Operation höger knä - synovektomi

Det var bara att infinna sig i Bollnäs för operation. Det blev akut redan nästa dag för att knät var, och jag citerar alla läkare jag träffat på, rejält vätskefullt och svullet. Det fanns inte tid för tankar och känslor. Bara göra det.

Klockan 13 kom en nisse och hämtade mig i väntrummet. Jag fick byta om till en långklänning och låsa in alla mina saker. Att skiljas från gosegrisen kändes lite tungt. Jag ville ha gisens trygghet med mig in i det okända. Men med en avskedspuss lämnade jag ifrån mig grisen.

Jag fick en säng, ett armband och en kanyl. Kirurgen kom kort efter och förklarade att hen skulle ta bort/shava ledhinnan i knät (den som producerar ledvätska) via titthål. Kirurgen ritade en svart pil med en tuschpenna. Jag kände mig trygg med att det var en kirurg min läkare rekommenderat. Men annars kändes allt mycket nytt. Ny krirug. Nytt sjukhus. Nya rutiner. Det blev ju nästan som det vore min första operationen, inte nr. 16.

Jag fick härlig medicin och förstod först inte att jag strax skulle somna. I Gävle sövs jag ofta med gas, men nu fick jag en spruta med sömnmedlet. Det sista jag kommer ihåg är att jag tar ett djupt andetag med blicken fokuserad på andningsmasken en av nissarna höll upp och… där… somnade jag.
 
Det gjorde jätteont när jag ”vaknade” (medveten om omgivningen, men inte öppnat ögonen). Jag grinar som ett litet barn. Men jag får snabbt morfin som gör att jag somnar om för 10 minuter. Sen börjar det om. Jag frågade hur länge jag måste stå ut innan jag kunde få nästa spruta. Jag stålsatte mig för svaret. Men nissen svara ”jag kan ge dig mer nu på en gång”. Det kändes skönt att inte behöva härda ut mer än nödvändigt.
 
Kirurgen kom in och berätta att operationen blev mer omfattande än planerat. Kirurgen lyckades göra i princip allt som behövde göras via titthål, men inte utan att gräva runt ordentligt. Hen sa att det hade varit enklare skära upp hela knät. Men man ville ju hålla nere storleken på operation och köra på ”minsta möjliga ingripande”. Hen menade samtidigt att invärtes är operation lika stor som öppen krirugi, men utåt sett är det ”bara” titthål. Det är med andra ord inte konstigt att jag fick fruktansvärt ont. Kirurgen förvarna om att knät kan bli helt blått.
 
Operationen gick alltså både bra och mindre bra. Först bra. Bra för att kirurgen lyckades göra i pricnip allt vad som behövde göras. Sen mindre bra. Mindre bra för att ingreppet blev större invärtes. Ledkapseln var upp till 6 gånger större/sjukare än normal och det tog lång tid att shava allt kors och tvärs i hela knät. Allt ”bökande” och ”grävande” i knät ökar risken för komplikationen att det kan läka ihop fel.
 
Det beslutades att jag skulle läggas in på intensvivårdsavdelningen för trygghetens skull. Jag hade ju precis genomgått det här stora ingreppet, jag hade väldigt ont, jag mådde väldigt dåligt, jag har en hjärtmonitor för risken att svimma, risken för komplikationer och jag skulle inte behöva vara ensam. En av sköterskorna stod på sig och tog strid för mig. Det kändes fint. Jag har aldrig varit med om det förut.
Det var svårt att somna. Alla mediciner, tester och apparater som piper i tid och otid. Men till slut sov jag ganska gott.
 
Under frukosten kom kirurgen förbi och berättade allt igen. Det är lättare att ta till sig informationen när en faktiskt är vaken på riktigt och öppnat ögonen. Jag fick höra att knät kommer svälla upp igen. När läkaren undersöker benet har det redan börjat svullna upp. Trots dubbla bandage från låret ner till tårna och isförband. Det känns jättetungt. Jag hoppades ju att operationen skulle göra att jag inte behöver tömma knät mer. Planen är alltså att jag ska genomgå ett nytt mindre ingrepp nu på måndag för att tömma knät på vätska. Allt jag tänker på är hur gärna jag INTE vill att någon hugger en grov spruta i mitt redan nyopererade knä. Men att tömma det på vätska kan kanske hjälpa knät att läka rätt.
 
Just nu är jag hemma och tar mig med myrsteg fram till kylen för att byta isförband minst var 3:e timme. Jag har ONT och det är tufft. Men morfin, isförband, filmer och samtal på telefon hjälper. 
 
• Kategori: Kampen, Operationer; • Taggar: Bollnäs, IVA, Knä, Psoriasisartrit, Reumatism, Synovit, gosegrisen, hjärtmonitor, inflammation, intensiven, kirurg, operation, ortoped, synovektomi; • Kommentarer (10)

Kommentarer:

1 Anonym:

Jag kan tänka mig att det känns tungt att du inte blev ”klar” Och måste genomgå ännu en smärtsam behandling så tätt inpå.hoppas det lättar sedan.
En varm tröstekram till dig
Eva

Svar: Du har förstått helt rätt! Det var det jag ville försöka få fram, att det inte är över eller helt klart ännu. Men det här blir ett steg på vägen i alla fall. Jag härdar ut i helgen och sen är det måndag och behandling. Längre än så kan jag inte tänka just nu. Tack för tröstekramarna. Känns som mycket börjar ”komma ikapp” nu. Varit en lång dag hemma på flera sätt. Kram ❤️❤️❤️
Camilla Blomberg

2 IA:

Åh fyfasen det måste gör skit ont. Tänker på dig och hoppas du slipper värken sen

Svar: Mm, det gör ondare än vad det brukar. Troligtvis för att ingreppet invärtes blev så mycket större. Men förhoppningsvis blir det bättre sen. Helst jättesnart!
Camilla Blomberg

3 IA:

Kan dom inte sätta in någon slags tömmnings-kanyl? Som man ser de gör på djur som opererats tänkte jag. Det kanske inte blir rätt, men tänkte du skulle slippa sprutorna..Nä fyfasen du har det inte roligt nu, trots morfin. :) Hoppas som sagt det blir bra.

Svar: Jag har också tänkt tanken på dränage av något slag. Jag har haft det tidigare när jag varit inneliggande. Men vet inte hur möjligheten ser ut med att gå med liknande hemma och infektionsrisk. Vilket fall får jag ju i så fall bära runt på det 🙈 Hoppas tömningen imorgon blir sista på läääänge. Kram!
Camilla Blomberg

4 H:

Vilken kämpe du är. Stor kram 💕

Svar: Det var fint att höra. Tack och varm kram ❤️
Camilla Blomberg

5 H:

Vilken kämpe du är. Stor kram 💕

6 Nicki:

Åh krya på dig massor , kram 💐

Svar: Tack Nicki jag gör mitt allra bästa för att återhämta mig. Kramar!
Camilla Blomberg

7 Andreas:

Du är strong du. Jag hoppas det fortsätter åt rätt håll. kram

Svar: Jag gör mikroskopiska framsteg för varje dag vill jag tro. Men det är ändå åt rätt håll. 😉
Camilla Blomberg

8 Jenniey Love:

Fy, vad det måste göra ont:( Tänker massor på dig! Krya på dig fina du<3 kramiz<3

Svar: Så länge jag ligger still med is så går det fint. Jag sover till och med om natten. Lääänge. Det är bara att gå (även med kryckor) som det ibland får det att svarta för ögonen. Kanske underlättar om de tömmer knät imorgon. Måste tro det. Annars är jag livrädd för att få en spruta inhuggen i benet som det känns nu. Vill helst sätta upp en skylt med ”RÖR EJ”. 😬 Jättekram!
Camilla Blomberg

9 Elisabeth:

Ja det här var allt ett riktigt "krig"! Jag tar dig i min famn och kramar dig hårt. Hoppas nu att måndagen går bra och att det kan få vara lite lugnt ett tag. Så fint ändå att läsa att personalen tycks förstå att du står helt ensam i detta och behöver lite extra omtanke på sjukhuset.

Svar: Vilket leende som spred sig på mina läppar nu, Elisabeth. Tack för den kärleksfulla vänligheten du sprider. Goa du! Jag tycker också det var väldigt fint av personalen att ge den omtanken. Det gjordes på rätt sätt. Utan att skuldbelägga eller uttrycka att jag "minsann borde ha någon". Nu var det inget konstigt, utan fick det kännas helt naturligt. KRAM
Camilla Blomberg

10 Anonym:

Så fruktansvärt sorgligt att du inte har någon hos dig & att du ska behöva hantera allt detta ensam. Det verkar ju vara ett ständigt pågående krig. All kärlek till dig!

Svar: Det känns verkligen så. Alltid kriga kriga kriga. Men det är väl vad krigare gör... Kramar i massor!! ❤️
Camilla Blomberg

Kommentera här: