Bentillväxt i käklederna

Käkkirurgen har visat mig en film från datatomografin jag gjorde i Falun. Filmen visade skiva för skiva hur mina käkleder ser ut. Det var den mest spännande visning jag sett på länge, eller hur jag nu ska beskriva den. Jag blev kallsvettig och fick ont i magen. Men jag tycker om att kirurgen tog sig tid att göra filmen och visa den för mig idag så att jag kan förstå. Nu vill jag visa delar av den för er i min lilla armé.  

Inflammationerna orsakade av reumatismen har smält ner käklederna på båda sidor. Kroppen har sedan bildat sjuk bentillväxt. Mina käkleder håller på att växa ihop och bli orörliga. Mitt enda alternativ är käkledsprotes på båda sidor. Jag har skrivit under samtyckesblanketten från USA på fem olika ställen för TMJ reconstruction prosthesis.

Det finns lösa benbitar i käklederna (en större bit ligger i vänster käkled, se bild A och B). Det finns också ben som byggts på vid de skadade områdena (se bild C och D över höger käkled). En stor benbit har börjat växa djupt in (sticker fram som en "tunga" från leden). Benbiten kan vara för svår att ta bort. Viktiga strukturer finns runtom. Det behöver inte bli ett problem att lämna benbiten kvar. Men risken finns att benbiten fortsätter växa sig större. Planen är att bygga en barriär av fett (som tas från min mage) mellan protesen och benet. Fettet kommer med tiden omvandlas till en slags ärrvävnad (av rätt sort) som kan fungera som skydd. Ganska fascinerande, eller hur?

Röd markering ovanför visar lös benbit i vänster käkled.

Grön markeringen ovanför visar hur höger käkled borde vara formad. Röd markering visar bentillväxt.
 

Kommentarer:

1 Emelie:

När man ser det här förstår man bättre hur fruktansvärt ont du måste ha haft ❤️

Svar: Hej Emelie! 😊 Det gör smärtan mer begriplig att kunna se den på något vis. Kram
Camilla Blomberg

2 Anonym:

Åh gumman. Vad bra att läkaren tog sig tid att förklara bilderna. Styrkekramar från Annika Eriksson i Boden.Boden

Svar: Oja det var snällt! Det var egentligen bokat nästa vecka. Men när kirurgen mejla att filmen var klar, och jag snabb på att svara, så blev det visning på en gång. Stor kram ❤️
Camilla Blomberg

3 moa:

Jag kan såklart inte förstå din smärta, men nä jag ser bilderna så är det inte svårt att förstå att det gör ONT. Hoppas verkligen käkledsproteserna gör det bättre för dig.
Vet du förresten hur du kommer att bli intuberad med tanke på din gapförmåga och typen av operation?
Hoppas du haft en bra dag!
Mvh Moa

Svar: Hej Moa! Det känns som jag lättare kan begripa alla smärtgenombrott senaste nu när jag fått en bild på "monstret".
Tack för din fråga. Vid mina senaste käkledsoperationer har jag förberetts för att få syrgasslangen genom näsan. Men ibland har det gått bra intubera via munnen så fort jag somnar, för då kan de (ibland) bända upp käklederna. Jag antar att det blir något liknande vid protesoperation. De behöver väl inte vara försiktiga heller eftersom allt ändå ska sågas och tas bort. Det löser sig på något sätt.
Ha en fin dag!
Camilla Blomberg

Kommentera här: