Vägrar vara tyst

Det dunkar och ilar av smärta i min handled. Jag vet att det egentligen är något bra. Det betyder att kortisonsprutan jag fick tidigare idag sattes på rätt ställe, det vill säga precis där jag har inflammationen. Men det är svårt tänka så nu. Jag vet inte om det hjälper eller förvärrar att ha handen i högläge, värme eller kyla. Det gör bara ont!!

Jag skriver det här med en hand.

Jag hade inflammation vid innerleden till stortån också. Men det var inte behandlingsbart. Smärtan i axeln som kommit de senaste veckorna borde kännas bättre om jag tar det lugnt, tränar mer stärkande och inte sliter av något på baletten.

Planen är att jag ska fortsätta med metoject, cellgiftssprutan, varje fredag. Läkaren vill att jag provar cellgifterna åtminstone fram till hösten. Så jag gick med på det som den duktiga patienten jag är. Det är ju faktiskt bara att ta den! Men med tanke på gårdagens besked om hur trasiga mina käkleder är, kunde jag inte låta bli att fråga vad det egentligen är för mening med att medicinera när det ändå är försent?? Medicinen skulle förhindra skador, men det har ju redan hänt. Medicinen kan inte laga och återbygga käklederna. Jag visade samma bilder som käkläkaren visade mig igår.

Som vanligt får jag samma svar: "Det hade kanske varit sämre om du inte haft medicinen. Den jobbar för att bromsa försämringen. Men rent inflammationsmässigt ser det okej ut och som reumatolog är det vad man försöker uppnå." Jag förstår att det är så det fungerar. Jag förstår till och med att läkarna inte alltid sitter inne på svaren. De är inte allsmäktiga. De är också människor. Om de visste vad de kunde göra för att fixa min defekta kropp, då hade de gjort det. Det suger, men så är det.

Det jag blir besviken över är att sjukhusets nissar är mer intresserade av provsvar och röntgenbilder än av mig. Att jag också går sönder väljer läkarna att inte höra på. Ingen gör det. Det har de aldrig gjort. Oavsett vad jag fått för besked eller tvingats gå igenom. Inte ens som barn utan anhörig med mig. Ingen har reagerat. Ingen har någonsin frågat hur jag känner. Vad värre är att de inte lyssnar när jag faktiskt berättat hur det är.
 
Jag minns förstås den gången en läkare gav mig en rejäl utskällning för att jag kom ensam till sjukhuset, när de skriftligen bett om att jag skulle ha med mig någon. Just då skämdes jag fruktansvärt mycket. Läkaren höjde rösten så alla i hela salen hörde. Som om det vore mitt fel att jag blivit övergiven... Men samtidigt var det första och enda gången någon sa något! 

Camillamässigt är jag inte okej. Men vem bryr sig? Hur har det märks i allt det jag gått och går igenom? 
Jag låter kanske självömkande nu. Men jag vägrar vara tyst! 
 

• Kategori: KampenTaggar: Ensamhetskänslor, Gävle Sjukhus, Handled, Reumatism, kortisoninjektion, reumatologen, vägrar vara tyst; • Kommentarer (5)

Kommentarer:

1 Rebeca:

Jag beklagar verkligen att det är så illa med dina käkleder. Jag förstår din frustration när det inte finns något man kan göra. Jag får ungefär samma svar när det gäller min endometrios. Jag klarar mig inte utan min hormonbehandling, men den gör mig heller inte smärtfri.

Svar: Ååh ja då förstår jag att du förstår mig. Denna förbannade smärta! Det finns inga ord för det här. Det suger, milt sagt. Kram!
Camilla Blomberg

2 Anonym:

Ni har all rätt i världen och verbalt härja. Lättar det ert onda så fortsätt.

Svar: Kram :)
Camilla Blomberg

3 Hanna Karlsson:

Oj, vad hemskt det låter! Kram <3

Svar: Det känns tufft, Hanna. Stor kram! <3
Camilla Blomberg

4 countrypride.blogg.se:

Klart du ska höras! Och som vid flera gånger tidigare, så känner jag så väl igen mig i det du beskriver. Jag får också höra av alla mina olika vårdkontakter att jag kanske hade varit ännu sämre om jag inte gjort si eller så, eller gått med på den behandlingen eller tränat si och så mycket.. Det är nästan så det står en upp i halsen ibland.

En ska bara ta emot det som erbjuds och nöja sig med det, sen hur en egentligen mår eller vad en egentligen orkar och mäktar med - det är det ingen som direkt vill veta av. Det är en daglig kamp att orka med att leva med den konstanta smärtan som härjar i kroppen och alla dess bieffekter.

"En måste vara frisk för att orka vara sjuk" Lite så det ser ut idag, när det handlar om kroniskt sjuka. Och då kanske framförallt unga som lever med kroniska sjukdomar/smärttillstånd.

(Och för övrigt, så bryr jag mig om hur du mår och känner dig <3<3 )

Svar: Jag känner med dig. <3 Jag känner igen mig i vartenda litet ord du skriver. Alltihop. Det är så trist att få höra att det kunde varit sämre. Men jag antar att det är för att låta som att man kämpat väldigt bra - vilket man gör. Men faktum kvarstår ju att det är kasst ändå.
Stora kramar <3 <3 <3
Camilla Blomberg

5 Anonym:

Men.. varför var du tvungen att vara själv på sjukhuset? Vart var fina föräldrar/vårdnadshavare/någon vuxen?! Det låter ju som att du umgås med familjen ibland så du har ju en familj o föräldrar...? 😔

Svar: Mina föräldrar har varit med vid ett par tillfällen på sjukhuset. Men de allra flesta tillfällen har jag varit själv. Mina föräldrar har inte velat vara med för att det är tråkigt osv. Och ja, jag träffar min familj ibland. Men bara för det behöver man inte alltid vara ”nära” - i alla fall inte i det här med sjukdomarna.
Camilla Blomberg

Kommentera här: