Jag kan prata

Jag hör vad det är du försöker säga med alla andra trevande ord, förutom just orden protes och operation. Du är rädd och vågar inte. Jag blir övergiven i det här. Jo, så är det visst! Eller på vilket sätt menar du att du är med mig nu? Att vi skulle göra det här tillsammans? Skrattretande. Jag är också rädd, men vågar. Jag väljer ändå att inte säga orden högt så du ska höra. Jag vill inte vara brutal i ord och skrämma bort dig. Jag vill inte omförvandlas till din ångest. Men du försvinner när du inte vill dela min verklighet och lämnar mig ensam. Du blir min ångest. Men jag tar den i hopp om att du inte fegar ur. Jag vill att du stannar kvar. Jag känner mig förstås sviken för att du väljer att inte bearbeta din ångest för att möta mig. Jag vet att jag inte borde ta på mig ditt ansvar eller anpassa mig. Det är du som borde.

Du säger att jag undanhåller och aldrig pratar om det som händer mig i livet. Men jag undrar, vad får jag egentligen berätta? Inget av det som är viktigt eller på riktigt klarar du av att lyssna på. Jag är urless på att låtsasprata. Jag säger att jag gärna berättar mer, men bara för de som lyssnar. Verkligen lyssnar. I andra änden av telefon hör jag det välbekanta hånskrattet. ”Du borde gå en talarkurs”, svarar du. Orden nyper mig hårt i örat. Jag kippar efter luft. Skammen över att vara ett problem slår mig i magen. Att du är för rädd för att lyssna blir till jag är fel. Hur kan du göra så? Jag knyter mina händer, tar ett djupt andetag och hittar orden: ”JAG KAN PRATA!” 
 
• Kategori: KampenTaggar: Reumatism, jagkanprata, lyssna, skam, skriva, skuld, ångest; • Kommentarer (5)

Kommentarer:

1 Per:

Jag hör dig Camilla.
Klart och tydligt.
Ja, du kan prata!
Du kan nå fram.
Du kan beröra.
Det är mod på riktigt.
Krigarmod!

Svar: Det känns bra Per!
Jag vet att du lyssnar.
Verkligen lyssnar.
Tack!
Camilla Blomberg

2 Anonym:

Jag tror mig kunna ana vad som sker här bakom kulisserna och jag gläder mig för din skull, Camilla.
Ja, du kan tala, verkligen. Med målmedvetenhet och med kraftig stämma kämpar du. Och många lyssnar på dig och finner tröst och inspiration. Glöm aldrig det.
Glöm inte heller att du inte ska ta på dig ansvaret för andras bristande förmåga eller misslyckande. Jag känner så väl igen din beskrivning av rösten som förminskar i hopp om att själv bli starkare. Så gjorde min pappa tills jag trodde jag var riktigt dum i huvudet. Men att det var hans egen litenhet och rädsla som talade, insåg jag först många, många år senare. Så man kan genomskåda dem. Precis som du gjorde nu när du insåg att d u k a n! Bra gjort.
Kramar
Eva

Svar: Det gör mig ofantligt glad att läsa det du skriver. Jag försöker ta till mig av värmen och behålla den. Tack Eva! ❤️ Tack också för att du berättar, delar med dig och är modig. Värdefullt för mig. Kramar om!
Camilla Blomberg

3 Linn:

Jag pratade med min coach i veckan och hon sa en sak jag tänkt på sen dess. När vi följer våg egen väg innebär det också att vi lämnar folk längs vägen. Så självklart. De som inte är stöttande ska inte med.

Hela ditt väsen boxas emot. Du har kraften. Och du behöver inte en talkurs. Varma stora kramar. Du är inte ensam i det här ❤️

Svar: Hej Linn! Låter som du har en klok coach vid din sida. Så kan det nog vara. Och andra tar plats vid ens sida, följer ens väg - just för att en äntligen är mer sann mig sig själv och omgivningen. Tack för dina värmande ord. Jag tar till mig det. Kramar!! ❤️
Camilla Blomberg

4 Anonym:

Jag anar också vad som skett och sker i ditt liv. Jag känner för dig Camilla! Har du nån mejl jag kan kontakta dig via? Kram/ Mamma till dotter med eds mm

Svar: Hej! Det kan vara lite trixigare hitta kontaktuppgifterna via mobil/surfplatta jämfört med datorn har jag märkt. Men jag/bloggen finns att kontakta direkt på facebook och instagram under samma namn: krigszonen. Men mejlen går lika bra. Den har du här: kamillamedc[snabel-a]hotmail.com
Camilla Blomberg

5 Pär:

Hej igen Camilla! :)
Är det okej om jag skickar ett mail till dig jag också? Skulle vara jätte intressant att dela råd och erfarenheter!

Svar: Hej Pär! Du är välkommen att kontakta mig. 🌻
Camilla Blomberg

Kommentera här: