Tar mig fram

I två månader har jag gått på kryckor. Jag fortsätter fullfölja rehabiliteringsplanen. Fysioterapeuten var hem till mig under förmiddagen och mätte vinklingsgraderna på benet och gav mig beröm. Jag böjer benet max 110 grader (ska vara 140). Jag kan sträcka ut benet så det fattas minst 15 grader (ska vara 0, helst -5). Om jag pressar ner benet rakt så fattas det bara minst 5 grader. Det är framsteg. Det skulle säkert gå bättre efter jag värmt upp innan. Men det är ihakningarna/känslan av att knä plötsligt blir segt som kola som är oroväckande. Är jag ute och övningsgår med kryckorna kan jag skrika till 6–7 ggr under en promenadsträcka på 2 km. Vad som händer är oklart. Jag kan inte gå, men jag tar mig fram.
 
Fysioterapeuten har flaggat till ortopeden för ett återbesök så snart som möjligt. Frågan är om knät skulle må bättre av att tömmas på vätska igen. Nytt försök alltså. Knät är konstant svullet och till kvällen (när det är värst) kan det skilja 4-6 cm i omkrets jämfört med det "bra" knät. Fysioterapeuten tror det kan vara mer hoppfullt att tömma knät nu. Att det inte ska svälla upp igen inom 24 h eftersom knät fått vila under en månad sedan senaste tömningen. Vi får hoppas på det om det blir så. 
 

Kommentarer:

1 Anonym:

Vi håller tummarna att det går bra! Kram på dig!🌸💕
/mamma till dotter med eds

Svar: Om det nu blir ännu en omgång så får vi verkligen göra det. ✊ Kram ❤️
Camilla Blomberg

2 Anonym:

Jag håller tummarna att det ska gå bra.Vad trist att knät är svullet.kram från Annika Eriksson i Boden.

Svar: Jag får hålla ut ett par veckor och se om läkaren vågar tömma knät igen. Tack för att du håller tummarna. Kramar 🤗
Camilla Blomberg

3 Maria:

Du är ändå en rejäl kämpe! Ibland känner jag verkligen bara för att ge upp, men så känner säkert du också ibland. Det får man ju visserligen känna, och ändå klassas som kämpe..

Ekonomin är obefintlig "tack vare" försäkringskassan... Kan inte studera. Har funderat över en utb som även ges på högskolan i Gävle. Läst om anpassningar för funktionshindrade på deras hemsida men tycker inte att det verkar så konkret, förutom om man har dyslexi eller synnedsättning. Vilken hjälp har du kunnat få av dem för att studera?
Mina problem är kanske främst problem att skriva, sitta/stå länge, orka koncentrera mig länge och i en rörig (eller bara rörlig) miljö där människor finns. Blir oändligt trött direkt på grund av alla smärtor och dålig sömn.

Svar: Jag har ex. kurslitteratur på datorn, får längre tid på tentor, skriva tentor på datorn istället för med papper och penna, sitta i ett mindre rum vid salstentor m.m. Mitt bästa tips är att kontakta högskolan och berätta om din situation så kan ni tillsammans se till lösningar som passar dig bäst! Min upplevelse är att de är flexibla och villiga att se alternativ. Ibland kanske du ser ett alternativ som skolan inte tänkt på! Ex. har telefon varit förbjudet vid salstentor. Men när jag berätta om att jag hade en inopererad hjärtmonitor och behövde ha telefon vid registrering så var de openminded och fixa det. Lycka till Maria!
Camilla Blomberg

Kommentera här: