Både ett försvar och en tillgång

Bilden är tagen från förra veckans inskrivning för operation av hjärtmonitorn.
 
Humor kan vara ett supervapen mot allt ont. Skratt har en läkande kraft och allt det där. Det känner ni säkert till. Liksom det här med kortisol, adrenalin och blodtrycket som sjunker och som är bra för kroppen...
 
Men ett leende kan också vara ett sätt att skydda. Att slippa känna tunga känslor. Det blir som en strategi för att orka med för stunden. Det håller rädslor, sorg, önskningar eller minnen på en viss distans. För mig är det i alla fall ibland så. Det ger som en kortvarig tillflykt från allt det tuffa. Jag är uppmärksam på att jag ofta använder den strategin på sjukhuset. Inte sällan har jag bitit mig i kinden för att inte skratta åt ännu ett nytt operationsbesked. Just där och då blir det så för att hantera situationen. Men sen kan det slå till som en käftsmäll med en känslostorm, likt den jag hade här
 
Kan några av er känna igen er i det?
 
Ofta har mitt leende varit för att ”plåstra om” och göra det svåra mer hanterbart, inte bara för mig själv, utan också för andra. För att de ska orka stå kvar. Jag har allt för ofta fått uppleva att människor försvinner om det blir för svårt. De kan fly, men det kan inte jag som lever i det. Men om jag visar utåt att allt är okej och "inte så farligt", då ökar chanserna att andra orkar med en. Det blir lite mindre läskigt att höra om operationer, våld och övergrepp. Det blir lättare med ett leende. För dem. 
 
Tidigare i veckan fick jag höra ”du ler när du berättar om något som egentligen verkar vara jättejobbigt” som för att bara bekräfta, inte för att anklaga. Jag har fått höra det vid flera tillfällen tidigare, men då mer som att bli tillrättavisad hur jag borde känna eller att det inte kan vara så hemskt för att jag ändå kan le. Men nu var det som om personen lyssnade och såg mig och hade varit med om det här hungra gånger förut. Jag var inte konstig eller att det jag berätta var för sjukt för att vara sant. Det jag berätta togs på allvar och personen orkade ta emot och stå kvar i det svåra. Det gjorde att jag vågade berätta mer och mer. Jag vågade släppa fasaden och inte behöva skydda eller släta över med ett leende. Jag litade på att personen skulle orka höra fortsättningen. Det gjorde att jag själv också vågade möta de svåra känslorna. 
 
I över två timmar - nästan tre - blev jag villkorslöst lyssnad till och jag kände mig trygg. Det kändes helt fantastiskt! Men samtidigt gjorde det ont att få något jag innerligt önskat länge. Jag blev helt enkelt rädd för den känslan. Jag är inte van att uppleva det här. Men som jag ändå hungrar efter mer!!
 
 
• Kategori: KampenTaggar: EDS, Reumatism, Skratt, Smärta, hjärtmonitor, hålla skenet uppe, jobbigt, lyssna, operation, trygghet, tufft, vägra vara tyst, våga fråga; • Kommentarer (5)

Kommentarer:

1 Linnea:

EDS är INTE en sjukdom. Det är ett SYNDROM. Viktigt att benämna det på rätt sätt.

Svar: Okej.
Camilla Blomberg

2 Annika:

Vad skönt att du fann någon som lyssnade och fick dig att känna dig trygg.Kram.

Svar: Det känns fantastiskt och samtidigt så mycket rädsla för att det känns så bra... Det "får inte" kännas så. Rädd för paniken när personen försvinner. Men just nu ger det trygghet. Just nu är det bra. Jag får ta det därifrån. Kramar!
Camilla Blomberg

3 Elisabeth:

Ja de finns faktiskt där ute, de där människorna som orkar stå kvar och lyssna och orka ta emot och bära. Så härligt att du hittat någon som passar för dig att
anförtro dig åt. Jag blir varm i hjärtat av att läsa detta. Du är så värd det, Camilla!
Kram från Elisabeth

Svar: Det är en fantastisk känsla att någon orkar lyssna. Det känns bra att jag hittade en ny viktig person när min tidigare försvann. Jag är bara livrädd vad som händer med mig när den här personen sedan också försvinner. Inte än på ett tag. Men så småningom. De är sällsynta personer och det går liksom inte räkna med att en ny bara dyker upp vid behov sen. Det blir lätt panik då. Men jag försöker att just nu vara lugn i tanken att det just nu FINNS en trygghet. Jättekramar!
Camilla Blomberg

4 Anonym:

Oh, så bra. Jag är glad för din skull. Men du, du utgår från att den här personen kommer att försvinna, för det är så det har varit tidigare. Det kanske blir annorlunda den här gången. Livet kan inte förutsägas. Om möjligt, tag emot det som är nu och försök låta bli att oroa dig hur det kommer att bli. ( Jag är väl medveten om att det är lättare att säga än att göra 🙂)
Kram till dig
Eva

Svar: Det går inte att det slutar på annat sätt. Det är så här det fungerar. Det kan inte sluta som jag önskar. Det var tydligt redan från början. Men än är slutet inte här och jag får samla de krafter jag får just nu. Fast det är klart jag oroar mig hur det blir sen. Det är så livsviktigt för mig. Det känns bokstavligen så.
Varm kram!
Camilla Blomberg

5 Tisa:

Skönt att du hittade någon som äntligen lyssnade. Det glädjer mig! Kramar <3

Svar: Känns som den glädjen blev kortvarig dock. Eller ja, det var ett lååångt samtal. Men det var där och då. Det blir inte så igen. Det gör mig sorgsen. Det var fint att få tro ett tag. Kramarkramar ❤️
Camilla Blomberg

Kommentera här: