Relaps

(null)
Läkarna brukar kalla det för relaps när mitt knä ännu en gång fyller på sig med vätska. För det är vad som hänt. Kroppen utvecklade relativt fort en inflammation i mitt vänstra knä. Det har inte varit någon jättesvullnad enligt mig. Men det var tillräckligt för att jag skulle halta liiite. Framförallt kände jag av processen, den sjuka tröttheten.

Jag förstod att något inte var helt bra när kollegorna fläktade med vikta pappersfjädrar för att det var så varmt på kontoret, och jag satt i en stickad tjocktröja. En annan dag kom jag hem och somna direkt på soffan under en filt fast det var ca 30 grader både ute och inne.

Jag fick träffa reumatologen idag för att dränera ut vätskan. Läkaren bedömde att knät var "rejält svullet" fast det bara gick att få ur 20 ml. Jag brukar, när relapsen kommer, ha runt 100 ml. Men den här gången var typ hälften av knät fyllt med blaskig vätska "som vanligt". Den andra hälften var fylld av en mer fast konsistens, som en klump som hindrar att sträcka ut benet helt. Artrofibros igen? Läkaren tror att kan det kan vara nån del (minns inte vad det hette) i knät som ska finnas, men att den har "pressats ner" på fel ställe när vätskan trycker på. När man nu tömt knät och sprutat i kortisonet kan det kanske bli bättre. Hur som helst är det här ett första test. Plus att jag ska börja med en grundbehandling (Rinvoq) för att minska risken för nya relapser och hamna i remission som under de senaste månaderna. Läkaren hade nämligen suttit och läst operationshistoriken över båda knäna och tänkt att det bara inte får bli fler knivar i mig. Så vi slår tillbaka! 

Just nu börjar jag få ont efter bedövningen och jag är för trött att slåss. Vi tar det en annan dag. 

• Kategori: KampenTaggar: knä, kortisonspruta, kryckor, reumatism; • Kommentarer (1)

Kommentarer:

1 Elisabeth:

Jag tar i allt vad jag har och slänger iväg en högerkrok till det ONDA. Måhända det kan hjälpa något.
Kram från Elisabeth

Svar: Jag tror det, Elisabeth. För det känns bra i knät nu. ❤️ Jättekram!
Camilla Blomberg

Kommentera här: