Inte säkert en lösning finns

Jag har fått en tid till käkkirurgin i Falun nu. Om två veckor. Det är en specialist-kirurg jag ska få träffa och vi kommer diskutera kirurgiska alternativ om jag kan bli bättre i käklederna. Jag kommer få röntga käklederna samma dag för att ha dagsaktuella bilder.
 
Jag fick besked om att mina käkleder var trasiga när jag gick på högstadiet. Några år senare fick jag nästa besked: att jag kommer behöva käkledsproteser, frågan var bara när. Det har gått ca 10 år sedan första beskedet. Is this it?
 
Jag hoppas innerligt att det finns hopp. Lägg märke till att jag inte hoppas på något speciellt, utan mer på hoppet i sig? Jag har redan opererat mig fem gånger i vänster käkled och åtta gånger i höger käkled. Frågan vi alla har är: finns något mer att göra?
 
Min känsla är att vi kommer diskutera käkledsprotes/käkledsimplantat. Det är det sista jag kan prova. Men det är inte säkert att det är en öppna-hela-fösegla-lösning.
 
Mellan seminarium och tentamens skriver jag ner de frågor jag har till kirurgen om min framtid. Det här påminner mig allt för väl om den vanskliga utmaningen jag ställdes inför när det gällde mitt ben (läs det inlägget HÄR). Det känns absurt vilken kontrast det kan vara på de uppgifter jag har om dagarna! 
 
• Kategori: Kampen, Studier; • Taggar: Dalarna, EDS, Käkkirurg, Reumatism, implantat, inflammation, käkled, käkledsprotes, socionomstudent; • Kommentarer (3)

Kommentarer:

1 Anonym:

Hej!

Jag har följt dig ett tag nu men har aldrig riktigt tänkt på att fråga om käkprotes. Jag har kollat runt lite på internet men inte fått något svar - vad innebär det för dig om du skulle få en sådan? Är det en läskig process eller är det komplikationer i efterhand som gör att det blir sista utvägen? Är det något som syns utåt?

Hoppas att detta inte var en olämplig fråga!

Svar: Hej!
Det är helt okej att du frågar! Jag ska försöka svara på det jag kan, just nu.

Mina käkleder är trasiga till formen. Med protes får jag en hel (mekanisk) led. Då skulle jag ex. kunna tugga bättre och ev. en minskad smärta. Jag vet inte om också inflammationerna slutar?

Och ja, det skulle vara en stor och läskig process. Operation tar flera timmar och rehabiliteringen efteråt är lång.

Anledningen till att det skulle vara sista utvägen, vad jag fått höra, är på grund av riskerna. Dels på grund av att en protes håller bara visst antal år. Eftersom jag är ung kommer jag behöva byta ett par gånger under min livstid, men frågan är om det ens går? Det finns inte tillräckligt med forskning på området. Sen finns risken för infektion (jag behandlades för septisk artrit vid senaste käkop vilket gjort kirurgerna skraja) och det kan göra att man behöver operera sig igen och byta leden eller i värsta scenario multiorgansvikt och död. Sen finns risken att ett kirurgiskt ingrepp triggar igång artrofibros, speciellt eftersom jag haft det förut och har den tendensen även till mindre ingrepp som blir värre för varje gång. När jag ex. får en inflammation och genomgår ett litet ingrepp för att lindra inflammationen, blir ibland resultatet att det blir ännu värre nästa gång med mer inflammation eller ärrvävnad. Den här fibrosmassan lägger sig emellan leden och gör den orörlig. Om leden är gjord av protes eller inte spelar i så fall ingen roll. Alt växer ihop. Då behöver man operera och ta bort massan, men ju mer de rensar bort, desto mer kommer bildas. Moment 22. Så sista utvägen är, tänker jag, när mina käkleder blivit så dåliga att det inte kan bli värre av att försöka göra protesbytet. Men jag behöver fråga kirurgen om det verkligen är klokt att vänta tills det är fallfärdigt. Skruvarna behöver ju kunna fästas i något?

Du frågar om det kommer synas utåt. Jag vet inte, men tror inte det. Ärr bleknar och svullnad går ner, om än det kan ta månader eller år.

Jag har själv skrivit upp massa frågor liknande dina som jag tänkt ta med mig till käkkirurgen. Jag hoppas sitta inne på fler svar än frågetecken då. :)
Camilla Blomberg

2 Anonym:

Hoppas innerligt att du får hjälp. Många kramar från Annika Eriksson i Boden.

Svar: Vi får hoppas på det. 🙏❤️Kramkram
Camilla Blomberg

3 Elisabeth:

JAg skickar allt hopp om hopp jag kan!!!! Jag förstår inte riktigt alla de olika alternativ som som du beskriver, men du verkar vara i de bästa händer för uppdraget i alla fall.
Stor kram från Elisabeth

Svar: Det kan jag behöva!! Och det är lugnt om det är för komplicerat att hänga med på noterna. Jag har också svårt greppa allt. Men jag hoppas få lite mer tydlighet i allt efter läkarbesöket. 😇 Varma kramar
Camilla Blomberg

Kommentera här: