En ny omgång

(null)
Knät är svullet. Igen. Knät var "bra" kanske 24 h efter knäledspunktionen i torsdags. Men sen började det fylla på sig igen. Över natten hann knät bli lika stort (3 cm skillnad i omkrets) som det var innan ingreppet. Det är omöjligt sträcka ut och böja benet helt normalt. Den kraftiga svullanden tar emot.
 
Det gör mer ont den här omgången. Jag har knappt kunnat sova inatt. En ny knäledspunktion behöver nog därför göras. Men jag gruvar mig för att det ska bli lika jobbigt som förra veckan och halvt svimma. Rädd för att det ska komma tillbaka en dag senare igen och vad är då poängen med att genomgå smärtsamma ingrepp för att tömma? Det är inte så att jag mår bra dagen efter ingreppet om än svullnaden är borta. Att ha varit inne i knät och "rotat runt" gör ont dagarna efteråt. Men fördelen är att knät inte känns lika sprängfyllt för någon dag eller två innan det tycks börja om... 
 
Vad har jag för val här? Det är bara låta läkarna suga ur vätskan igen för att minska risken för påfrestning på knät som kan göra permanent skada. Men jag vill inte åka in till akuten nu. Jag känner mig inte redo. Men det måste bli snart. Under dagen idag, efter att bilden togs, har omkretsen ökat ytterligare 1,5 cm. Knät är alltså större nu än vad det var förra veckan när jourläkaren tömde det. Högra knät är alltså i skrivandets stund 4,5 cm större i omkrets än det vänstra knät.
 
Om jag förra veckan kände för att hugga en kulspetspenna i knät för att "lätta på trycket" och låta vätskan sippra ut, så vill jag nu göra ett snitt med en kniv för att låta all vätska välla ut på en gång likt ett vattenfall.
 
 
• Kategori: KampenTaggar: Knä, Reumatism, Smärta, akut, inflammation, ortoped; • Kommentarer (6)

Kommentarer:

1 Anonym:

Men fy. Förstår att du gruvar dig för att tömma knät igen. Styrke kramar från mig. Hälsningar från Annika Eriksson i Boden.

Svar: Det känns dubbelt. Det gör ont att ha det som det är nu också. Jag vet att jag behöver tömma det. Det kan ju gå bra göra det också. Men... lite rädd blir jag. Bamsekram ❤️
Camilla Blomberg

2 Anonym:

Men Camilla, så jobbigt för dig. Förstår att du drar dig för att åka in igen. Finns det ingen möjlighet att få en akuttid till din egen ortoped?Hen kanske känner just ditt knä bättre än jourläkaren.
I vilket fall hoppas jag att det går lättare denna gång.
Jag håller så mycket tummarna för att du ska bli bättre så att du kan genomföra de planer du har.
Styrka till dig!
kram
Eva


Svar: Jag är uppsatt för att träffa min egen ortoped. Det har varit på gång sedan länge. Men min ortopeden är specialist, och jobbar på flera olika sjukhus som kirurg, och tyvärr inte på plats förrän om någon vecka till... Reumatologen är annars bra på tömma knän som gör det säkert dagligen. Men de ville inte ta på sig ansvaret då de tror själva grundorsaken till svullnaden beror på ett mekaniskt fel i knät. Alltså inte reumatisk inflammation. Ortopeden på akuten var också duktig. Fast ibland kommer nålen åt saker inne i knä och med en trolig skada så kan det göra riktigt ont, oavsett vem som gör det. Men det är väl troligt att en mer erfaren läkare har ett annat ”känn” än en läkare som fortfarande studerar. Det jag försöker säga är att jag känner mig trygg med vem som än gör punktionen. Den är jobbig som den är bara. Ibland vill jag tro att jag själv skulle kunna utföra den med rätt instrument eftersom jag sett det utföras hundra gånger. Jag har själv fått assistera reumatologen och hålla i grejer när det inte funnits en sjuksköterska tillgänglig. Då har det gått bra. 😉
Bamsekram ❤️
Camilla Blomberg

3 Anonym:

Men vad i hela h.....???! Vad du får stå ut med stackars människa!🥶😳😳🙉Men jag hejar på dig!❤

Svar: Det känns bra att du hejar på mig. Behöver lite extra pepp nu för att göra det här igen så smart inpå. Kram!! ❤️
Camilla Blomberg

4 Elisabeth:

Stackars lilla du!!!
Ja nu får vi ta till alla hejarramsor som finns, harskramlor och vargyl. Det måste gå vägen!!!
Kram från Elisabeth

Svar: Det känns tungt nu... Jag hoppas ni skriker så högt att jag hör. 😉 kramar i massor! ❤️
Camilla Blomberg

5 Bea:

❤️

Svar: Kram ❤️
Camilla Blomberg

6 Bea:

❤️

Svar: Kram ❤️
Camilla Blomberg

Kommentera här: