Stridstrött krigstrött whatever

Det är nästan imponerande när jag tänker på det. Jag sov mer under gårdagen än vad en ”vanlig” människa gör på två dygn! Det blev sammanlagt 19 himmelska timmar. Jag antar att jag behövde det. Ibland är jag inte lika förstående mot mig själv. Det kan vara frustrerande att behöva sova så mycket när jag vill fylla dagarna med annat. 
 
För 10 år sedan skrev jag om stridströtthet i bloggen för första gången. Jag stod inför min 3:e operation (Ha! Känns skrattretande idag). Jag skrev att det nog heter så när man kämpar sig igenom en strid, och när krafterna tar slut (för det gör de om en inte får möjlighet till vila och återhämtning), ändå tvingas krypa fram på blodiga knän till nästa strid. Oavsett hur mycket stryk en fick i striden innan så behöver en fortsätta in i nästa. 
 
Efter 3 år blev jag förbannad på att höra alla ”kämpa på” när jag berätta om stridströttheten. Jag gjorde redan mitt allra bästa – ändå förväntades jag resa mig upp och kriga mer. En orkar inte mer än vad en orkar. Simple as that. Jag hade då gjort 7 operationer och våndades inför den 8:e. Det fanns inte utrymme för vätskepaus eller bli omplåstrad däremellan. Jag kastades bara in i en ny strid. Om och om och om och om igen. 
 
I dagsläget har jag gjort 34 ingrepp under narkos. Då räknar jag inte med de 5 operationer som genomfördes utan narkos. Eller de 300 kortisoninjektionerna jag fått utöver det. Inte heller de 1000-tals sprutor jag tagit. Jag har även haft 182 stygn. Jag har också haft 30 skruvar i kroppen, men bara 26 sitter kvar. 
 
Jag kanske låter galen som håller räkningen. Men jag tror att jag gjort det för att jag ska få veta om jag får tycka det är tröttsamt. På samma sätt som jag förut räknade antalet sjukhusbesök om året för att få en uppfattning om min känsla av att det var många stämde överens med verkligheten. Jag vill veta om det är rimligt och okej att vara stridstrött. Jag har försökt räkna ut om jag får vara stridstrött med en jäkla matematisk formel! Men det är egentligen inte antalet som avgör om jag har ”rätt” att känna mig stridstrött, krigstrött eller whatever. Det handlar mer om det finns möjlighet till vila och återhämtning mellan striderna. Men hur ska jag ha fått plats med det, med tanke på allt det här på min sjuka meritlista? 
 
Jag har en lugn period nu. Inga planer för nya ingrepp och behandlingar. Bara enstaka återbesök för kontroll. Det finns alltså utrymme för vila och återhämtning, om jag vågar släppa garden och inte står stridsberedd. Jag gissar att jag för stunden tillåtit mig att sätta mig ner efter hundravarvsmaratonet. Med bakgrund av det så är det inte konstigt att jag är trött nu.  
• Kategori: KampenTaggar: krigaren, stridströtthet, trötthet; • Kommentarer (2)

Kommentarer:

1 Linn:

Sov på och vila kära du. En riktig törnrosasömn är du värd. Fast det är klart, då missar du att uppleva. Glad påsk i alla fall ❤️

Svar: Låter fint beskriva det som törnrosasömn. Idag fick jag både ha kul och sova middag. Då känns det inte lika tråkigt sova bort dagen. Kram!
Camilla Blomberg

2 John:

Jag har följt din blogg ett tag och kan inte ens föreställa mig hur tufft det har varit.

Du verkar vara en riktig fighter och jag hoppas verkligen att du får bli bättre snart. Önskar dig allt gott.

Glad påsk!

Svar: Hej John! Vad fint att du lämnar en kommentar och säger hej. Tack för dina vänliga ord. Det gör mig glad.
Hoppas din påsk varit härlig.
Allt gott!
Camilla Blomberg

Kommentera här: