Rädd eller skrämd

Ni som känner mig vet att jag funderar mycket över olika saker. Nu senast har jag reflekterat över det här. Kan rädd vara en känsla och skrämd ett val?
 
Jag var jätterädd inför de senaste operationerna. Jag var rädd 100 gånger och kunde stundvis inte alls dölja det. Jag ville tokvägra. Ibland påminde andra mig om att det var rädslan som tala. Det hjälpte mig sortera känslorna. Jag var rädd, men jag lät mig inte bli skrämd. Jag valde hoppet 101 gånger och gjorde det jag var rädd för. Ibland behövde jag göra valet massvis med gånger på en och samma dag. Men jag gjorde det alltid en gång mer än jag vek ner mig.
 
Jag vill inte försöka låta övermodig. Att bli rädd är inget konstigt. Det vore mer konstigt att inte bli det, för hallå, det handlar ändå om läskiga saker! Men vissa i min omgivning valde att bli skrämda efter att jag berättat om operationerna. Det märktes genom deras plötsliga tystnad. De drog täcket över huvudet för att inte se och höra om det de redan visste skulle hända. Min tolkning är den och jag ser ingen annan just nu. De har fortfarande inte den minsta aning om att jag genomfört operationerna och hur de gått. De låter mig åtminstone inte veta om det. Jag är självklart besviken. En av mina starkaste rädslor besannades. Jag har allt för mycket sådana erfarenheter. 
 
Jag skulle kunna bli djupt sårad och förbannad, men jag tycker mest synd om de små och fega människorna. Jag vill säga åt dem att de inte längre behöver vara skrämda. Det låter så jobbigt och utmattande för dem. Jag vill skrika så högt jag kan med mina nya käkleder att det hörs även innanför det allra tjockaste bomullstäcket! Jag överlevde alltihop! Jag mår bra! 
 
Jag har andra människor omkring mig nu! De var kanske rädda under allt det som hände, men valde att inte bli skrämda. Jag övergavs inte. Det betyder mycket för mig att bära med mig den erfarenheten att några utvalda stanna kvar. Men det allra viktigaste var förstås att jag inte övergav mig själv. 
 
• Kategori: KampenTaggar: hopp, käkledsprotes, operation, rädsla, skrämd, vägrar vara tyst; • Kommentarer (5)

Kommentarer:

1 Andreas:

Hej du glade! Jag håller helt och hållet med dig i ovan skrivna stycke. Jag är hemma nu och skriver av mig på bloggen så tangenterna ryker. Att se ditt positiva leende är stärkande. Tack för att du finns. Kram.

Svar: Hej Andreas, vad glad jag blir av att höra att du är hemma igen. Hoppas du mår bättre. Tack för så fina ord!
Camilla Blomberg

2 Linn:

Ja men så är det kanske. Att agera på rädslan = skrämd. Klok tanke. Människor gör så konstiga saker för att skärma av det som är jobbigt/svårt/läskigt. Märkligt hur ingen vill ta ansvar för sina känslor. Jag tycker också synd om dom men jag vet att det inte går att leva så och en dag kommer de drabbas på ett sätt så de inte har annat val än att möta det som finns i dem. Kram!

Svar: Det känns fint att få ta del av dina reflektioner, Linn. Tack! Kram
Camilla Blomberg

3 annika eriksson:

Vad skönt att du träffat nya människor som stannar kvar. Kramar från Annika i Boden.

Svar: Det är magiskt. Och skrämmande för det krockar med min inre världsbild. Men jag tycker om det. För jag tycker så mycket om människorna som finns nära. Stor kram på dig!
Camilla Blomberg

4 E:

Ja, absolut. Och du har säkert varit på Länsrehab/smärtrehab i Sandviken (som jag och många andra i området med liknande problematik). Där argumenterar man hårt för att skrämd är ett val. Att viss rädsla är den vi själva skapar på grund av våra sjukdomar, smärtor och det sjukdomarna nu medför (framtida skador/försämring tex). Och att man kan fastna i farligt tänk kring sjukdom och rädsla och att man börjar agera som skrämd.

Ibland är den här approachen fullständigt absurd kan jag tycka. För det beror helt på situationen. Det kan inte appliceras på alla situationer. Men visst finns en stor poäng! Att bli rädd må vara instinktivt men sen avgör vi hur vi agerar på det :)

Svar: Hej! Hoppas du upplever rehab givande. Nu när du tar upp det, känns det bekant. Har minne att en av läkarna prata rädsla för smärta och tog liknelsen med en citron och att bara tanken på det, utan att faktiskt ätit den, får det vattnas i munnen. Om det är smärta så lider man alltså dubbelt.

Jag hänger med i hur du tänker tror jag. Ibland är rädsla fullt befogad. Tack för att du ville dela dina tankar!
Camilla Blomberg

5 Annika:

Jättefin bild på dig. Kram från Annika i Boden.

Svar: Vad glad jag blir. Tack!
Camilla Blomberg

Kommentera här: