Kontroll av PM

Justeringen av dosfickan, att pacemakern fick fästas längre in på bröstkorgen, har gjort skillnad. PM fastnar inte längre i nyckelbenet när jag viftar på armarna. Jag har visserligen inte tränat hårt senaste månaden med tanke på käkledsbytet. Men PM känns inte längre "stor och klumpig" och märks inte alls till vardags. Övertygad om att det blivit bra! Jag önskar bara att de placerat den så här från början för att undvika en till operation och fler ärr. Men det viktiga är att PM fungerar. 
 
Kontrollen förra året visade:
Pacemakern stöttade hjärtat 48 % i förmaket och 26 % i kammaren.
Batteritid beräknades till 11 år. 
 
Kontrollen idag visar: 
PM stöttar hjärtat 47 % i förmaket och 1 % i kammaren. 
Batteritid beräknas till drygt 8 år.
 
Har hjärtat blivit bättre? var min spontana fråga när jag fick höra procentandelen sjunkit. Men procenten visar bara på hur hjärtat slår idag, exat vid tidpunkten för kontrollen. Exempelvis kan PM ha stötta hjärtat till 90 % igår, för att idag bara behöva stötta på halvtid. Med tanke på batteritiden gått från 11 till 8 år på bara ett faktiskt år, kan det mycket väl stämma. 
 
Hjärtmonitorn jag har hemma har skickat flera sändningar till sjukhuset. Det handlar då om att jag har en puls på över 160. Men det är inget konstigt att det blivit många signaler med tanke på min unga ålder. Då kan pulsen tillfälligt höjas, förutom vid fysisk aktivitet, om jag blir riktigt arg eller haft en mardröm och blivit skrämd (äldre har svårare få upp pulsen tillfälligt av dessa anledningar). Det är normalt. Om pulsen däremot är hög en längre tid utan orsak, kan det behöva behandlas med ett mindre ingrepp. Men huvudregeln är att så länge jag inte känner av något, då är det lugnt.
 
• Kategori: KampenTaggar: AV-block, AVblockII, Hjärtat, hjärtfel, hjärtmonitor, pacemaker, sjuk sinusknuta; • Kommentarer (2)

Kommentarer:

1 Andreas:

Hey fina trädkramaren 😉 Vi får väl hoppas att det finns ett nytt system redo att ta över för pacemakern. Jag läste lite om det här med wifi laddning och då tänkte jag på att det skulle ju vara nått för inplantat av olika slag, och att kanske till och med längre fram ladda från kroppens egna elektriska fält. Det värmer i hjärtat se ditt fina leende spraka.

Svar: Hej på dig! Jag ville nå upp till närmsta gren, men det gick inte alls... Jag fick lära mig lite om sån laddning på ett läger med andra unga vuxna med hjärtfel. Det lät intressant! Det pratades om att man kunde välja formen av ett hjärta eller ex. superhjältemärke då. Jag hängde dock inte helt med i förklaringarna. Men det lät nästan lite coolt. När mitt batteri i pm är nära på att ta slut, så går det ju att bara byta dosa (och låta elektroderna sitta kvar). Flera år mellan operationerna känns ändå okej.Jag blir glad för komplimangen. Tack!
Camilla Blomberg

2 Anonym:

Jag äter metoprolol 25 mg för hög puls. . Så fin bild på dig. Kram från Annika i Boden.

Svar: Jag hoppas du mår bra av medicinen. Min puls har istället varit för låg och där av pacemakern som stöttar. Tack, det gör mig glad att du tycker det. Kram!
Camilla Blomberg

Kommentera här: