Jag vet inte vad jag ska säga

Situationen är overklig. Jag vet inte vad jag ska säga. Så jag skriver det. 
 
Det är centralt att hjärta och kärl fungerar. Operation, hybridingreppet hjärta/kärl, planeras att genomföras kommande månad. Jag har haft samtal med läkare, sjukhuskurator och sjukhuskyrkan om alternativet att avbryta all behandling. Jag bedöms få sätta stopp och att jag är införstådd med vad det kan innebära. ”Det vore en enorm sorg om operation inte går vägen”, sa läkaren.
 
Jag säger ja och väljer operation nu. Jag har en chans. Det kommer att gå bra. Det finns förstås inga garantier, så naiv är jag inte. Men alla tre kirurgerna är vassa på det de gör! Den största risken är dock inte hybridingreppet. Det är min kropps (o)förmåga att läka. Där är oddsen sämre. Det kritiska kommer vara läkningsprocessen efteråt. Det kommer kanske inte märkas direkt om det förvärrat läget. Eller ens närmsta månaden. Men kanske sen. Och när operation väl är genomförd och jag är hoptejpad för 25:e gången, finns ingen återvändo.
 
Läkare har vid flera tillfällen ställt sig den etiska frågan att fortsätta operera när det rent krasst blivit sju gånger värre. Men att inte behandla har heller aldrig varit ett alternativ. Samtidigt ska en läkare inte behandla om det orsakar mer skada. Det här är inte enkelt. En operation kan hjälpa under en tid, för att sedan förvärra och påskynda försämring. Är det okej då? Eller hade det blivit sämre om de inte försökt? Är det bättre att inte göra något? Vi har inget facit.
 
Krävs det fler operationer efter hybridingreppet, överväger vi att säga nej. Jag kan dö. Jag vet. 
 
Vissa stunder är extra tuffa med släng av dödsångest. Jag vill träffa människor och säga hejdå. Det är sunt. Andra gånger undrar jag om någon säger hejdå till mig? Samtidigt vill jag mötas och ha det som vanligt och därför säger jag ingenting. Men ibland känner jag mig övergiven att ingen pratar om hur livet blir, eller inte blir alls, om det här inte fungerar. Min erfarenhet är att det skrämmer mindre om man vågar pratar om det. Det försvinner ju inte bara för att man ignorerar det eller låtsas att allt blir bra. Det blir inte heller större än vad det är. Det är precis så stort som det är ändå. Men det är skört att riskera skrämma bort människor när jag behöver de som mest. 
 
Jag preppar praktiskt inför och efter hybridingreppet. Jag skriver listor, handlar hem det jag behöver, fixar matlådor och annat jag behöver tänka på. Bassängträningen för knät på sjukhuset har visat sig påfresta hjärta och kärl. Någon enstaka gång är ingen fara, men det blir ett observandum i det läget jag är i. Det är kul att komma i väg, träffa människor och det bryter av allt annat. Eftersom jag tvingas träna i den grunda delen av bassängen, fryser jag om armarna. Det känns stundvis löjligt att hålla på. Men det enkla är också skönt. Det är tryggt. Jag kan ta mig fram utan kryckor nu, men inte GÅ.
 
Jag vet inte hur jag ska avsluta det här inlägget. Så jag gör det bara. 
 
• Kategori: KampenTaggar: Reumatism, dödsångest, hjärta, hybridingrepp, kärl, operation, pacemaker, vena cava superior syndrom; • Kommentarer (5)

Kommentarer:

1 Tisa:

Kära du. Fan vad du får gå igenom saker. Så mycket att bära. Men som du själv skriver "Det kommer att bli bra". Ja, Camilla det blir bra. Det har du visat gång på gång! Med den envishet och inställning kan man förflytta berg. Jag förstår att du är rädd och det får man vara. Du får känna precis allt och kom ihåg att det är helt ok! Men du fixar detta.
Och med det skickar jag dig massor av bamsekramar <3

Svar: Kära Tisa, tack tack för att du lämnar fina ord för mig att läsa. Det betyder mycket för mig. Jag är bestämd att göra det, jag behöver bara ha lite panik först. :) Rädsla är inte alltid en anledning att låta bli att göra det. Kramar i mängder!
Camilla Blomberg

2 Anonym:

I en förändring finns chans att påverka till det bättre. Statiskt är stillastående. Hoppas du förstår vad jag menar.
Jag tror det går bra!
Kram

Svar: Absolut, så länge man försöker så finns det en chans! Kram
Camilla Blomberg

3 Maria:

Käraste Camilla🩷
Jag har läst din blogg några år. Kallat mig för ”mamma till tonårsdotter med eds mm”. Jag anar hur det är det med läkningen, resten vet jag inte hur det är. Du skriver så fint, du kommer nära inpå🩷
Du får otroligt gärna mejla mig och jag vill träffa dig så snart som möjligt om du känner att det är ok🩷
Vill känna att jag kan göra nåt för dig🩷
Kram/ Maria 🩷

Svar: Hej Maria!Jag blir så glad och rörd över att läsa det du skriver. Tack vad du är fantastisk! Jag mejlar dig inom kort på adressen du fyllt i. Kramar
Camilla Blomberg

4 Sofia:

Hej Camilla,
Det kommer att gå bra. Det är jag helt säker på. Du är 29 år och fortfarande ung. Hade du varit mycket äldre, till exempel över 80 hade nog oddsen varit sämre..
I och med att du är ung är jag 100% säker på att du har mycket bra odds för att kroppen läker precis som den ska efter operationen. Jag tror på dig och jag vet att du klarar det! Skickar tusen styrkekramar till dig! <3

Svar: Hej SofiaTack för att du skriver. På ett generellt plan kan jag nog förstå vad du menar med oddsen och unga ålder. Men unga personer är inte odödliga för det. Sjukdomar som drabbar unga kan göra det mer komplicerat.
Fint att du tror på mig! Kram
Camilla Blomberg

5 Hannas krypin:

Jag har kikat in och väntat på en uppdatering. Det är verkligen en hemsk sits du sitter i och ett tufft beslut. Det kanske blir värre men det kan också bli bättre. Det vet vi inte. Du är modig och jag tänker på dig!

PS: Tror helt klart det blir svårare att inte våga prata om saker. Det är viktigt att prata och att våga ställa frågor. Då blir det som skrämmer mindre skrämmande. DS.

Svar: Hejsan Hanna! Fint att du kikar in och lämnar ett par fina rader till mig att läsa. Tack! Kram
Camilla Blomberg

Kommentera här: