Väpnad acceptans

Röntgen över händerna var okej hösten 2019. Ny röntgen gjordes hösten 2021. Den visade att lederna börjat förstöras. Är 2 år normalt i förhållande till att jag har reumatism? Läkaren svara att i förhållande till en person som inte har reumatism, ska röntgen inte visa förändringar alls. "Normalt" med förändring är det alltså aldrig... Men vad är prognosen?? Det jag fick veta under mötet var att nedbrytningstakten för reumatiker är individuell. Mina förändringar på röntgen är åtminstone inte det mest allvarliga. Men läkaren sa samtidigt att jag är ung. Jag vill och behöver kunna använda mina händer en lång tid framöver. Jag ska göra uppföljande röntgen (och över fler leder) i höst igen. Om läget hinner förvärras innan, måste jag höra av mig direkt.
 
Läkaren beskrev locus minoris. I det läget jag är i nu med sjukdomarna kan käklederna ses som ursprunget till stor del av allt sjukt. Om ett ställe är gravt drabbat kan det nämligen ”göda” resten av sjukdomen. Det kan stimulera att skapa fler invasioner och problem i kroppen. När man nu tagit bort käklederna som var mest förstörda, kan det vara så att inflammationsmonstren inte längre sprids vidare. Nu är det väpnad acceptans som gäller. Det innebär att jag kommer avvakta ny behandling, men vid mer förändringar i lederna behöver jag snabbt påbörja medicinering innan det är försent. Jag får leva med "handen på revolvern". Jag tycker om när läkaren kan snacka krigsspråk. Det ligger en kraft i det i jämförelse med allt annat sjukt. 
 
• Kategori: Kampen, Käkledsproteser; • Taggar: EDS, Reumatism, Röntgen, behandling, inflammation, käkledsproteser, medicin, reumatologen; • Kommentarer (1)

Kommentarer:

1 Elisabeth:

"Handen på revolvern". Att alltid vara beredd. Att alltid vara på sin vakt. Vad gör detta med oss i längden? Jag vet inte. Jag har inga svar, men jag är nyfiken. Jag tänker på skogsmusen i skogen och på våra förfäder på savannen. Snälla Camilla, kan du reda ut detta!! Nu skojar jag lite förstås, men du brukar alltid ha ett klokt svar.
Kram från Elisabeth

Svar: Hej Elisabeth! Jag har funderat länge på din fråga. Det var en utmaning. Men jag tycker om det. Jag gjorde svaret till ett eget inlägg. Det finns på bloggens startsidan nu. Du hittar det också på länken nedan som kan kopiera och klistra in i webbläsaren:

https://krigszonen.se/2022/february/alltid-stridsberedd-vad-gor-det-med-en-2.html

Kram!
Camilla Blomberg

Kommentera här: