Jaw ready?

Jag gapade stolt upp 40 mm för käkkirurgen i Falun idag. Jag tror inte att jag någonsin gapat så stort. Mitt sämsta mått före käkledsbytet är 2 mm för att bättre kunna förså den stora vinsten. Målet med 40 mm nådde jag egentligen i tisdags, men det är viktigt att jag fortsätter stretcha och bibehåller rörligheten. Jag tar inte det för givet. Det var också kul att rörelserna i sidled imponerade så mycket att kirurgen tog filmbevis för att kunna visa för den andra kirurgen (som inte var på plats denna gång). Glädje ska delas! 
 
Jag fick klartecken att träna som jag vill. Käklederna har växt på plats nu. Det är väl egentligen bara hockey jag ska undvika för att inte få ett slagskott med en puck på över 100km/h i ansiktet och krossas. Okej, sa jag och fundera på börja med karate istället. 
 
Jag blev uppmuntrad att prova tugga tuggummi (det var ett big no-no med mina gamla och trasiga käkleder) för att öva upp muskulaturen i ansiktet som lätt blir stela i kylan. Det kan också hjälpa den lilla nervpåverkan i underläppen. Jag tog utmaningen på allvar, som den duktiga student och patient jag försöker vara, och tog såna där runda, färgglada och hårda som måste krossas (ville testa bitstyrkan) innan de kan tuggas och blåsas upp. Det gick bra! Min belöning blev också en penna med haj-suddigum på i toppen. Sjukhushumor? 
 
Allt läker fint. Jag ska fortsätta tejpa ärren för bästa läkning. Speciellt när jag har mina grundsjukdomar och blivit opererad alldeles för många gånger på samma ställe innan. Men det här blir bra tror jag. Mina käkleder fungerar för första gången… någonsin? Det känns som så. Det är kanske som kirurgen sa till mig, att jag verkar bestämt mig för att operationen hjälpt mig och att jag mår bra. Men det är sant. Käklederna må vara tillverkade i titan och sitter fast med 24 skruvar, och det kan låta lite sjukt, men det gör inte ont och det är just det som är så jävla magiskt!
 

Kommentarer:

1 Andreas:

Yay! Haha, undvika hockey och börja med karate. Jo du haha. Är glad att du slipper ha ont. Det är ett steg i rätt riktning och en frihets känsla kan jag tänka mig. Finns det nått värre??

Svar: Jag har svårt sitta still och bara göra helförnuftiga saker. Livet blir roligare med lite äventyr. 🙈 Jag kan säga att jag är ovan och försöker landa i det nya. Men det är bra.
Camilla Blomberg

2 H:

Då kan du nu sluka en dubbel big Mac med ett bett nu då? Grattis!! Roligt att höra.

Svar: Jag har aldrig sett en dubbel big Mac. Jag är mer av en platt happy meal-ätare. Men jag kan tänka mig anta utmaningen att försöka äta något högre nu! 😅
Camilla Blomberg

3 Anonym:

Härligt att läsa! Så glad för din skull. Om du inte redan gjort det, kör loss på ett äpple. Är ju fullständigt omöjligt att bita av en tugga från ett äpple med trasiga käkleder. Själv fortsätter jag att skära mitt äpple i bitar.

Svar: Jag testade bita i ett äpple för någon vecka sedan. Äpple tyckte jag gick bra. Svårare försöka krossa hårt tuggummi. Visserligen var det inte det grönaste äpplet jag hitta, utan ett lite mjukare, men ändå. Jag känner med dig att behöva dela det en äter i småbitar.
Camilla Blomberg

4 Elisabeth:

Ja glädje ska delas! Så fint att du delar den med oss. Så blir jag glad jag också. När jag skriver detta sitter jag och tittar på en jättestor lönn som klätt sig i sin färgladaste skrud. Den lyser som av renaste guld. Och så tänker jag - Vilken härlig dag!!

Svar: Målande beskrivning. Vilken fin syn jag fick framför mig av ett magnifikt träd. Det gör mig glad att du också delar glädjen. Kram!
Camilla Blomberg

5 Linn:

Tänk att det inte gör ont. Så härligt att höra. I våras gjorde jag en bettskena hos tandis för att jag ligger o klapprar med tänderna om nätterna. Ibland när jag vaknar har käkmuskeln på höger sida låst sig helt o jag får upp käken... Ah men kanske några millimeter. Tänker alltid på dig då. ❤️

Svar: Jag har också haft olika bettskenor genom åren. De beskrevs för mig som en "hjälm" för att skydda och avlasta lederna. Bra också om man har spända muskler av att gnissla tänder på nätterna (jag har en förmåga att tugga i sömnen har jag fått höra). Jag hoppas det kan göra underverk så musklerna slipper jobba så hårt för dig och minska smärtan. Bort med den! Kram!
Camilla Blomberg

6 H:

Hur som helst, du är värd allt gott det går å uppbringa. Dit hän är du.

Svar: Vad fint, kram på dig!
Camilla Blomberg

7 Hannas krypin:

Så härligt att läsa! Jag blir så glad för din skull. Underbart ju att slippa ha ont. Fascinerande att tänka på hur mycket man kan hjälpa människor.

Svar: Jag blir glad att du delar glädjen med mig! Det är häftigt vad som går att göra för att hjälpa. Kram på dig Hanna! 🤗
Camilla Blomberg

Kommentera här: