bli möjligt att bli så där lycklig om jag aldrig kommer ha förutsättningarna för att uppeva det där med "meningen med livet" i just MITT liv!? Hur går det ihop?

Det finns många alternativa vägar att uppnå sina drömmar och mål, får jag ofta höra. Så är det. Men ett alternativ är ändå alltid ett alternativ! Och vad är egentligen alternativ lycka? Kan den vara lika bra? För de låter så säker, som om de själva är sjuka och har samma drömmar som mig, när de säger så. De pratar om att hitta en balans mellan det jag VILL och det jag KAN göra. En slags mellanväg, en kompromiss mellan lycka och förnuft. Men den vägen kommer ju alltid bara leda till mellanlycka, eller hur? Då är det alltså så, jag kan inte som sjuk med mina drömmar uppnå maxad lycka?? Är det alltså meningen att jag bara ska leva ett drägligt liv? Kan man ens gå med på det här? Vad har jag att förvänta mig av livet? 

Anledningen till att jag tar upp det här är därför att jag fått höra av en lärare att jag inte kan bli varken genuint glad eller lycklig som sjuk. Jag ville bara inte tro att läraren hade rätt när hen sa så. Men jag hade svårt att försvara mig! Tanken på allt det här kan vara så outhärdlig. Jag borde tänka på allt det som faktiskt fungerar och det jag har. Se möjligheterna istället för hindren. Jag vet ju till 100 % att det väntar mig massor av positiva saker som jag inte vet om än och som kommer berika mitt liv på olika sätt - nu och i framtiden. Frågan är bara om dessa saker är lika bra? Är det naivt att hoppas på att det är möjligt att det kan vara ännu bättre?

Men faktum är ändå att allt det där jag förlorat och kommer förlora - oavsett vad jag senare möjligvis "vinner" - är en stor sorg som finns i mig. Som en krater ingen eller inget någonsin kan fylla. Det bara är så. 

• Kategori: KampenTaggar: Drömmar, Vilja, framtiden, hopp, krossa, lärare; • Kommentarer (5)

Kommentarer:

1 Bea:

Sen är det ju ingenting som säger att du faktiskt SKULLE bli lycklig av det du trodde du ville göra? Det finns inget recept för lycka. Man får helt enkelt försöka göra det bästa av situationen och hoppas man i bästa fall kan bli tillfreds med de förutsättningar man har. En dag kanske man vaknar och känner sig lycklig en stund. Men lycka är inget konstant tillstånd, tror jag inte i alla fall. Och det som verkar spännande nu kan ju mycket väl visa sig vara skittråkigt när man väl är där, har vi inte en förmåga att föreställa oss saker som mer glamorösa än de i själva verket är?

Det jag vill säga är att det inte är nån idé att försöka jaga lyckan. Den kommer och går lite som den vill ändå ;)

Svar: Jättetack för dina tankar Bea!! Du resonerar väldigt klokt. Du har nog rätt med att lyckan inte är ett tillstånd, utan ändrar form hela tiden. Det är sant det du skriver om att det jag tror nu är det jag vill, kanske inte alls visar sig vara det sen. Eller tvärtom. Att det som är tråkigt nu kan visa sig vara kul längre fram ju mer man lär sig om det kanske. Man får absolut försöka göra det bästa av de förutsättningar man har. Så måste jag försöka tänka! Jag hoppas bara kunna nöja mig med att göra så. Att det är tillräckligt. Att det är bra nog.
Återigen tack för dina tankar och möjlighet att bolla lite tankar. Kram!
Camilla Blomberg

2 Sam :

Jag håller med beas inlägg. Klokt.
Vad är lycka? Sedan tror jag att man lätt går runt och jämför sig med andra och tror att alla andra är lyckliga. Dom kanske också har en sjukdom -men som inte syns? Kanske t.o.m dödlig sjukdom?
Man vet ju inte. För många verkar ju liksom du jättefrisk som far runt och är på roliga läger osv osv... Du förstår nog poängen.
Det är nog många som har det tufft där ute :/


Svar: Hej Sam! Det är nog så som du beskriver. Man får vara tacksam och glad för det man har. Man kanske jämför sig för mycket med andra också, som du var inne på. Alla har det tufft på sitt vis. Det går inte jämföra matcherna. Men ibland har man ju känslan av att "alla andra" kan göra saker fast man VET at det inte alltid är så lätt. Alla har vi väl något att brottas med. Påstå annat vore hyckleri.
Tack för att du delar med dig och bollar lite tankar!
Camilla Blomberg

3 Josse:

Jag brottas ofta med dom här tankarna också, "om jag bara var frisk skulle allt vara perfekt..." Men sanningen är att det skulle det ju inte. Jag skulle ändå inte vara nöjd, att bli nöjd och helt lycklig finns det inget recept på, och kanske är det just känslan av att aldrig vara nöjd som gör att man orkar kämpa. Jag brukar också snegla på andra på stan exempelvis och tänka att hon har nog ett underbart liv men samtidigt finns det kanske folk som gör likadant på mig? När jag är fixad, sminkad, med ett leende på läpparna är det ingen som vet vilken kamp som pågår i min kropp med en trasig lever som behöver bytas ut eller ben som är urkalkade och svaga som en åttioåring. Lycka är verkligen svårt att fånga men man får njuta av den när den finns där i stunden. Och drömma får man göra så gott man kan, det är då man får ny kraft och motivation till att kämpa vidare!

Svar: Jättetack för dina tankar Josse! Jag känner igen mig i hur du tänker. Man får försöka sluta jämföra sig med andra. Alla har ju något att kämpa. Annat vore att ljuga tror jag. Jag vet ju att många är avis på mig. Man får försöka vara tacksam och glad för det man har och det sim fungerar bra. Superstyrkekramar till krigaren Josse!!
Camilla Blomberg

4 Thegra:

Jag tror visst att det går. Jag vet inte hur, men det bara måste gå. Känslan av den där genuina glädjen-lyckan-eller-vad-den-nu-kan-kallas. Det bara måste gå att nå den.

Jag känner igen mig i dina tankegångar, även om jag inte är sjuk på samma sätt som du. Det där tvivlet och vanmakten över att vara begränsad, men samtidigt - liksom parallellt - en hemlig vägran om att köpa tanken på att det skulle vara kört. Det bara måste gå. På något sätt.

Kram

Svar: Ja men exakt så tänker jag också! Det bara måste gå. Andra gånger tänker jag att det kanske faktiskt är en ännu högre lycka vi sjuka kan uppnå, än den som är frisk. Liksom för vi ofta glädjer oss mer för små enkla saker som annars är tagna för givet. Tänker ex på den gången man lär sig gå för sjuttioelfte gången. Med det synsättet är vi kanske ännu gladare än andra. Åh jag vet inte om jag bara svamlar nu men jag tror att du kan förstå. Jättekram!
Camilla Blomberg

5 Josse:

Åh det där med en ännu högre lycka för oss sjuka lät ju bara så underbart och rätt! Vem kan uppskatta en liten promenad lika mycket som den som inte gått på flera år? :)

Stora kramar!!

Svar: hihi ja exakt Josse, du förstod vad jag mena där! :D Björnkramar!
Camilla Blomberg

Kommentera här: