Knäppa bort ett par revben?

Under besöket kände jag mig ungefär i samma storlek som en liten ärta.
 
Det är solklart att nyckelben och första revben klämmer åt venen (blodkärlet som transporterar det syrefattiga blodet) på både höger och vänster sida i bröstkorgen. Mest höger sida. Anledningen till att det ser ut att vara mest på höger sida beror på att kontrastvätskan som sprutades in i höger arm hade svårt att passera den hopklämda venen och nå vänster sida. Men båda sidorna lystes upp på skiktröntgen (bara olika mycket pga. koncentrationen av kontrastmedlet) och kan mycket väl vara lika trånga. Orsaken till varför kroppen stryper blodflödet, vet man inte.  


Venen ska vara öppen ca 1 cm. Mina vener kläms åt och blir tunna som blyertsstreck. Jag fick se röntgenbilderna och försökte illustrera det mer pedagogiskt här nedanför (jämför blå venen med bild 1 och 2). Förträngning är förstås inte bra. Men kroppen är också duktig på att bilda nya förgreningar av blodkärl för att hitta vägar runt hinder.

Gävle har ungefär ett fall per år av det här fenomenet. Men de kan inte behandla det. Remiss är därför skickad till Uppsala. Det kan bli aktuellt med operation där kirurgen sågar sönder delar av bröstkorgen och knäpper bort ett par revben för att lätta på trycket. ''👌

Just nu får jag morfin i hopp om att få sova om nätterna (symtomen ökar när jag ligger ner). Hoppas få mer besked inom kort!

 

Blodflöde.
 
Strypt blodflöde i (blå) venen.
 

Kommentarer:

1 Nalle:

Hamnar du på Akademiska så har du kirurger där som kan sin sak.Det kommer att gå bra och du är en erfarenhet rikare - som du säkert velat sluppit. Man väljer tyvärr inte alltid sina strider. Kram!

Svar: Ja det tror jag de är! Det hade varit skönt att slippa det här felet också. Som om det funnits ett val. Men när det är som det är så blir det här säkert bra också.
Camilla Blomberg

2 Nalle:

Skönt att det är fixat före vår/sommar ialla fall.

Svar: Det vet jag inget om. Men jag kan hoppas.
Camilla Blomberg

Kommentera här: