55 stygn runt huvudet

Jag lämnar Falu lasarett och käkkirurgshjältarna med… en souvenir? En cool 3D-printad Camilla-skalle utifrån min skiktröntgen jag tog för några månader sedan. "Topparna" märka R och L som ligger vid sidan om är delarna från höger (Right) och vänster (Left) käkled som var sjuka och sågades av. Markeringarna i blått på prototypen är där proteserna skulle fästas, 8 skruvar i underkäken och 4 skruvar i skallbenet. Och lika på andra sidan. Totalt 24 skruvar.
 
Här ovan kan du se en bild på mina två silvriga käkledsproteser på skallen. Individuell design om du tittar noga. På "vanliga röntgen" till höger visar när proteserna sitter på plats inuti mig dagen efter käkledsbytet.
 
Det blev 55 stygn runt huvudet (+ magen). Det blev täta stygn och som togs bort idag, en vecka senare än vanligt, eftersom jag har en bindvävsdefekt som gör att det läker sämre. Jag behöver tejpa ihop såren en lång tid framöver. Jag tar också en medicin som ska göra att det läker bättre. Men just nu ser det fint ut. Jag kan gapa större nu (28 mm) än före operation (3-21 mm). Det "klickar" i proteserna när jag går, som om de stöter ihop. Det beror på att proteserna inte ligger tätt ihop. Men när de avskurna musklerna börjar växa ihop igen kommer de kunna "hålla upp" käken och göra det bättre. Jag har en liten nervpåverkan i underläppen. Det är inget som syns. Men fyller jag exempelvis kinderna med luft eller vatten, pyser eller rinner det ut igen för att läpparna inte kan pressas ihop tillräckligt hårt. Det känns ändå hoppfullt att det blivit bättre senaste dagarna.
 
En intressant grej! Jag fick se mina sjuka käkleder. Mina riktiga "toppar" från båda käklederna ligger i två plaströr och ska analyseras på något laboratorium. Käkledstopparna ser ganska sjuka ut, va? Jag fattar nu att lederna var nära att falla sönder! Inte konstigt att jag haft ont. Försök tugga, prata och skratta med de där monstren! Kirurgerna hade testat dra bitarna på underarmen på sig själva och de var vassa som rivjärn. 
 
Jag får hålla ut med fortsatt lättuggad kost i 4 veckor för att låta allt läka.
 

• Kategori: Kampen, Käkledsproteser, Operationer; • Taggar: Ehlers-Danlos Syndrom, Käkkirurg, Reumatism, Röntgen, Smärta, bindvävsdefekt, käkkirurgi, käkledsproteser, protes, stygn, tmj, ärr; • Kommentarer (8)

Kommentarer:

1 H:

Jag är mycket glad att du fått detta gjort. Nu, så här i backspegeln, hur jobbigt var/är det i jämförelse med hur du gått och föreställt dig? Du måste ha oroat dig ganska rejält.

Viktigt är att man vaknar upp efter op igen och kan röra armar och ben och att sinnena är i behåll. Då har man fått en chans till.

Svar: Jag har vetat om att det här varit sista alternativet i över 10 år. Fått höra det är sjukt jobbigt. Smärtsamt. Att man vill skjuta på det in i det sista. Blivit skrämd. Ofta och länge. Men NU fattar jag inte varför man inte gjorde det tidigare? Visst, jag vet inte än hela ”resan” eftersom rehab är i flera månader. Proteserna kommer inte hålla hela livet och jag måste byta och ingen vet riktigt hur/om det går bra göra det. Men nu är det bra. Den första tiden efter op var INTE värre än tidigare op i käkarna. Den var mindre tuff. Effekten var ju omedelbar och sjuka smärtan borta. Så jag är jätteglad!
Camilla Blomberg

2 Anonym:

Hej kära Camilla, tack för att du delar med dig❤️ Skickar en styrkekram❤️
/mamma till tonårsdotter med eds

Svar: Hej ❤️ Tack, vad fint höra och tack för den extra styrkan. Kramar!
Camilla Blomberg

3 Andreas:

Du är en ledstjärna i styrka. Jag är glad att det gick bra och jag hoppas att detta går från styrka till styrka i läke processen. Hur går det sova med det där så där?

Svar: Fint av dig att skriva! Det går väl sådär att sova (vaknar ett par gånger varje natt men somnar snabbt om när jag bytt sida). Jag sover helst på mage och det är en stor påfrestning för käklederna. Så jag undviker det helt (om jag inte gör det i sömnen förstås?). Att sova på en sida lite för länge kan göra ont. Men det blir bättre!
Camilla Blomberg

4 Mia:

Hur stort hoppas man att gapet kommer kunna bli när allt läkt klart?

Svar: Hej Mia, en protes ska klara strax under normalgap. Normalt gapar en ca 40 mm, eller motsvarande typ ”tre fingrar” i bredd som en kan testa själv. Men 30 mm sägs också vara acceptabelt. Jag maxgapar 28 mm, om än det gör ont pga kirurgiska traumat och inte gapat så stort på många år och muskler osv behöver stretchas. Jag tror det finns potential för mer. 🤗
Camilla Blomberg

5 Linn:

Tolkar jag det rätt som att framtiden för käkarna ser hoppfull ut och som att operationen faktiskt gick bra?
Jag hoppas du och lilla Camilla, hon där inne, mår bra 💕

Svar: Jag ser det som hoppfullt och det kändes som läkarna höll med mig igår. Just nu är allt mycket bättre. Om framtiden vet vi ingenting. Den tar vi då. Just nu är jag fylld med sån tacksamhet att mycket annat inte får plats. En portion vilsenhet över det ovana. Men det är utveckling. Kram!
Camilla Blomberg

6 Anonym:

Vad kirurgerna har gjort ett fantastiskt jobb. Tänker på dig. Kramar från Annika Eriksson i Boden.

Svar: De är amazing! Protes har ofta presenteras som det värsta som kan hända. Det är det inte. Det här går ju bra! Är inte lika rädd för om det nån gång i framtiden behövs mer delar. Hoppas slippa förstås. Men jag är realistisk också. Kram!
Camilla Blomberg

7 H:

Jag tror på attraktionskraften. Rehab och framtid kommer att gå problemfritt för dig. Tro mig. Tro på det. Finns inget annat.

Svar: Jag tror också på att det här kommer bli bra. Det måste det. Det bara är så. :)
Camilla Blomberg

8 Anonym:

Vad är det man ser ovanför den övre tandraden på röntgenbilden? Är det något som satts dit i samband med käkledsbytet?

Svar: Hej! Jag skulle gissa det är en slags ”skugga” från proteserna. Under själva operation hade jag fyra skruvar i munnen (både under och övre tandraden) för att tvinna ihop käkarna. Men de togs bort innan jag vakna. Och röntgen gjordes dagen efter operation. Däremot har jag en tunn liten ”ståltråd” på tandraden under och det är efter tandställningen jag hade i tonåren. Jag kan inte ge något tydligare svar än så tyvärr. Gissar proteserna reflekteras/skuggar på röntgen.
Camilla Blomberg

Kommentera här: