Akutbesök på ortopedjouren

Jag ville och behövde hjälp med knät i torsdags. Men jag kände ett motstånd med att åka in till akuten. Jag var rädd. Jag var rädd för att jag inte riktigt visste vad som skulle vänta mig på plats. Jag var rädd för att det skulle bli som sist jag var där och jag blev snabbt sjuk i septisk artrit och jag förlorade medvetande två gånger. Jag var rädd för att vara där själv. Men mest av allt var jag rädd för att inte få be om hjälp. Jag har allt för ofta ända sedan jag var barn fått höra ”du är inte så sjuk och har inte ont, det är bara andra som är så sjuka och har ont och behöver hjälp” av de som borde tagit strid för mig. Precis som om andra förtjänar hjälp mer än mig. Vad tror ni det gör med en?
 
Jag visste själv från början vad jag behövde göra. Men jag kände att jag behövde ortopedens tillåtelse att höra ”du behöver åka in till akuten, det är inte bra gå runt med en så kraftig inflammation länge". Jag behövde också höra av en trygg person på jobbet som lyssnade på mina farhågor, så att jag kunde höra mig själv säga det högt, och hjälpa mig komma till insikt med att ett besök på akuten är för mitt bästa. Jag behövde kramarna som bekräftade att det var okej att inte känna sig okej. Jag behövde en som i sin profession också kunde vara medmänniska och som handgripligen körde mig till entrédörren på akuten som bekräftade att jag var värd att ta sig tid för. Jag fick det stödet jag önskade. 💕
 
På akuten behövde jag inte ens vänta en minut. Eftersom jag har mina grundsjukdomar och tar mediciner som sänker immunförsvaret fick jag VIP-fil in för att slippa sitta mitt i smittohärden.  
 
Det beslutades snabbt att jag behövde genomgå en knäledspunktion. Det betyder att läkaren går in med en nål in i knäts ledkapsel och suger ut vätskan för att minska svullnaden. Det går att få bedövning för själva sticket i huden (vilket känns lite lustigt eftersom bedövningen också är en spruta…). Men det går inte bedöva när nålen tränger in i själva ledkapseln. Så jag valde att låta läkaren ta den grova nålen på en gång. Läkaren och sköterskan förberedde med att dränka knät i sprit och lägga över en blå "operationsduk". 
 
Jag har gjort säkert 100 stycken knäledspunktioner sedan jag var 8 år med risk att underdriva. Det är oftast över inom en kvart och brukar gå bra. Ibland näst intill smärtfritt. Men. Den här gången gjorde det ”jag-håller-på-svimma”-ont i 20 minuter i sträck. Jag kallsvettades, var illamående och fick en blöt trasa i pannan. Sköterskan öppnade fönstret för syrets skull. Det hjälpte inte tillräckligt. Jag skrek ”aj” flera gånger, bet mig i fingret för att kväva olika smärtläten och vid ett tillfälle bad jag läkaren sluta helt. Jag ville ha smärtstillande, men det här gick inte bedöva. Jag ville försvinna. Gosegrisen var inte tillräcklig sittandes i fotändan av sängen. Jag ville inte vara ensam.
 
Vi tog en paus i någon minut.
 
Sen började allt om. Jag mådde fortsatt dåligt och orkade inte längre hålla ögonen öppna, än mindre prata. Jag kände hur jag sväva mellan medvetande och medvetslöshet. Sköterskan tippade sängen för att jag skulle få ner blod till huvudet. Sköterskan la sin varma hand ovanpå min kalla. Med den andra fortsatte nissen stryka en blöt trasa i pannan och över kinderna. Läkaren hade fortsatt nålen inne i knäleden och jobbade vidare med att suga ur vätskan. Det blev mindre jobbigt i takt med det som sögs ur. Läkaren fyllde två provrör och två flaskor för att kunna skicka vätskan på analys med frågeställningen om septisk artrit. Utöver det fick läkaren ut 80 ml vätska ur knä (det är mycket), en blandning av ledvätska och blod. Det här behövdes för att ”lätta på trycket” som en nödlösning i väntan på det planerade besöket till min ortoped om några veckor.
 
Bild före och efter ingreppet.
 
Jag fick bedövning insprutat i knäleden efteråt. Det blev ingen kortisonspruta (medicin som tar död på de sista inflammationspartiklarna) den här gången som jag brukar få. Den medicinen är inte bra OM det skulle röra sig om en infektion.
 
Efter ingreppet fick jag pusta ut en stund liggandes med fötterna högt. Sköterskan kom in med saft och två mackor och lämnade sedan rummet med att tala om hur duktig jag varit och kallade mig ”Lilltufflan”. Jag är inte van med så mjuka ord. Orden värmde och botade allt ont som tidigare varit.
 
En timme gick och jag fick prova rörelseträna benet. Jag kunde sträcka ut och böja benet ganska bra eftersom värsta svullnaden var borta. Knät lindades sedan in i bandage och efter de första provsvaren, som visade godkänt, fick jag tillåtelse att åka hem. En i min lilla armé väntade tålmodigt på mig med bilen utanför för att bistå med skjuts hem. Jag möttes av en påse godis för att jag kunde tänkas behöva det.
 
I skrivandets stund känns knät okej. Det är lite skört och gör ont. Men jag börjar kunna stödja mer på benet. Det är en stor lättnad att ha blivit av med den värsta svullnaden. Men det är fortfarande svullet. Fast det kanske läker och blir bra med lite mer tid. Nu är jag mest trött efter den här omgången på sjukhuset. Både fysiskt och mentalt. Jag är glad som fått några sms om frågor hur jag mår från krigscoachen och er andra som jag räknar till min lilla armé. Tack så mycket.
 
• Kategori: KampenTaggar: Knä, Reumatism, akuten, inflammation, ingrepp, knäledspunktion, min lilla armé, ortoped, prover, septisk artrit, vätska; • Kommentarer (4)

Kommentarer:

1 Elisabeth:

Min kommentar råkade hamna under förra inlägget (som nr 7) Ursäkta!
Elisabeth

Svar: Ingen fara. Det går ju minst lika bra där med. :) Kram!
Camilla Blomberg

2 Anonym:

Det där var riktigt obehaglig läsning om vad du tvingas att gå igenom. Det kändes dock skönt att höra att du hade ett visst stöd från din armé och inte var helt ensam.
Hoppas att du klarar dig ett bra tag nu utan otäcka ingrepp.
Många kramar
Eva

Svar: Det kändes fint att jag fick så mycket stöd. Jag är inte vad med det. Tyvärr har inflammationen kommit tillbaka och gjorde det bara någon dag efter ingreppet. Det blir nog nytt ingrepp igen skulle jag tro...
Jättekram!
Camilla Blomberg

3 Linn:

Usch vad tufft det låter. Stackars dig. Hur upplevde du besöket känslomässigt? 💚

Svar: Vad fint att du frågar Linn. Det är inte många som tänker på den biten. Mycket fokus hamnar lätt på enbart knä. Så tack för att du frågar! Hur jag ska svara på frågan känns dock svårt. Jag känner mig frustrerad. Jag känner mig ledsen över det jag planerat göra kanske inte kommer fungera så som jag skulle önska. Jag vill göra revolt och LEVA och så får jag den här käftsmällen och det känns inte kul. Men det känns "lättare" att hantera när jag som nu fått stöd i det här. Det är svårare om jag är helt ensam. Jag stanna där med tankar och känslor för idag.Jättekram!
Camilla Blomberg

4 Linn:

Det är så rimligt att du känner dig både frustrerad och ledsen. Jag önskar verkligen du fick göra revolt. Bara vara. Nu verkar knät ha gjort en revolt istället. Vilken jävla typ att inte fatta piken. Önskar dig all lycka till. Kram

Svar: Började faktiskt skratta lite åt det där med att knät gjorde revolten och inte jag. Ännu en gång stjäls lite av livet ifrån mig. Men jag ska stjäla tillbaka!! Tack och varm kram ❤️
Camilla Blomberg

Kommentera här: